Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
НБУ для дітей на Інтелект-форумі 2024 в Одесі

     Делегація Національної бібліотеки України для дітей 7-9 червня 2024 року взяла участь в Інтелект-форумі, який відбувся на базі Одеської національної наукової бібліотеки. У межах форуму представники бібліотеки долучилися до роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт» та XXIV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині». Заходи відбулися за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

     На урочистому відкритті масштабної події усіх присутніх вітали почесні гості: т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, міський голова Одеси Геннадій Труханов, перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова тощо.

     На урочистостях було багато військових, зокрема з Одеської військової академії та бригади «Азов».

     НБУ для дітей разом із численними науковцями, практиками, експертами з України та Європи взяли участь у круглому столі з питань державної мовної політики і книговидання, у презентаціях, творчих зустрічах; об’єдналися в єдиному прагненні розв’язати актуальні питання щодо ролі і місця інформаційних, культурних, наукових та освітніх закладів у розвитку креативного сектору України в умовах воєнного стану.

     Поглиблювали кроссекторальну співпрацю; зміцнювали роль інституцій культури, науки, освіти, національної пам’яті у процесах збереження, захисту, розвитку та популяризації цінностей національної та світової культури; утверджували національну ідентичність українського народу; популяризували державну мову та ін.

     Програма «V ОдесаБібліоСаміту» видалася насиченою та вагомою. Генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко також виступила під час Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт» з доповіддю «Бібліотека для дітей – простір, сповнений можливостей». У своєму виступі вона детально проаналізувала діяльність мережі дитячих бібліотек у період 2014 – 2024 років, донесла до присутніх думку, попри усіх обставин (ковід, війна, блекаути тощо) дитячі книгозбірні наполегливо працюють, креативно творять, ефективно створюють інноваційні ресурси, реалізують просвітницькі проєкти, організовують пізнавальні івенти з промоції книги і читання.

     Динамічно за останні 10 років зросла кількість всеукраїнських конкурсів для дітей, зокрема з міжнародною підтримкою й участю. Завдяки налагодженню нових зв’язків із громадськістю вдалося залучитися підтримкою десятків нових партнерств, налагодити співпрацю з відомими громадськими та благодійними українськими та зарубіжними організаціями, посольствами чи уповноваженими представництвами інших держав, бізнесменами.

     Окремо Алла Іванівна зупинилася на діяльності НБУ для дітей у соцмережах, нелегкій ситуації із поповненням фондів бібліотек України для дітей, проєктно-грантовій діяльності як основному напрямі зміцнення матеріально-технічної бази книгозбірні в умовах відсутності бюджетного фінансування.

     Доповідь мала істотний суспільний резонанс, спричинила обговорення та дискусії. Алла Іванівна вичерпно відповіла на запитання колег і гостей.

     У Чорноморську 8 червня відбувся традиційний виїзний захід, присвячений офіційному відкриттю Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині». З привітальним словом виступила генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко.

     Почесні гості та письменники разом із господарями висадили біля Центральної міської бібліотеки імені І. Рядченка одне з найстаріших дерев планети – гінкго білобу, символ здоров’я і довголіття. Потім мер Чорноморська Василь Гуляєв провів цікаву екскурсію містом, презентував культурні заклади, розповів про перспективи розвитку регіону.

     Організували презентаційну екскурсію в етнопарк «Нью Васюки». Алла Іванівна висловила впевненість у відродженні й розквіті культури на Одещині й Україні, стимулюванні розвитку книговидавничої справи та книгорозповсюдження, промоції та репрезентаціі сучасної української книги, вихованні культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, що сприятиме поповненню фондів бібліотек.

     На підтримку руху Співтовариства креативних міст ЮНЕСКО «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО» наші представники взяли участь у низці подій з популяризації творчого доробку представників одеської літературної школи. Раділи результатам конкурсу «Краща книга виставки-форуму «Українська книга на Одещині» – 2024». На конкурс надійшло 58 книжок від 25 видавництв.

     Журі відзначило 32 видання у 17 номінаціях. Книги-переможці нагородили 9 червня на урочистій церемонії закриття Інтелект-форуму. Також долучилися до заходів, спрямованих на популяризацію та збереження нематеріальної культурної спадщини України, відвідали демонстраційний, інтерактивний та навчальний простір для ознайомлення з об’єктами краю, що увійшли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

     У рамках XXIV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» вдалося напрацювати нові зв’язки з видавництвами, поліграфічними підприємствами, книгорозповсюджувачами, письменниками, художниками, діячами науки, літератури та мистецтва.

     Алла Іванівна також дала інтерв’ю місцевим медіа, розповівши про потужності та можливості НБУ для дітей, сучасних дитячих авторів, підтримку ментального здоров’я дітей у книгозбірнях.

     Радіємо новим зустрічам, досвіду, знайомствам, партнерствам, здобутим на книжковому святі у неповторній атмосфері духовності й добра.

     Дякуємо Збройним силам України за можливість почуватися на форумі у відносній безпеці.

     Тримаймо культурний фронт разом!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 23.10.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей