Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
У Міжнародний день захисту дітей у Національній бібліотеці Україні для дітей
відбувся перший Дитячий бібліотечний молитовний сніданок

     Бути першопрохідцем із запровадження нових тенденцій чи івентів у масштабах країни, Європи чи світу Національній бібліотеці України для дітей не звикати. Це дещо ризиковано і надзвичайно відповідально, але завжди виправдано і неочікувано приємно. От і цього разу ми стали піонерами – започаткували проведення Дитячих бібліотечних молитовних сніданків, мріючи, що стануть вони традиційними і впевнено поширяться областями, містами і селами.

     Символічно обрали дату проведення першого Дитячого молитовного сніданку у Міжнародний день захисту дітей – 1 червня. На превеликий жаль, сьогодні маємо від кого захищати найуразливішу категорію населення. Нині нам випало жити у найважчий період за всю історію відновленої незалежності України – в умовах жорстокої кровопролитної війни. Тому ми об’єднали свої зусилля і молитви задля Перемоги.

     Вранці у перший день літа до нас завітали численні діти-читачі з різних регіонів України – зі столиці, Київської, Луганської та Донецької областей. Дитяче гомінке товариство доповнили почесні гості: Ростислав Карандєєв – перший заступник міністра культури та інформаційної політики України; Олена Висоцька – заступник міністра юстиції України; Віталій Кривицький – єпископ-ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні; протоієрей Петро Лопатинський – керівник мережі дитячих недільних шкіл «Чадо» ПЦУ, викладач Київської православної богословської академії; Вальдемарас Сарапінас – Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні; Роберт Чижевський – директор Польського інституту в Києві.

     Михайло Линецький – голова Херсонської районної державної адміністрації; Володимир Коляденко – віцепрезидент Київської торгово-промислової палати; Наталія Рибалка – заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальнихпокарань Міністерства юстиції України; Світлана Глущенко – представник Уповноваженого ВРУ з прав людини, директор Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав; Євген Нищук – голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, військовослужбовець ЗСУ; Андрій Ковальський – журналіст та ведучий Фактів ICTV.

     Олексій Терещук – начальник Служби військового капеланства Збройних сил України апарату Головнокомандувача ЗСУ, полковник; В’ячеслав Когут – співорганізатор заходу, директор департаменту соціального служіння Української Церкви Християн Віри Євангельської; Віталій Сиротенко – старший офіцер Служби військового капеланства Головного управління Національної гвардії України, підполковник; Олександра Зернова – офіцер групи забезпечення заходів цивільно-військового співробітництва Національної гвардії України; Сергій Лавський – заступник з морально-психологічного забезпечення запасної роти в/ч А 2167 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців, майор; Марія Морозенко – голова Київської організації Національної спілки письменників України; Лариса Труш – начальник відділу культури та туризму Гадяцької міської ради та інші.

     У бібліотеці звучала музика у виконанні учнів Київського державного музичного ліцею імені Миколи Лисенка класу Ольги Михайлівни Корінець, проводився аукціон-продаж дитячих поробок (усі виручені кошти – на потреби ЗСУ).

     Почесні гості висловлювали свої побажання дітям у Міжнародний день захисту дітей у Марафоні відеопривітань, який транслювався на сторінці бібліотеки у Фесйсбук,оглядали виставки та розмальовані воєнні артефакти, перетворені руками дітей на артоб’єкти.

     Дитячий молитовний сніданок розпочався із загальнонаціональної хвилини мовчання на вшанування пам’яті загиблих внаслідок збройної агресії росії проти України.

     Традиції молитовних сніданків вже понад 70 років. Вона зародилася у США як зібрання представників різних політичних поглядів для спільної молитви, а не суперечок. Це об’єднання людей шляхом діалогу. Такі заходи щорічно проходять у США, Європарламенті, країнах Європейського Союзу.

     Національні молитовні сніданки в Україні проводяться з 2000 року і вважаються найбільшими в Європі.

     Молімося за Україну, за ЗСУ і Перемогу,
     У щасті діти щоб зростали, не чули клятої тривоги.
     Щоб книг нових було багато, щоб згинуло вселенське зло,
     Щоб крізь розруху, біль і втрати зерно любові проросло.

     Розпочала захід генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко. Вона зазначила: «Ми прагнемо досягати єднання і взаєморозуміння, спільними зусиллями та молитвами наближаючи нашу перемогу. Ми маємо робити це заради дітей, чия допитливість та відкриті серця обов’язково прославлять нашу державу; заради тих, хто не дочекався, але вірив у перемогу – дорослих і дітей, яких, на жаль, не вдалося захистити…».

     На заході у три етапи з вуст дітей та дорослих звучали молитви.

     І блок – за Україну, її Перемогу, за військовослужбовців – захисників рідної землі, волонтерів, міжнародних партнерів України, за поранених військових і цивільних та сім’ї загиблих на війні;

     ІІ блок – за українських дітей та їхнє щасливе майбутнє, дітей-сиріт, за повернення додому усіх депортованих (викрадених) дітей і таких, що втратили домівки і змушені були стати біженцями чи переселенцями, за хворих, поранених та загиблих дітей;

     ІІІ блок – молитви за культурне відродження України, за бібліотеки та їхніх працівників, за дітей-читачів та нові книги для них, за процвітання дитячих бібліотек в Україні, за книгозбірні, які постраждали внаслідок воєнних дій.

     У перервах між молитвами звучали прекрасні музичні номери від вокального дитячого ансамблю «Нотки», співочої пташки Лариси Труш із Полтавщини, народної артистки України Лесі Горової та її доньки Зоряни.

     Ми вишиті нитками із любові,
     Омиті водами прадавнього Дніпра,
     Ми вірим в Бога, довіряєм долі,
     Народжуємось з попелу щодня!

     У спільній молитві діти та дорослі на діалоговому майданчику добра і порозуміння утворили енергетичне коло єдності. Ми знаємо, що Всесвіт почув нас і обов’язково відгукнеться. Бог, який у будні носить форму ЗСУ, а у свято вдягає вишиванку, дасть зелене світло дитячій щирій вірі і молитві.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей