Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві


Умови проведення
Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання–2024»

І. Загальні положення

1.1. Конкурс проходить у рамках реалізації Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія».

1.2. Проводиться спеціалізованими бібліотеками України для дітей та юнацтва, бібліотеками, що обслуговують дітей, з ініціативи Національної бібліотеки України для дітей (далі НБУ для дітей), за сприяння Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Української асоціації працівників бібліотек для дітей.

1.3. Основною метою Конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу дітей України; формування читацької грамотності; промоція книги як свідомо обраної практики саморозвитку; заохочення дітей та підлітків до систематичного читання.

1.4. Завданням Конкурсу є формування стійкого інтересу до читання української книги; залучення широкого загалу дітей до активної участі у культурному житті країни; виховання поваги до найкращих надбань української та світової літератури; заохочення дітей до читання через усвідомлення ними книги як засобу самовираження, а також спонукання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних заходів, проєктів та програм із популяризації дитячого читання й залучення до участі у них користувачів.

1.5. Інформація про проведення Конкурсу оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної бібліотеки України для дітей, обласних бібліотек для дітей, для дітей та юнацтва, соціальних мережах та медіа.

1.6. Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 р. № 2297-VI.

ІІ. Участь у Конкурсі

2.1. Учасниками Конкурсу можуть бути учні 5-9 класів – зареєстровані користувачі бібліотек, які активно читають та беруть участь у бібліотечних заходах з промоції дитячих книг і читання, творчих зустрічах з авторами та ін.

2.2. Головний напрям Конкурсу – комплексні заходи з підтримки читання, довгострокові проєкти та програми, що залучають дітей не лише до читання, а й до творчості, критичного мислення, вчать формувати власну точку зору та висловлювати свою думку. Елементом таких заходів, на розсуд бібліотек, має бути певна система рейтингів – оцінювання, що допоможе визначити справжніх лідерів читання.

2.3. Обласна бібліотека для дітей, для дітей та юнацтва здійснює організаційно-методичне забезпечення проведення Конкурсу в області, розробляє Програму літніх читань, за якою працюють усі бібліотеки області, що обслуговують дітей, та визначає часові рамки обласного туру відповідно до строків проведення Конкурсу.

2.4. У кожній області визначається один переможець, який бере участь у фінальному нагородженні переможців.

ІІІ. Строки проведення Конкурсу

3.1. Конкурс проводиться у два тури:
     - перший – на обласному рівні, з 7 червня до 1 вересня;
     - другий, підсумковий – на всеукраїнському рівні, у вересні.

ІV. Організаційний комітет Конкурсу

4.1. Для організації проведення Конкурсу створюється Головний організаційний комітет.

4.2. Головний оргкомітет щороку готує аналітичну довідку та протокол проведення І туру, узагальнює дані про переможців І туру та здійснює організаційно-методичне забезпечення проведення ІІ туру.

V. Відзначення переможців Конкурсу

5.1. Переможці Конкурсу будуть відзначені на підсумковому урочистому святі, яке проводитиметься у вересні.

5.2. Переможці Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання–2024» увійдуть до складу національного дитячого журі міжнародної премії IBBY.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 07.12.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей