Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Тамара Турбаніст,
заступник генерального директора НБУ для дітей

Свято книги на Буковині

Південний захід України. Стрімкі вершини Карпат і мальовничі пагорби підгір'я поступово переходять у широку рівнину, розташовану між річками Дністер і Прут. Славний, чарівний, неповторний та мальовничий куточок нашої країни - Буковина.
Саме сюди, до Чернівецької області, ми й завітали з вельми приємною місією: взяти участь у святі відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги. Ми - це Анастасія Кобзаренко, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, Галина Гудзима - завідуюча відділом організації дозвілля і гурткової роботи нашої бібліотеки, я - Тамара Турбаніст, заступник генерального директора, а також вірні і давні друзі дитячих бібліотек - Ярема Гоян - директор видавництва "Веселка", Світлана Козлова - його заступник, Наталя Хайнацька - голова Всеукраїнського центру дитячої книжки.
На нас уже чекали в одному з гірських районів - Вижницькому. Містечко Вижниця здавна славиться народними ремеслами. У місцевому коледжі ужиткового мистецтва ім. Ю. Шкрібляка юнаки та дівчата опановують техніку художньої обробки дерева, стають професійними ткалями, вишивальницями, дизайнерами. Ми були вражені і зачаровані мистецькими виробами студентів, які побачили у музеї коледжу. Але гості-бібліотекарі найбільше раділи з того, що завдяки спільним зусиллям заступника голови Вижницької райдержадміністрації Василя Марчука, начальника відділу культури Миколи Мойсея та директора ЦБС Марії Мицкану в районі не закрито жодної сільської бібліотеки-філії. Дякували нам бібліотекарі Вижницької ЦБС за отримані книги видавництва "Веселка", цільове призначення яких, за ініціативи Анастасії Кобзаренко, - читачам-дітям сільських бібліотек. Доречно зазначити, що на сьогодні всі сільські бібліотеки України вже отримали літературу цього видавництва, оскільки восени минулого року Міністерство культури і мистецтв України на виконання Комплексних заходів з всебічного розвитку української мови придбало літератури на суму 665 тис. грн.
Хлібом-сіллю зустрічали нас читачі Вашківської дитячої бібліотеки, звучало вічне слово "Кобзаря" - діти читали вірші Т. Шевченка, а потім всі разом співали "Думи мої, думи мої ...". Тут, у Вашківцях, ми відвідали музей-садибу Г.Гараса - відомого майстра народної творчості, художника-орнаменталіста, і в пам'яті залишилися неповторні, чарівні буковинські візерунки.
Люблять буковинці свій край, трепетно бережуть його історію, культуру, традиції. А кожна бібліотека, особливо сільська, - то святий оберіг міста, селища, села, своєрідний музей народної творчості. І яскраве тому свідчення - бібліотека-музей села Виженка. Її приміщення досить компактне, щоб не сказати маленьке, але поруч з книгами знаходиться місце і для виставки, яка нараховує аж 50 вишитих сорочок! Поряд - майстерно розписані писанки Михайла Фірчука. У такому поєднанні витворів людського розуму і рук надзвичайно цікаво та змістовно у бібліотеці проходять різноманітні заходи: літературно-мистецькі вечори, творчі зустрічі з майстрами-земляками, уроки народо- і краєзнавства. Завідувачка бібліотеки-музею Євдокія Яремчук - справжній майстер своєї справи. Серце і душу вкладає вона у роботу з дітьми, розкриваючи їхні таланти. Творчому запалу та енергії цієї жінки можна лише по заздрити.
А попереду нова зустріч - ми у Рівні, рідному селі незабутнього Назарія Яремчука. У батьківській оселі тепер розміщено музей видатного артиста. Тихо і проникливо лине пісня про неньку-Україну, ми слухаємо схвильовану розповідь про Назарія його сестри Катрусі, а маленькі красуні-буковинки підносять нам коровай і заспівують пісні свого земляка. Дівчатка - учасниці фольклорного дитячого колективу "Гуцулочка", який очолює завідуюча сільською бібліотекою Валентина Семовинюк. Чисто, ніжно і дзвінко серед цього гурту юнок лунає голос Марійки Матейчук, активної учасниці колективу. Дівчинка надзвичайно обдарована: пише музику, складає вірші, сама співає свої пісні, а ще мріє видати книжку своїх поезій. Вона - лауреат і переможець багатьох районних, обласних, всеукраїнських конкурсів і фестивалів у номінаціях "Співана поезія", "Художня декламація", "Магія голосу". Як повідала нам Марійка, на творчість її надихають пісні славного земляка. Вона навчається у гімназії м. Вижниця та у школі мистецтв по класу фортепіано, але водночас залюбки відвідує районну дитячу і сільську бібліотеки. Майже кожен масовий захід у цих бібліотеках проходить за участю "Гуцулочки". Яремі Гояну дівчинка подарувала оберіг з іконкою Божої Матері. І всі ми сприйняли цей подарунок з дитячих рук як знаковий: нехай же Божа Матір оберігає святу і благодатну справу нашого славного видавництва і допомагає працелюбному колективу долати труднощі і перешкоди у донесенні щирого Слова до кожної дитячої душі.
З приємністю згадується зустріч у Мілієвській сільській бібліотеці - привітна господиня, бібліотекар Ольга Кошман проводить нас просторим світлим приміщенням. Для обслуговування юних читачів у бібліотеці є дитяча кімната - у ній розгорнуто книжкову виставку "І у книги є іменини", присвячену Тижню книги; тематичні полички знайомлять з ювілярами - письменниками, поетами, художниками. З теплотою і любов'ю оформлено куточок видатного земляка - поета, літературознавця і перекладача Дмитра Загула. Його ім'я носить місцева середня школа, в якій організовано музейну кімнату, а з 1990 року односельці разом із Чернівецькою організацією Спілки письменників України заснували щорічну літературну премію ім. Д. Загула, яку матеріально підтримує Мілієвський виконком сільської ради (голова Дмитро Олексюк). І взагалі, хочеться відмітити тісне, ділове і, водночас, творче співробітництво працівників культури Вижниччини з місцевою владою - склалося враження, що бібліотекарям нема потреби доводити місцевому керівництву необхідність і значущість бібліотеки у сучасному світі.
У Сторожинецькій районній бібліотеці для дітей нас запросили на засідання літературної студії "Первоцвіт", створеної два роки тому. Студійці активно співпрацюють з редакцією місцевої газети "Рідний край", на шпальтах якої друкуються їхні поезії, а дві учасниці "Первоцвіту" Леся Длужанська та Іра Білова були переможницями обласних конкурсів. Цього разу в гості до студійців завітали члени гуртка "Краса рідного слова" Панківської загальноосвітньої школи. Діти читали власні вірші, наповнені доброзичливістю, щирістю, відвертістю: про матусю, рідний буковинський край, Всесвіт, своїх друзів, шкільне життя, домашніх улюбленців. Нехай ці твори поки що недосконалі, головне - діти, об'єднані спільним захопленням, мають можливість спілкуватися між собою, ділитися своїми думками, переживаннями. І хтозна, можливо у літературній студії "Первоцвіт" і у гуртку "Краса рідного слова" зростають нові великі поети. Ми побажали дітям, щоб ніколи їх не залишали творче натхнення і бажання вдосконалюватися, незалежно від того, яку б професію вони не обрали у майбутньому.
Кульмінаційною подією нашого перебування на Буковині стало свято відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги. Воно проходило у Чернівцях в Обласному центрі естетичного виховання дітей та молоді "Юність Буковини". Перед початком з цікавістю оглядаємо виставки робіт дітей-учасників гуртків: вишивки - обласного центру естетичного виховання "Юність Буковини"; судномоделістів - міського клубу юних техніків "Кварц"; юних дизайнерів - обласного центру юних техніків; обширну виставку дитячих малюнків, присвячену 190-річчю Т. Г. Шевченка. Театралізоване свято урочистого відкриття Тижня книги "... на сторожі коло їх поставлю слово ..." також було присвячене цій визначній події. Перед присутніми в залі дітьми, їхніми батьками, вчителями та іншими гостями виступили начальник управління культури облдержадміністрації Іван Петрусяк, Ярема Гоян, Анастасія Кобзаренко; звучало поетичне та прозове слово з вуст буковинських авторів - Василя Мельника, Олександри Приходько-Возняк, Олександри Савченко-Гнатюк, Ніни Куконіної. І, звичайно, протягом всього сценічного дійства лунало палке, мужнє, безстрашне і, водночас, ліричне Тарасове слово. Виступи учасників самодіяльних дитячих танцювальних коле-ктивів відрізнялися високою майстерністю.
На завершення свята юні буковинці піднесли коровай-красень Анастасії Кобзаренко, як символ найкращих привітань і побажань всім дітям України. Після закінчення свята жодна дитина, яка була в залі, не залишилася без подарунка - разом з веселчанами ми дарували книги, журнали "Барвінок", "Соняшник", "Веселочка", яскраві буклети про нашу бібліотеку та не менш яскраві закладки до книжок. Доречно зауважити, що такі ж подарунки отримували і юні читачі бібліотек в інших містах і селах, які ми відвідали. Можна сказати, свято вдалося!
За теплий прийом, щедру гостинність, відмінну організацію Тижня книги ми дякуємо Управлінню культури обласної державної адміністрації, обласному центру естетичного виховання дітей та молоді "Юність Буковини", і звичайно ж, колективу обласної бібліотеки для дітей, її директору Олені Заїчковій та заступникові Ірині Рудій, які були одночасно нашими чудовими гідами.
Свято закінчилося та залишилися приємні незабутні спогади про людей, про неповторну красу буковинського краю, і хочеться сказати: "До по-бачення! До наступної зустрічі!".
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей