Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Руйнуємо стереотипи: Всесвітній день готів. Інтерактивний бібліоогляд однієї з найстаріших субкультур

     Готів від самого заснування субкультури завжди огортають містичні плітки, одначе це лише вигадки та плід нездорової фантазії. Звісно, існують винятки, та ми не говоримо сьогодні про девіантів, які дійсно вдаються до нездорових маніпуляцій та становлять загрозу суспільству. Ми говоримо сьогодні про типових представників субкультури готів.

     Отже, хто ж такі готи насправді? Давайте розбиратися.

     Субкультура виникла у 80-х роках минулого століття та черпала натхнення з абсолютно різних джерел. Одні надихались агресивними та анархічними панками, інші – загадковими прерафаелітами, вампірською культурою та міфологією. Що ж їх об’єднало?

     По-перше, однією з основних ознак готів є загальна похмурість, гічкоківській саспенс, надприродність та романтизм. Ви здивуєтесь, але відомими постатями минулого, які вплинули на виникнення та становлення субкультури, є — Сальвадор Далі, Едгар Алан По, Фрідріх Ніцше, Оскар Уайльд та інші. У еволюції готичної субкультури відіграли значну роль романтична література, а також жанр жахів, одним із засновників якого вважається Говард Лавкрафт. Сам Стівен Кінг надихався творами цього автора. Проза Лавкрафта виведена в окремий піджанр – «лавкрафтівські жахи». Ознайомитись із загадковою та містичною міфологією Ктулху ви можете саме у нашій бібліотеці, звернувшись на старший читацький абонемент.

     Готична субкультура вплинула на художників та фотографів. Зокрема, їхня творчість базується на містичних і романтичних мотивах. У фотографії та живопису виникають романтичні зображення вампірів, привидів. Помітна перевага темним кольорів.

     Університетом Ґлазґо було проведено опитування, яке показало, що готська субкультура є надзвичайно ненасильницькою та толерантною, таким чином забезпечуючи «цінну соціальну та емоційну підтримку» вразливим підліткам, а також підліткам, схильним до самоушкодження та психічних розладів. Також ми закцентували увагу на тому, що попри відлюдкуватість та неформальну зовнішність, готи є соціально відповідальними. Підлітки, причетні до субкультури, частіше обирають соціально важливі галузі у майбутньому, наприклад, медицину чи юридичну науку.

     Наприкінці заходу найактивніші учасники створили креативні готичні макіяжі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей