Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека вчора, завтра, сьогодні

 

Тетяна Нахова
провідний бібліотекар відділу маркетингу та перспективних методик
Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна

 

Бібліотека для дітей як центр суспільних зв’язків, культурних і соціальних ініціатив

Сучасний період розвитку суспільства характеризується різким збільшенням соціальних проблем і осиленням ролі громадськості у пошуку їх вирішення. Дитячі бібліотеки займають у цьому процесі особливе місце. Являючи собою соціальний інститут освіти і розвитку особистості дитини, вони мають усі переваги, щоб стати центром привернення різних верств суспільства (державних структур, комерційних підприємств, громадських організацій тощо) до конструктивного співробітництва, соціального партнерства у вирішенні соціальних проблем, пов’язаних з дитинством.

Які ж досягнення в цьому напрямку мають бібліотеки для дітей Миколаївщини? У більшості з них склалася певна система партнерських стосунків з громадськістю, яка спрямована на удосконалення культурно-просвітницької, профілактично-корекційної, соціально-реабілітаційної роботи з підростаючим поколінням. До такої співпраці належить, по-перше, взаємодія з органами влади, а саме: обласною, міськими та районними державними адміністраціями; управліннями у справах сім’ї та молоді, юстиції, освіти та науки облдержадміністрації, їх міськими та районними управліннями; обласною податковою адміністрацією тощо. По-друге, взаємодія з громадськими організаціями, фондами, творчими спілками, національно-культурними товариствами, серед яких: обласна організація Товариства Червоного Хреста України, її міські та районні відділення; обласні організації спілок письменників і художників України; обласний і міський фонди культури; обласні та районні центри ранньої реабілітації дитини; Рада національних товариств Миколаївської області; обласний та районні краєзнавчі музеї. По-третє, взаємодія з комерційними підприємствами. Така робота ще недостатньо поширена серед бібліотек для дітей регіону, але певні здобутки вже є. Центральна бібліотека для дітей м. Миколаєва разом з мерією міста і підприємством «Дельта-лоцман» відкрили Інтернет-центр на чотири автоматизованих робочих місця для своїх читачів і на чотири — для співробітників. Непогану підтримку має бібліотека і з боку комерційних структур (фірма «Інвар», ПП «Федоров», «Ідея» та ін.). Знайшли ми гарну підтримку в про веденні багатьох заходів і від ПП «ТД Ділові дрібниці», ПП «Гуляєва Л.С.», АВРП «Миколаївкнига», обласної організації Товариства книголюбів України, видавничо-поліграфічного підприємства «Возможности Киммерии».

Окремо хочеться виділити один з головних і перспективних напрямів взаємодії бібліотеки з
соціальними партнерами, а саме роботу з реалізації цільових комплексних програм, які мають соціальну направленість та значущість, перспективність для культурного розвитку області. Робота над такими програмами обов’язково передбачає підтримку і взаємодію з соціальними партнерами, і досвід цієї роботи у нас вже є — успішно реалізовані такі програми, як: «За здоров’ям — до бібліотеки» (2003–2011 рр.); «Обдаровані діти —майбутня еліта нації» (2003–2006 рр.); «Інформаційна культура — кредо сучасної освіти та розвитку особистості учня» (2003–2006 рр.). Нашими рівноправними партнерами у цій роботі були: управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласна організація Товариства Червоного Хреста України, обласний Центр здоров’я, обласний фонд милосердя і здоров’я, Товариство Червоного Хреста Центрального району м. Миколаєва; Миколаївські обласні організації спілок письменників і художників України, обласний фонд культури України, обласний і міський палаци творчості школярів та інші.

Миколаївська централізована бібліотечна система для дітей та Центральна бібліотека для дітей розробили і успішно працюють за такими програмами: «Бібліотеки для дітей на порозі XXI ст.», «Глибинна екологія людства на захисті дитинства», «Майбутня мама — найчарівніша та найпривабливіша», «Разом з книгою ми ростемо». Активно берути участь у реалізації цих програм управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласний комітет молодіжних організацій,  міський фонд «Жіноча перспектива», благодійний фонд «Усім», товариство «Україна —Німеччина», фонд «Соціальні ініціативи», міський фонд культури, фонд милосердя і здоров’я, обласний дитячий фонд, товариство інвалідів–спинальників та багато інших. З 2005 р. кожна міська бібліотека–філія також працює за власною комплексно-цільовою програмою: бібліотека–філія № 2 — «Я веду бабусю до бібліотеки»; бібліотека–філія № 3 — «Дитяча бібліотека — на допомогу інтелектуальному і творчому розвитку дитини»; бібліотека–філія № 5 — «Гендерне виховання в умовах дитячої бібліотеки». Баштанська центральна бібліотека для дітей спільно з районною службою у справах неповнолітніх, районним управлінням сім’ї, молоді та спорту, районним управлінням юстиції реалізують програму «SOS! Врятуйте наші душі!», а бібліотека для дітей м. Вознесенська разом з управлінням у справах сім’ї та молоді міської ради, Центром ранньої реабілітації дітей, дитячим притулком для неповнолітніх розробили програму «Шлях до милосердя». Жовтнева центральна бібліотека для дітей спільно з Корабельним районним управлінням юстиції, товариством Червоного Хреста Жовтневого району, районним управлінням праці та соціального захисту, а також центром позашкільної роботи об’єднують зусилля над реалізацією проекту «Вмій сказати: «Ні!».

У 2006 р. фахівцями обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна в рамках регіональної школи професійного розвитку для заступників директорів ЦБС з питань обслуговування дітей було проведено заняття професійної майстерні «Програмна діяльність дитячої бібліотеки. Стратегія та методика планування». Як підсумок його проведення стало створення центральними районними бібліотеками для дітей нових комплексних програм: «Повір у себе» у Арбузинській ЦДБ; «Ти не один у світі» у Казанківській ЦДБ; «Здоров’я дитини — багатство країни» і «Земля благає порятунку» у Миколаївській ЦДБ; «Обери здоровий спосіб життя» у Новоодеській ЦДБ та «Закон. Право. Мораль» у Снігурівській ЦДБ.

Обираючи шлях партнерської взаємодії в реалізації цих програм, і бібліотеки, і учасники такої співпраці не тільки вдосконалюють свою роботу, а й отримують визнання та підтримку суспільства, подальший імпульс до активізації своєї діяльності. Але саме така плідна співпраця у рамках культурно–просвітницької діяльності базується не лише на інформаційній підтримці, а й, частково, на фінансовій. Позитивним моментом у роботі дитячих бібліотек області є те, що майже кожна з них знайшла собі соціальних партнерів для проведення різноманітних спільних заходів, які сприяють ефективному вирішенню численних проблем, пов’язаних з дитинством.

Сьогодні потреба саме у такій співпраці певною мірою пов'язана ще й з реорганізацією системи освіти України, що спонукає бібліотечних працівників області оперативно вивчати зміни у шкільній програмі, більш тісно працювати з обласним, міськими, районними відділами освіти, вихователями дитячих садків, вчителями–предметниками, шкільними бібліотекарями. Реалізовуючи соціальні замовлення загальноосвітніх закладів, дитячі бібліотеки області розробляють комплексні заходи на допомогу інформаційно-бібліографічному забезпеченню шкільного процесу, засвоєнню дітьми основ навчальних програм, розвитку їхнього світогляду.

Працівники обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна вже багато років є соціальними партнерами Інституту післядипломної освіти в проведенні обласних курсів підвищення кваліфікації шкільних бібліотекарів. Активно співпрацюють центральні дитячі бібліотеки області з центрами соціальних служб, районними відділами у справах сім’ї та молоді, створюючи комфортні інформаційні умови для організації сімейного читання та виховання у кожної дитини родинно-побутової культури. Розвиткові цього напряму співпраці сприяють організація і проведення сімейних фестивалів та марафонів у Арбузинській ЦДБ, родинні свята у Снігурівській ЦДБ, сімейні свята–конкурси у Березнегуватській ЦДБ, дні матері у Казанківській ЦДБ, дні родини у бібліотеці для дітей м. Вознесенська.

Останніми роками бібліотеки для дітей області об’єднують свої зусилля у справі залучення всіх верств населення до такої соціальнозначущої проблеми, як дитяче читання. Так, у 2003 р. Обласна бібліотека для дітей для обговорення цієї теми запросила на науково-практичну конференцію «Дитяче читання на початку ХХІ сторіччя. Проблеми. Дослідження. Прогнози» вихователів дитячих садків, вчителів, дитячих психологів, провідних бібліотекарів міста і області, викладачів факультету документознавства та інформаційно-пошукових систем Миколаївської філії Національного університету культури і мистецтв, книговидавців та книготорговців міста, дитячих письменників. У 2004 р. за підтримки управління культури Миколаївської облдержадміністрації та правління культури і туризму Херсонської облдержадміністрації було започатковано проведення щорічного міжобласного конкурсу на кращого читача «Лідер читання» як засобу піднесення вагомості і престижності читання в суспільстві взагалі та серед підростаючого покоління, зокрема, позиціювання його як популярного та захоплюючого заняття. У 2005 році обласна бібліотека для дітей як соціальний партнер взяла активну участь у проведенні обласних турів всеукраїнських конкурсів «Найкращий читач 2005» (під егідою Національної книжкової виставки–ярмарку «Форум видавців») та «Хочу читати!» (організатор — дитячий ігровий журнал «Пізнайко»). Завдяки підтримці державних структур, установ, закладів культури і освіти у цих конкурсах змогли взяти участь біля 600 читачів–дітей різного віку з усіх районів нашої області.

Співробітництво з працівниками служб у справах неповнолітніх при райдержадміністрації, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, районними управліннями юстиції відбувається у рамках проведення профілактично-корекційної роботи серед читачів бібліотеки з метою виховання у них моральних установок, пробудження інтересу до проблем сьогодення, розуміння законів держави, своїх прав і обов’язків. Прикладом такої співпраці є плідна, творча робота в Арбузинській ЦДБ (брифінги, вечори–диспути), Березанській ЦДБ (юридичні тренінги), Снігурівській ЦДБ (конкурс дитячого малюнка про права дитини). У свою чергу, районні соціальні служби у справах сім’ї, дітей та молоді, відділи спорту і туризму райдержадміністрацій, районні відділення Товариства Червоного Хреста України завжди є активними учасниками та співорганізаторами багатьох заходів, спрямованих на популяризацію здорового способу життя. Саме з ними центральні районні бібліотеки для дітей організували та провели в м. Арбузинську параолімпійські ігри і фізкультурно-спортивні акції, в м. Снігурівську надали консультативну допомогу, в м. Березнегуватську місячник по боротьбі з туберкульозом.

Значну роль в налагодженні партнерських стосунків відіграє інформаційно-іміджева діяльність дитячих бібліотек, завдяки якій формується їхній позитивний інформаційний образ, підвищується їх авторитет як культурно-інформаційних закладів, змінюється традиційне сприйняття користувачами, що робить їх більш відкритими для мешканців міст і сіл, вони стають достойними партнерами у вирішенні різноманітних соціальних проблем, пов'язаних з вихованням підростаючого покоління. І вагомими складовими такої діяльності, наприклад, є створення власної рекламно-інформаційної продукції, а саме: спільно з видавництвом «Ноу-Хау» до 80-річчя Центральної бібліотеки для дітей м. Миколаєва було видано інформаційний збірник «Будинок, де Вам завжди раді», який побачив світ за сприяння міського управління культури. Окремо хотілося б відмітити роботу зі створення портфоліо та розміщенням рекламної інформації про історію заснування; послуги, що надаються користувачам; пріоритетні напрями роботи; приклади друкованої продукції своїх бібліотек міст Арбузинки, Баштанки, Березанки, Веселинова і Казанки.

Засоби масової інформації є давніми і надійними інформаційними партнерами бібліотек. Так, обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна завжди знаходить підтримку на сторінках газет «Южная правда», «Вечерний Николаев», «Николаевские новости», «Радянське Прибужжя», «Скиф», «Відкритий урок». Центральна бібліотека для дітей значно розширила це коло, знайшовши друзів не тільки у редакціях місцевих газет «Еліта», «Мальок», а й столичних журналах «Світ родини», «Нове століття» та «Щасливі батьки». Працівники цих бібліотек, яких завжди запрошують обласне радіо «Миколаїв» та телевізійна радіокомпанія «Сатурн», мають можливість в прямому ефірі розповідати своїм шанувальникам про цікаві різноманітні заходи та плани на майбутнє. І районні ЦДБ також давно заручилися підтримкою своїх газет, на шпальтах яких широко висвітлюють актуальні  події бібліотечного життя регіону

Рівень соціального партнерства значною мірою залежить від професіоналізму колективів дитячих бібліотек області та від якості їх роботи, що однозначно впливає на остаточне сприйняття їх як можливих союзників і партнерів у вирішенні соціальних завдань. Так, останні два роки обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна організовує і проводить заняття Школи керівника для заступників директорів з питань обслуговування дітей районних централізованих бібліотечних систем, на яких розглядаються складові соціального процесу виховання та становлення особистості. Центральна бібліотека для дітей м. Миколаєва провела семінар «Бібліотека для дітей і соціальне партнерство», центральні районні бібліотеки для дітей влаштовували для своїх працівників бібліотек–філій семінари, під час проведення яких обговорювалися питання співпраці з соціальними партнерами регіону. Серед них, наприклад, такі: «Дитяча бібліотека у сучасному світі: нові вимоги і тенденції» (Березанська ЦДБ), «Інформаційно-бібліографічна підтримка освітнього процесу» (Доманівська ЦДБ), «Інноваційні процеси в роботі бібліотек у розвитку інтелектуальних здібностей дітей» (Очаківська ЦДБ) та ін. Таким чином, подальше цілеспрямоване покращання співпраці з соціальними партнерами надасть роботі дитячих бібліотек системного характеру в спільному вирішенні соціально значущих питань, пов’язаних із дитинством, адже майбутнє бібліотек для дітей — в соціальному партнерстві.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей