Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Про археологію і не тільки. Розкопки розпочалися

     У перші дні березня у бібліотеці стартував історико-археологічний лекторій для підлітків «Розкопки». Поява цього проєкту невипадкова, адже сьогодні бібліотекарі спостерігають сплеск інтересу до історії нашої країни і, власне – до книг та документів із цієї теми.

     Під час перших зустрічей лекторію у бесіді зі старшокласниками ми з’ясували, що доказовою базою для істориків є знахідки археологів. Саме археологічні знахідки дають змогу реконструювати певні події давніх часів, щоб підтвердити чи навпаки спростувати хибні вигадки та припущення.

     На перших «розкопках» лектор – археолог, історик, охоронець пам’яток Євніка Анатоліївна Ліньова* ввела підлітків у тему: зробила короткий екскурс в історію археології як науки. Виявляється, наукою археологія стала лише у ХІХ столітті. До цього історичні знахідки та розкопки були стихійними і не мали наукового підґрунтя. До речі, Тарас Шевченко поважав археологію і разом із професором Миколою Дмитровичем Іванішевим брав участь у археологічній експедиції як художник у Васильківському районі (на Київщині) у 1845 році – розкопки курганів Переп’ят і Переп’ятиха.

     Пані Євніка принесла із собою безліч світлин, книжок та артефактів, якими ілюструвала свою розповідь. Читачі зацікавилися картою Стародавнього Києва, ілюстраціями реконструкції житла киян на Подолі, які вдалося здійснити завдяки археологічному вивчення Подолу 70-х років минулого століття. У приватній колекції археолога багато оригінальних артефактів – це здебільшого фрагменти глиняного посуду і прикрас різних історичних періодів, а також відтворені за ескізами науковців предмети побуту та культові речі.

     *Євніка Анатоліївна Ліньова є учасником та керівником багатьох археологічних експедицій як в Україні, так і за її межами, входила до штабу з відтворення Михайлівського Золотоверхого монастиря та Успенського собору в м. Києві та Володимирського собору в Херсонесі. Більше інформації про лектора тут.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей