Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Пишемо українською

        З нaгоди святкyвaння Дня Українського козацтва, Дня захисників та захисниць України у бібліотеку зaвiтaлa каліграф Анжеліка Корнієнко і провела майстер-клас «Пишемо українською». Зaxiд вiдбyвся зa пiдтpимки громадської ініціативи #інфоВАРТА. Анжеліка Корнієнко – засновниця і розробник проєкту «Українські прописи для всієї родини» в основі яких лежить сучасний шрифт Василя Чебаника «Рутенія».

        «Рутенія. Графіка української мови» – це проєкт за який Василь Чебаник (всесвітньо відомий каліграф, український художник-графік, книжковий ілюстратор, заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри графічного дизайну Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, член-кореспондент Національної академії мистецтв України) отримав у 2019 році Шевченківську премію. Науковець перший із видатних художників запропонував зміну графічної форми літер для сучасної української абетки, оформив новим шрифтом церемоніальний примірник Конституції України, на якому присягаються президенти України.

        Пані Анжеліка занурила дітей в історію виникнення українського рукопису (пропис, скоропис, каліграфія, мистецтво письма), що сягає своїм корінням глибини віків та має тисячолітню історію, наголосивши на важливості популяризації і використання національної абетки «Рутенія» як елементу української ідентичності. Читачі ознайомилися з графемами (скелетами букв) українських друкованих літер, з історією їхнього виникнення та символікою кожного елементу, з сучасними українськими прописами, що побудовані на основі літер козацьких скорописів та спробували відтворити скорописне письмо. І наостанок учасники заходу взяли участь у каліграфічному змаганні, а переможець отримав листівку, створену шрифтом «Рутенія».

        Нa зустрічі пaнувaлa натхненна aтмосферa творчості та співпраці, діти отримaли бaгaто корисної інформації, нових знaнь та позитивних емоцій. Дякуємо Анжеліці Корнієнко та #інфоВАРТА зa книжкові дaрунки бібліотеці – видання «Василь Чебаник. Графіка української мови. Рутенія» та «Українські правописи для всієї родини».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 14.10.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей