Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Відкриття мистецького простору до річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну

           У Національній бібліотеці України для дітей 28 лютого, з нагоди річниці повномасштабної війни росії проти України, відбулося відкриття художніх виставок: об’ємно-просторової інсталяції «Вкрадене дитинство» художника-графіка Костянтина Лапушена, виставки дитячих малюнків «Незламні» творчих об’єднань Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва та виставки творчих робіт викладачів Київського університету ім. Б. Грінченка «Мистецький фронт».

           У заході взяли участь старшокласники однієї з київських шкіл, студенти фахового коледжу «Універсум» університету ім. Б. Грінченка, художник Костянтин Лапушен, завідувачка відділу декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва ЦПР Святошинського району м. Києва Таміла Новодворська та викладачі творчих об’єднань ЦПР, голова циклової комісії образотворчого мистецтва і дизайну фахового коледжу «Універсум» університету ім. Б. Грінченка Олена Казіміренко.

           Розпочала захід заступник генерального директора Тетяна Шамаріна, яка наголосила, що раніше у виставковій залі бібліотеки завжди експонувалися виставки дитячих робіт та відомих художників, які були сонячні, з дитячими усмішками, але, на жаль, сьогодні у нас інші виставки, але й вони повинні бути для того, щоб жахливі події сьогодення ніколи більше не повторюватися. Побажала, щоб якнайшвидше була Перемога, і в мирній Україні ми зібралися вже на іншій виставці — виставці любові, щастя, нашої Перемоги і миру в Україні.

           Зі словами подяки виступив художник Костянтин Лапушен: «Дуже вдячний, що отримав можливість представити свою роботу саме в Національній бібліотеці України для дітей, адже саме це місце є фортецею, що боронить і лікує дитячі серця, наповнює життя дітей радістю і зберігає те необхідне світло, якого потребують діти, тим паче, в такі темні часи». Автор роботи зазначив, що його інсталяція про дітей, на долю яких випало побачити і відчути на собі страшну війну. Дитинство має особливі кольори — вони яскраві, сонячні, теплі. Окупант краде у дітей дитинство — краде кольори і нівечить їхній внутрішній світ, намагаючись знищити наше майбутнє. Робота розрахована на огляд із чотирьох боків. Чотири площини зображення, завдяки прозорому матеріалу, перетворюються на вісім композицій, а в залежності від позиції глядача утворюється понад 12 композицій.

           Глядачі мали можливість ознайомитися з виставкою дитячих малюнків «Незламні» вихованців творчих об’єднань Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва, в яких оживає полум’я боротьби та надії, болю та страху. У заході взяли участь викладачі юних художників. Завідувачка відділу декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Таміла Новодворська відмітила, що на виставці представлено багато робіт дітей-переселенців, і під час підготовки експозиції постало питання, як донести цю тему, щоб не травмувати дітей. За кожною роботою є певна історія, яку дитина хотіла показати і донести до глядача.

           Голова циклової комісії образотворчого мистецтва і дизайну фахового коледжу «Універсум» університету ім. Б. Грінченка Олена Казіміренко представила читачам виставку робіт викладачів «Мистецький фронт» і побажала дітям продовжувати творити, не зважаючи на те, що, можливо, не все одразу вдається. Творчість це те, що допомагає нам вижити і зберегти особисту унікальність і допомагає бути собою.

           Солістки вокальної студії «Веселі нотки» Центру творчості для дітей та юнацтва Святошинського району м. Києва Ангеліна та Аліна Романенки та Олександра Лобанова привітали глядачів піснями, які виражали весь спектр почуттів до нашої країни.

           Виставки триватимуть до 15 березня. Тож запрошуємо всіх бажаючих встигнути відвідати їх, можливо, вони повернуть вас у гіркоту перших днів повномаштабного наступу, коли ми не розуміли, що відбувається, а тому були особливо беззахисними. А, можливо, картини надихнуть на творчість і подарують віру у Перемогу, яку ми так чекаємо.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей