Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Книга друкована та електронна: перспективи розвитку

Працівники НБУ для дітей взяли участь у засіданні круглого столу «Майбутнє книги. Перспективи розвитку та співіснування друкованих та електронних книг», який був організований за підтримки Посольства США в Україні 9 вересня 2011 р. у Музеї книги і друкарства України на території Київо-Печерської Лаври.

У своїх виступах ведучі круглого столу - Джозеф Галарно, фахівець з цифрових медіа та колишній генеральний менеджер цифрової галузі компанії Newsweek/Daily Beast та Ерік Джонсон - керівник відділу з питань освіти і культури Посольства США в Україні коротко окреслили ситуацію, яка існує сьогодні на книжковому ринку Сполучених Штатів Америки: зменшення тиражів друкованих книг, поширення електронних, переорієнтацію видавництв на співпрацю з розробниками програмних платформ для рідерів - електронних читалок (Amazon та ін.), що позитивно вплинуло на ситуацію з піратством. Пересічному американцю сьогодні комфортніше – дешевше та зручніше - купувати ліцензовані електронні книги. Поширюються електронні читалки й у американських бібліотеках, але серед бібліотекарів існує незадоволення умовами надання доступу на електронні книги – у деяких випадках він обмежений певною кількістю «прочитань» книги, після чого вона стає недоступною і її необхідно купувати наново. За паперову книгу бібліотека сплачує один раз і вона використовується читачами аж доки не розсиплеться.

Під час обговорення учасники круглого столу – бібліотекарі і книговидавці, журналісти, художники-графіки – піднімали проблеми, які вже виникли та виникатимуть надалі з поширенням електронних книг в Україні, пробували спрогнозувати майбутнє друкованої книги, майбутнє бібліотек у цій ситуації.

На думку Джозефа Галарно електронні та друковані книги співіснуватимуть паралельно, але книга друкована стане ціннішою, скоріше перетвориться на витвір мистецтва (для порівняння - як вінілові диски, які сьогодні купують тільки колекціонери або ж діджеї). Однак, прогнозується, що через 10 років кількість друкованих книг, які видаються у світі, зменшиться до 10% від нинішньої. Тому, враховуючи зростаючу популярність електронних книг, українським книговидавцям треба переорієнтуватись вже сьогодні. Так, за свідченням очевидців, у київському метро значно більша кількість людей, які читають книги на електронних носіях, ніж у лондонській підземці. Зайве питання – які копії? Поширення ліцензованих електронних книг в Україні поки на часі.

Тож, цифрова революція продовжується, бо головна мета її ще не досягнута: зробити інформацію доступною для всіх. І бібліотеки в цьому процесі задіяні безпосередньо.

Дорогу рідерам до бібліотек!!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей