Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Кращі з кращих

Олена Заїчкова,
директор Чернівецької обласної бібліотеки для дітей

З історії "Буковинчиків"

Чернівецький обласній бібліотеці для дітей - 60

  Чернівецька обласна бібліотека для дітей розпочала свою роботу згідно з наказом Чернівецького Облвно № 613 від 10.09.1944 року, коли ще йшли важкі бої з фашистами, а до перемоги залишалося 10 довгих місяців. У приміщенні обласної бібліотеки для дорослих, в одній невеликій кімнаті з однією тисячею зібраних книжок бібліотекарі почали обслуговувати своїх перших читачів-дітей. Цього ж дня директором бібліотеки було призначено Асю Семенівну Котовецьку - справжнього фахівця своєї справи. Вона одразу взялася до роботи - організувала збір книжок для бібліотеки, відремонтувала приміщення, а головне, - зібрала команду однодумців. Вже на 3 листопада цього року штат бібліотеки нараховував 18 працівників, а через декілька тижнів, у приміщенні по вул. Т.Г. Шевченка, 29 відбулося 29.11.1944 р. урочисте відкриття обласної бібліотеки для дітей. З перших днів розпочинається бурхлива діяльність. У бібліотеці 11.12.1944 р. проходить перша читацька конференція, на якій присутні 150 читачів, перед якими виступило 14 доповідачів. Починається активне формування фонду. З цією метою по бібліотеці видається наказ за № 56 від 7.03.1945 р., який зобов'язує всіх працівників відділів обслуговування та заступника директора щоденно по 2 години працювати у відділі комплектування та обробки літератури. З 16 по 30 березня 1945 р. до м. Києва на 12 діб для одержання літератури посилається бригада бібліотекарів на чолі з заступником директора.
Історично на Буковині склалося так, що державною мовою у різні часи були німецька, і румунська, а населення складали українці, румуни, молдовани, поляки, євреї, росіяни, вірмени, німці. Кожна з цих громад мала свій "Народний дім" і відповідно - за національною ознакою школи. Було навіть і таке - при австро-угорській імперії, а особливо Королівською Румунією заборонялося розмовляти недержавною мовою. Тому, зважаючи на такі обставини, в 1945 р. у бібліотеці при абонементі відкриваються відділ іноземної літератури та гурток художнього читання, яким керує Г.Г. Гайгинер. Бібліотекарі намагаються привчати дітей до систематичного читання, допомагаючи їм у засвоєнні знань, набутих у школі. У той же час організовується відділ пересувного фонду, а в районах області відкриваються бібліотеки для дітей. За направленням Міністерства культури УРСР згідно з наказом № 70 від 06.09.1954 р. на посаду заступника директора з методичної роботи призначається Довжинська Валентина Вікторівна, яка з 1.02.1956 р. по 19.10.1972 р. і очолювала бібліотеку. За багаторічну сумлінну працю її було нагороджено орденом "Трудового Червоного Прапора". Низький уклін та велика подяка за благородну працю і бібліотечним ветеранам - директорам районних бібліотек - В.О. Буравській (їй сьогодні 90 років), З.М. Кузнецовій, М.Ф. Троєцькій, Н.П. Кожуленко, Л.І. Нейман та багатьом іншим. Особливо хочеться розповісти про Рєзнік Галину Михайлівну. Дівчина-сирота, випускниця Харківського державного бібліотечного інституту 29.07.1951 р. була прийнята на посаду заввідділом пересувного фонду, а 2.03.1955 р. переведена на заввідділом абонементу. 39 років працювала Галина Михайлівна в одній бібліотеці, була душею колективу, знала всіх культпрацівників області поіменно, виростила не одне покоління читачів, виховала як методист когорту славних бібліотекарів. Про масові заходи, які вона організовувала, ходили легенди. Маючи феноменальну пам'ять, служила "довідковим бюро" для всіх.
Основним напрямком роботи бібліотеки в 50-60 роках було ознайомлення, вивчення, засвоєння книжкових багатств авторів всього Радянського Союзу. І хоча все в ті роки було заполітизоване, читачі все ж таки мали змогу ґрунтовно вивчати як українську, так і російську класику, твори письменників народів СРСР, вшановували літературу з мистецтва, для них створювалися клуби за інтересами, гуртки, лекторії тощо.
З 21 жовтня 1972 року по 1992 рік Чернівецьку обласну бібліотеку для дітей очолюєНіна Миколаївна Абрамович - за віддану працю її було нагороджено орденом "Знак пошани". Розпочала вона працювати у бібліотеці на посаді завідуючої методичним відділом, а згодом стала директором і багато уваги приділяла саме методичній роботі. Бібліотека - це сенс життя Ніни Миколаївни. За її безпосередньої участі видавалися бібліографічні покажчики, пам'ятки, буклети. Вона однією з перших почала приділяти особливу увагу краєзнавчій бібліографії для дітей, організовувала семінари, практикуми, "круглі столи", школи обміну досвідом методистів, бібліографів. Сама була високоосвічена і тому вимагала підвищення фахового рівня від колег. Надійним помічником Н.М. Абрамович була Широкова Наталія Миколаївна, яка почала свою більш ніж 33 річну роботу в бібліотеці з посади бібліотекаря відділу обслуговування, потім була бібліографом, і понад 15 років пропрацювала заступником директора з наукової роботи.


Директори Чернівецької ОДБ (зліва направо)
Н.М. Абрамович, О.С. Заїчкова, В.В. Довжинська

Кожне покоління бібліотекарів вносить свою часточку в загальний фонд виховання підростаючого покоління як високоосвіченого, духовного і національно свідомого. В центрі уваги роботи Чернівецької обласної бібліотеки для дітей сьогодні, як і завжди, - читач, наші "Буковинчики". Адже, пам'ятаючи минуле, ми дбаємо про майбутнє. Своє 50-річчя бібліотека зустрічала з новим директором. З 1992 року ним стала Заїчкова Олена Семенівна, також, як і попередні керівники, випускниця Харківського інституту культури. Розпочалася нова сторінка в історії незалежної України, а разом з нею і нова історія нашої бібліотеки. Обновився на 50% колектив. Вчилися працювати в нових незвичних умовах - за відсутності фінансування, різних змін освітянських програм, збайдужілості до культури окремих чиновників і, на жаль, батьків наших читачів. Але ж працювати стало цікавіше! Вчилися знаходити спонсорів, організовувати і проводити бібліошоу, коктейль-променади, шукали нові форми роботи.
Сьогодні бібліотека - це 16 працівників з вищою освітою та 2 з середньою; функціонує 6 спеціалізованих відділів і 1 сектор, інформаційний, культурно-освітній центр для дітей і підлітків, а також для всіх, хто любить і шанує книгу. До послуг дев'яти з половиною тисяч користувачів - 112 тис. документів. Широко відомі заходи, які проводяться в співдружності з музеєм, видавництвами, письменниками, журналістами, навчально-методичним центром культури Буковини. І хай нам вже 60, та, незважаючи на незгоди і негаразди, ми повні творчих задумів.

Від землі всім сили, від води - здоров'я
І доброго від сонця хай Господь дає.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей