Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Слово головного редактора

Сузір’я вічного й святого — дитяча книга на землі

На той час, коли верстався цей номер журналу, кожна дитяча бібліотека України вже підбила підсумки своєї роботи за 2007 і окреслила плани на 2008 рік. Не є виключенням і наша — Національна бібліотека України для дітей. Пріоритетами у 2008 році, як і в минулому, є подальше залучення дітей до читання, безперервної освіти, забезпечення рівних можливостей у задоволенні культурно-духовних потреб школярів, вільний доступ до інформації та знань. Не залишаються поза увагою бібліотеки відзначення ювілейних і пам’ятних дат у житті нашої держави, ювілеїв письменників, поетів, художників, які своєю творчістю надихають дітей вдумливо читати, уважно спостерігати за тим, що їх оточує, що у кінцевому результаті допомагає їм вирости розумними і небайдужими людьми.

2008 рік Організацією Об’єднаних Націй проголошено Міжнародним роком планети Земля та Міжнародним роком мов, а указами Президента України — Роком туризму і курортів в Україні й Роком підтримки національного усиновлення і інших форм сімейного виховання дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Чільне місце у нашій роботі займуть питання, пов’язані з активізацією пропаганди як рідної мови, так і мов інших народів, з охороною довкілля, розвитком краєзнавчо-пошукової діяльності та підвищення інформованості громадян з проблем усиновлення дітей–сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Різноманітні масові заходи сприятимуть популяризації історичної літератури, зокрема, про трагедію голодомору, та книг про визначні пам’ятки культури та природи України.Основою нашої праці залишатиметься підтримка, організація та проведення традиційних свят, покликаних доносити життєдайне, цілюще слово правди, добра, віри і любові до дитячих душ, вселяти у них надію на краще.

Найголовнішим серед таких свят є Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який до цього року називався Всеукраїнським u1090 тижнем дитячої книги (наказ Міністерства культури і туризму України від 18.03.08 р. № 264/1/16–08). Цього року він проходив під гаслом «Мандруємо Книжковим всесвітом». Під час Тижня юні читачі зустрічалися з улюбленими письменниками та видавцями, для них проходили презентації дитячих журналів і нових книжок, проводилися перегляди книжкових виставок, влаштовувалися святкові дійства, присвячені ЇЇ Величності Книзі. Щороку за традицією урочисте відкриття Тижня відбувається в одній із областей України. У 2008 році свято стартувало на території синьоокого Полісся 19 березня у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка театралізованим дійством «Сузір’я вічного й святого —дитяча книга на землі». У вестибюлі театру пройшли презентації книжкових виставок «Мудрих порад невичерпне джерельце», «Волинські письменники — дітям», «На хвилях книжкового моря».Привітали учасників Тижня голова обласної державної адміністрації М.Я. Романюк; заступник голови обласної ради В.В. Банада; міський голова Б.П. Шиба; начальник управління культури і туризму обласної державної адміністрації В.Л. Лисюк, заступник директора Національної бібліотеки України для дітей Т.М. Турбаніст, директор Державного спеціалізованого видавництва дитячої літератури «Веселка» Я.П. Гоян, директор Державного спеціалізованого видавництва мовами національних меншин України «Етнос» Л.Н. Головко, головний редактор журналу «Однокласник» С.С. Іванюк. Головний спеціаліст Міністерства культури і туризму України М.Г. Височанська зачитала учасникам і гостям свята вітання Міністра культури і туризму України В.В. Вовкуна. У чудовому театралізованому дійстві взяли участь діти–вихованці фольклорно-танцювальних колективів «Родина», «Волиняночка», а також актори обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка. Глядачами вистави були близько 700 чоловік.

Цього ж дня у Волинській обласній бібліотеці для дітей пройшло засідання за «круглим столом» «Українська дитяча книга: здобутки, реалії та перспективи» за участю начальника управління культури і туризму облдержадміністрації В. Лисюка, його заступника В. Дмитрука, директора обласної бібліотеки для дітей Н. Граніч, згаданих столичних гостей та місцевих письменників Н. Горик, Н. Гуменюк, В. Гея, М. Онуфрійчука.

20 березня у літературно-меморіальному музеї–садибі Лесі Українки в с. Колодяжному Ковельського району відбулося урочисте нагородження 25 переможців обласного літературного конкурсу «Думи і мрії», які отримали книги, журнали та інші подарунки, кошти на їх придбання були виділе ні управлінням культури і туризму Волинської обласної державної адміністрації, а всього у цьому конкурсі взяло участь більше двохсот дітей. Висловлюємо щиру подяку за організацію та відмінне проведення свята відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання управлінню культури і туризму облдержадміністрації (начальник В.Л. Лисюк) та колективу Волинської обласної бібліотеки для дітей (директор Н.В. Граніч). Дякуючи самовідданості, творчому устремлінню організатори свята створили святковий настрій, атмосферу тепла, доброти, щиросердного ставлення до дитини.
Закриття Тижня за багаторічною традицією відбулося у Національній бібліотеці України для дітей. Цього року воно пройшло 2 квітня, у Міжнародний день дитячої книги, під девізом «Мій друже, супутнику, книго моя, завжди на дозвіллі де ти — там і я». У бібліотеці були проведені презентації книжкових виставок «Журналу «Барвінок» — 80 років», «Письменники країни дитинства», «Пісенна, ніжна і дзвінка мова Шевченка, Лесі і Франка», «Запалимо свічку пам’яті». Свято завершилося театралізованим дійством «Незвичайні іменини» у виконанні учасників народно-етнографічної студії «Мандри» Національної бібліотеки України для дітей та юних вихованців танцювального ансамблю «СТЕЛЗ» Центру творчості дітей та юнацтва Святошинського району м. Києва.Також усі присутні стали учасниками Міжнародної бліц-акції «Книжкова хвиля», що проводилася у рамках Навколосвітнього Каравану «ІНТЕРКУЛЬТУРА».

Ось і завершився ще один Всеукраїнський тиждень дитячого читання та не закінчується наша щоденна, копітка робота, сповнена радості, тривог і пошуку нового задля дітей. А говорити про все це ми будемо у ході проблемно-цільового навчання заступників директорів обласних бібліотек для дітей (травень, м. Київ) та Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів ОДБ (вересень, м. Миколаїв).

А ще на нас і дітей–переможців Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач — 2008» чекаєм. Львів і Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який проходитиме в рамках ІІ благодійного дитячого книжкового ярмарку «Форум видавців — дітям».
І все це — заради майбутнього нашої країни, яка невпинно іде вперед.

Президент Української асоціації
працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей