Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Дитячі бібліотеки України

Мережа спеціалізованих бібліотек для дітей є складовою бібліотечної системи України, сукупністю однорідних бібліотек, об’єднаних спільністю завдань, принципів діяльності, організаційних рішень та територією розташування. Спеціалізована бібліотека для дітей — інформаційний, культурно-освітній заклад, що має спеціалізований фонд документів конкретного читацького спрямування для обслуговування дошкільників, читачів-учнів 1-11 класів та організаторів дитячого читання. Функціонування мережі спеціалізованих бібліотек для дітей затверджене Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.1996 р. № 32/95-ВР. Дитячі бібліотеки України є державним гарантом захисту прав дітей на культурне і духовне життя та на вільний доступ до інформації відповідно до положень Конвенції ООН про права дитини, Декларації прав дитини, Закону України «Про охорону дитинства», Рекомендацій Ради Європи СМ/Rec(2018)7 «Про принципи дотримання, захисту та реалізації прав дитини в цифровому середовищі»; Інструкції з керівництва для дитячих бібліотек секції бібліотек для дітей і підлітків Міжнародної федерації бібліотечних організацій та установ ІФЛА. Вони надають дітям можливість безкоштовного залучення до досягнень національної і світової культури, проведення дозвілля, спілкування з ровесниками та дорослими цікавими людьми з урахуванням вікових, психологічних і соціальних особливостей дитини (Закон України «Про позашкільну освіту» — Розділ ІІ. ст. 12 та Закон України «Про охорону дитинства» — Розділ ІV. ст. 20).

Станом на 01.01.2023 р. в Україні функціонує 718* спеціалізовані бібліотеки для дітей системи Міністерства культури та інформаційної політики України, послугами яких щороку користуються близько 2,4 млн. користувачів. В кожному обласному центрі, крім Вінницької області, діє обласна бібліотека для дітей як науково-дослідний, інформаційний, консультативний центр з питань культурного розвитку дітей; у місті Києві — центральна бібліотека з такими ж функціями. У 5 великих містах працюють самостійні централізовані бібліотечні системи для дітей. У складі централізованих бібліотечних систем діють районні (міські) дитячі бібліотеки, дитячі бібліотеки-філії та дитячі відділи, а також бібліотеки в територіальних громадах.

Головною бібліотекою країни є Національна бібліотека України для дітей — загальнодержавне книгосховище документів універсального характеру та повного репертуару національних творів друку для дітей, культурний центр державного значення, а також науково-методичний, науково-дослідний, координаційний центр для мережі бібліотек України для дітей. Метою діяльності Бібліотеки є сприяння реалізації прав громадян на знання, освіту, користування культурними досягненнями, інформацією, створення умов для залучення дітей до читання, формування й розвитку їхніх духовних та інформаційних потреб, наукове, інформаційне, методичне і організаційне забезпечення системи бібліотечного обслуговування дитячого населення України, вивчення проблем педагогіки, соціології і психології читання дітей. У фондах дитячих бібліотек зосереджено майже 23,5 мільйонів примірників книг, періодичних видань, аудіовізуальних документів та електронних ресурсів. Основу фонду дитячих бібліотек складає художня, науково-пізнавальна, довідково-енциклопедична та технічна література. Це дає можливість забезпечити найвибагливіші як ділові (навчання у школі), так і власні (самоосвіта) потреби та інтереси читачів.

До послуг читачів — розгалужений довідково-бібліографічний апарат, який активно переводиться в електронну форму. На сьогоднішній день, крім Національної бібліотеки України для дітей, власні електронні каталоги ведуть Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська обласні бібліотеки для дітей м. Дніпра, Київська, Львівська, Миколаївська центральні міські бібліотеки для дітей. Важливе суспільне значення дитячих бібліотек сьогодення полягає у наданні допомоги читачам-дітям у розширенні і поглибленні знань, отриманих у школі.

Кожна дитяча бібліотека України — це також своєрідний центр проведення дозвілля дітей. Майже при кожній дитячій бібліотеці діють лялькові театри і гуртки (драматичні, художнього читання, м’якої іграшки, художнього дизайну, декоративно-прикладного мистецтва, народного співу, технічної творчості та ін.) їхня діяльність спрямована, насамперед, на творчу самореалізацію особистості кожної дитини.






*У зв’язку з тим, що Донецька, Луганська області та АР Крим є тимчасово окупованими, інформація про стан функціонування мережі спеціалізованих бібліотек для дітей, що знаходяться на цих територіях, не висвітлюється та не враховується у загальних показниках

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей