Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Відкриття керамічного панно «Україна – Ельдорадо майбутнього»

     «Національна бібліотека України для дітей стала інтернаціональною», — проголосив на відкритті виставки художник-кераміст із Люксембургу Паскаль Востеландт. Якщо врахувати кількість країн, діти з яких доклалися до створення глиняних шматочків керамічного панно «Україна — Ельдорадо майбутнього», — то художник має рацію.

     Дітей вразила історія, з якої народився цей мистецький проєкт: 24 серпня 2022 року, у День Незалежності України, пів року з початку повномасштабного вторгнення агресора на нашу землю. У світових новинах розповідають, що окупанти розбомбили школу в Луганській області. В цей час у Люксембурзі — в невеличкій європейській країні, що розташована між Бельгією, Францією та Німеччиною, художник дивиться новини. Він шокований. Він знає, що в Україні страшна, кривава війна. Він співчуває нашій країні. Але ця новина чомусь вразила його в самісіньке серце. Бо він вважає, що школа — це місце для безпечного перебування дітей.

     І тоді Паскаль Востеландт (а йдеться про нього) вирішує діяти. Робити щось на підтримку України та її дітей. Саме так народилася ця ідея — залучити дітей усього світу до спільнотворення на підтримку України.

     Паскаль щиро співчуває Україні й українцям. І під час відкриття виставки він емоційно говорив про те, що війна є злочин, який неможливо пробачити, що діти і дорослі не повинні страждати, і що найстрашніше — гинути. І саме тому він їздить по світу з цією акцію та розповідає усім, яка чудова Україна, які в ній талановиті, розумні діти, які сміливі дорослі…

     Художника привітала генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко. Вона нагадала присутнім про те, що мистецтво кераміки притаманне українському народові, і навіть бібліотека прикрашена неймовірними керамічними шедеврами художниці Ольги Рапай. Директор бібліотеки подякувала авторові проєкту за його громадянську позицію та за неймовірну працю, яка втілилася у цю велетенську керамічну фреску.

     Алла Іванівна запропонувала читачам пригадати, як французькою буде «люблю тебе» — «je t'aime», і потім усі разом цим зізнанням подякували Паскалю Востеландту, на що він чистісінькою українською виголосив «Дякую!».

     Подарунком гостю стали українські пісні «Черевички» та «Бабусина помічниця» у виконанні п’ятирічної співачки Лізи Лобанової з вокальної студії «Веселі нотки» Центру творчості дітей та юнацтва Святошинського району м. Києва.

     Ведуча події запитала, чи діти знають, що таке Ельдорадо? І чому панно має таку назву? Мабуть, тому що Паскаль вважає, що Україна — вільна, незалежна держава, країна європейських цінностей, у майбутньому буде місцем, омріяним для життя людей з усього світу, які вже зараз захоплюються українцями та їхнім героїзмом і наполегливістю у боротьбі з ворогом.

     По завершенню урочистостей діти із зацікавленістю розглядали частинки керамічного панно, розгадували, з яких країн діти робили ті чи інші фрагменти.

     А потім перейшли до укриття бібліотеки для участі у гончарному майстер-класі, щоб стати співтворцями панно. Під керівництвом Паскаля Востеландта читачі спочатку створили ескізи на папері, потім перенесли малюнки на глиняні дощечки та розмалювали їх.

     Мандрівна гончарна майстерня Паскаля Востеландта працюватиме до 20 квітня.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей