Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Дряпанка — символ Великодня

     Писанкарство — стародавне мистецтво наших предків. Писанка — яйце, розфарбоване мініатюрним орнаментом. Це одна зі стародавніх форм українського народного розпису, в якому наші пращури втілювали свої прагнення та віру. У давнину писанка була оберегом, мала обрядове і магічне значення. Писанка — символ сонця, відродження, краси і любові. Вона є джерелом зародження життя, початком Всесвіту.

     Цікавим різновидом писанкарства є дряпанка. Дряпанки — найпростіший варіант розпису великодніх яєць. Технологія виготовлення дряпанки цікава тим, що її можна зробити за відсутності писачка чи фарб. Для її виготовлення вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

     Діти, які завітали на майстер-клас у відділ мистецтв, дізналися про різноманітні види розпису писанок, про закодовані символи великодніх яєць. Майстриня Галина Каневська навчила та допомогла зробити кожному свою неповторну дряпанку, яка стане окрасою Великодня для наших читачів.

     Якщо ви ніколи не розмальовували писанки, варто обов’язково спробувати!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей