Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Код вишиванки

     18 травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки!

     З давніх-давен вишиванка була для українського народу не просто одягом, вона вважалася сакральним оберегом, який захищав від бід, хвороб, заздрощів. Це — символ здоров’я, краси та щасливої долі.

     Вишиванка — наша українська традиція. Завдяки оригінальному орнаменту, вишита візерунком сорочка, могла означати походження людини, її вік чи статус та сімейний стан.

     Різноманітні композиції, мотиви вишивки, кольори передавалися з покоління в покоління по жіночій лінії — від матері до доньки, від старого до малого.

     Й нині символи, що зображені на вишиванках, можна читати, як книгу, тому що кожен символ в орнаменті має своє значення.

     Зараз є можливість зашифрувати слова, назву міст і власне ім’я у схему українського орнаменту, який нагадує QR-код. Кожна літера — це вишитий символ, кожен символ — це потужний оберіг. Володимир Підгірняк, дослідник української писанки та вишивки, видав абетку з тлумаченням символів. Шляхом аналізу народної творчості прикарпатського краю, він виявив певні закономірності в орнаментах із закодованою інформацією.

     Ми з читачами вирішили теж вишити закодоване слово, яке кожен українець очікує вже 448 днів — і ви всі правильно здогадалися, це слово — ПЕРЕМОГА! Діти терпляче та із задоволенням вишивали цей код. Кожен взяв голку і зробив пару хрестиків. Як же цікаво було спостерігати за читачами, які вкладали в кожен хрестик свою любов до рідної України, свою впевненість до Перемоги!

     Виборюємо нашу Перемогу спільними зусиллями кожного з нас!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей