Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання – 2023
та старт великого книжкового фестивалю «Непереможна і єдина читацька Україна»

     Сьогодні в бібліотеці відбулося велике книжкове свято року – урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання – 2023. Це – тиждень тих, хто творить книгу і любить читати; тиждень веселих пригод та книжкових подій; творчих розваг та незабутніх зустрічей з авторами книжок. Щороку його із нетерпінням очікують читачі усіх дитячих бібліотек країни.

     Відкриття книжкового фестивалю «Непереможна та єдина читацька Україна» розпочалося із поетичної композиції «Мавка та сила книги». На святі читання були присутні дитячі письменники, видавці, промоутери книги та читання, книжкові блогери та читачі бібліотеки. Привітати учасників урочистостей завітала вихованка Київської дитячої школи мистецтв імені Стефана Турчака – Ткаченко Злата з композицією «Я малюю Батьківщину».

     Під час заходу відбулося нагородження лауреатів Почесного списку Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги ІВВY — 2022. Книги, обрані до Почесного списку ІВВY, мандрують відомими книжковими виставками світу, а потім передаються на постійне зберігання до п’яти відомих світових бібліотечних колекцій літератури для дітей: у Німеччині, Швейцарії, Словаччині, Японії та США. Це унікальна нагода для країн-членів IBBY представити свої найкращі книжки для дітей міжнародній аудиторії. Цього разу до Почесного списку увійшли троє творців української дитячої книги та видавництва, в яких побачили світ відзначені книги. Переможці отримали дипломи Міжнародної ради та Національної секції ІВВY.

     • Сергій ГРИДІН. Номінація «Автор» за книгу «Крейзі» та видавництво «ЗНАННЯ»;
     • Валерій ХАРЧЕНКО. Номінація «Ілюстратор» за книгу «Маляткова АБЕТКА» (автор — Володимир Верховень) та видавництво «VIVAT»;
     • Віктор МОРОЗОВ. Номінація «Перекладач» за книгу «Фантастичний містер Лис» (автор — Роальд Дал) та видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

     Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) дбає про розвиток дитячого читання та є засновником найвідоміших світових книжкових нагород для творців дитячої книги. Найголовніша нагорода — Премія імені Г.К. Андерсена, яку називають «Нобелівською премією для дитячої літератури», — присуджується 1 раз на 2 роки. Номінантами на Премію Г.К. Андерсена — 2022 від України стали:

     1. Галина МАЛИК за визначний внесок у розвиток національної дитячої літератури у категорії «АВТОР»;
     2. Кость ЛАВРО за визначний внесок у розвиток національної дитячої літератури у категорії «ІЛЮСТРАТОР».

      Урочисто оголосила лауреатів Почесного списку ІВВY та нагородила дипломами присутніх на святі президент Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко.

     На МІНІконференцію «Письменник-читач» для спілкування з читачами-дітьми України завітали улюблені письменники: Галина Малик, Андрій Кокотюха, Олександр Есаулов та Сашко Дерманський. Свої запитання авторам могли задати як глядачі в залі, так і учасники Національного читацького марафону «Діти України читають», що приєдналися онлайн.

     Читач Влад запитав у Андрія Кокотюхи, яким є його улюблений вид спорту? Виявилося – це шахи! Цікавив дітей також найтриваліший час без перерви на їжу чи сон, який Сашко Дерманський провів за написанням книг? Цікавими були запитання, адресовані до усіх письменників: «Як змінилися твори за рік повномасштабної війни?», «Герої ваших творів реальні чи вигадані?», «Чи знають ваші сусіди по будинку, що ви – письменник, і чи читаєте ви їм свої твори, можливо, за чаюванням?». Конференція пройшла весело і жваво. Жартуючи, письменники давали відповіді на оригінальні запитання. Так ми дізналися, яку суперсилу хотів би мати кожен із письменників, і куди б вони вирушили, якби могли мандрувати у часі.

     Натхненним фіналом заходу стала пісня «Книжкові сили України» у виконанні бібліотекаря та музиканта Євгена Грабовського. До створення кліпу патріотично-бібліотечного мотиватора «Книжкові сили України» долучилася і більшість обласних бібліотек для дітей, які надіслали найяскравіші відео з бібліотечних подій до початку війни та деякі кадри з життя бібліотек під час війни. А бібліотекарі, читачі, письменники та видавці, які завітали на захід, також об’єдналися і заспівали разом. Адже Книжкові сили України — це дійсно велика спільнота небайдужих! Книжкові та Збройні Сили України ведуть боротьбу кожен на своєму фронті. Попереду – невпинний рух до Перемоги! Слава нашим незламним воїнам! Слава Україні!

     Далі свято продовжилося в усіх відділах бібліотеки та заповнило кожен її куточок: творча зустріч з Галиною Малик, квест-подорожі для нових читачів, бібліолотерея «Книжкова фортуна» робота ігрового простору LEGOLAND, сімейної «Бібліоігротеки» та багато інших активностей і локацій.

     Урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання – 2023 дало старт читацьким перегонам «Героїчні історії для дітей і про дітей», які відбудуться у Національній бібліотеці України для дітей. Під час Всеукраїнського тижня дитячого читання на читачів чекатимуть зустрічі з улюбленими письменниками та автограф-сесії; презентації книжок нової доби – історій, написаних самою війною. Цілий тиждень учасники змагань зароблятимуть бали, а трійка найзавзятіших – змагатиметься за звання ПЕРЕМОЖЦЯ. І ця вирішальна битва відбудеться 2 квітня під час офіційного закриття Всеукраїнського тижня дитячого читання «Історії доби непереможних». Не проґав!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей