Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Хмельницька область

Валентина Черноус,
директор Хмельницької ОДБ

Сучасний читач у бібліотеці: розвиток інформаційної
культури та творчих здібностей

Бібліотеки на сучасному етапі стають для дитячого користувача місцем спілкування, реалізації інтелектуальних та творчих здібностей особистості. Настає час інтелектуалізації суспільства, і саме бібліотеки як центри інформації відіграють у цьому провідну роль. У Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г. Шевченка цьому, насамперед, сприяє Служба інформаційної культури читачів. Вона, крім традиційних форм, пропонує нові, серед яких: «розкопки за столом», «мозкова атака», електронний покажчик «За знаннями — в електронний світ», електронний каталог на всі види інформації, де є вже більше 14 тисяч записів, різні видання: набір пам’яток «Історія Поділля в іменах», словничок комп’ютерних термінів «З комп’ютером на «ти», путівник по енциклопедичних виданнях «Чудо-книги», а також біобібліографічні довідки із серії «Ювілейна довідка»: до 135-річчя від дня народження Лесі Українки «Зорій довіку серед нас!», до 100-річчя від дня народження Оксани Іваненко «Чарівні зерна Оксани Іваненко», до 100-річчя від дня народження Олени Теліги «Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив...» та ін. Цьому сприяє Інтернет-центр, відкритий силами бібліотеки в грудні 2005 року. Сьогодні його вже відвідали 3,5 тисячі читачів. Служба інформаційної підтримки освіти допомагає читачам у діловому читанні, у виборі майбутньої професії, розширенні знань. Дайджести на окремі теми, видані засобами бібліотеки, доповнюють знання, набуті в школі. Служба інформаційного комфорту сім’ї допомагає зробити спільними сімейні проблеми, адже в центрі — дитина–читач. А поради бібліотекарів щодо сімейного читання, психолога щодо взаємин у сім’ї робить партнерство бібліотеки і сім’ї необхідним. Основним провідником у цьому є книга.

Щоб привернути увагу громадськості та влади до проблем дитячого читання з ініціативи ОДБ ім. Т.Г. Шевченка 2006 рік названий Роком дитячого читання на Хмельниччині, а також оголошено конкурс на кращу бібліотеку року. У його рамках у бібліотеці проведено: ювілейний творчий вечір «Світ правди і добра» (до 50-річчя від дня народження подільського письменника Василя Горбатюка), ювілей книги Л. Савчук «Йде Яринка» (30 років від дня виходу), цикл заходів «Ювіляри 2006 року в літературі», літературний марафон «Супер-читач 2005», обласне літературно-мистецьке свято «Іду з дитинства до Тараса», заочна читацька конференція «Безсмертний син безсмертного народу» (до 150-річчя від дня народження І.Я. Франка), Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги («Дитинство з книгою»), літні читання «Книжкова веселка—2006».

Бібліотека розвиває творчі здібності своїх користувачів, починаючи від організації книжкових виставок і закінчуючи участю в конкурсах та масових заходах. Так, книжкову виставку «Щоденник старшокласника» відкрито за побажаннями користувачів. Тут представлено розділи «Школа спілкування», «Як стати суперменом», «Маленькі дівочі хитрощі». А у «Зошиті довіри» учні 6–7 класів залишають свої запитання, проблеми, поради. Виставка «Виклик Гаррі Поттеру» — це запрошення у подорож світом фантастики, насамперед, української. Фото цієї виставки були представлені на Міжнародному книжковому ярмарку «Єврокон–2006». Добра традиція співпраці з центром естетичного виховання учнівської молоді дає можливість експонувати дитячі малюнки на спільних виставках «Книга і бібліотека у моєму житті», «Великодні дзвони», «Весна Поділля», та багатьох інших, на яких демонструються різні стилі і техніки виконання.

Розвинути естетичні смаки та творчі здібності дітей допомагають заняття читацького об’єднання «Соняшник», зокрема година мистецтв «Краса рукотворна» (навчання перших навичок вишивки), бесіда–урок «Писанковий дивосвіт» (техніка створення писанок), зустрічі з творчими родинами, уроки-концерти студентів Хмельницького музичного училища імені В. Заремби. Медіа-центр бібліотеки, створений не так давно у відділі мистецтв, також дає можливість розширювати знання та розвивати творчі здібності дітей. І хоча він налічує небагато одиниць інформації, усе ж це — шлях до урізноманітнення інформації, можливість переглянути електронні версії окремих творів. Музичний центр «Караоке» популярний серед любителів пісні. Дні іменинника в бібліотеці, свята, шкільні випуски, відвідування літніх таборів — все це не проходить без пісенних конкурсів «Твій маленький шанс». Навколо бібліотеки об'єднуються і гуртуються зацікавлені талановиті діти і дорослі.

Щоразу ми переконуємося в тому, що у бібліотек багато шляхів розвитку та співпраці. І саме бібліотеки, враховуючи всі форми і методи роботи, найбільше сприяють розкриттю та розвитку здібностей юної особистості.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей