Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Стартувала Всеукраїнська скайп-естафета «Навіки пам’ять збережем…» у рамках Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України».


17 березня відбулася перша віртуальна зустріч читачів Національної бібліотеки України для дітей з читачами Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна.

Діти Миколаєва разом з бібліотекарями та співробітником музею «Підпільно-партизанського руху на Миколаївщини в роки ВВВ 1941-1944 р.р.» підготували розповідь про героїв Великої Вітчизняної війни, імена яких носять дитячі бібліотеки міста: Віктора Лягіна, Шури Кобера, Віті Хоменка. Докладніше читайте тут.

Читачі Національної бібліотеки України для дітей, учасники бібліотечного театру-студії «Мандри» представили літературно-музичну композицію «Війні немає забуття». Завершили вони свій виступ словами: «Ми проти війни, хай буде мир на землі!», які стали гаслом скайп-естафети. Ці слова проголосили разом діти Миколаєва і Києва перед тим, як завершити зустріч.

18 березня на зв’язку з київськими читачами були читачі Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка. Київським школярам дуже сподобалася розповідь про Героя Радянського Союзу – Йосипа Лапушкіна, який народився на Рязанщині (Росія), жив у Хмельницьку (Україна), а загинув у боях за визволення м. Клайпеда (Литва). Загинув 28-річним хлопцем, коли синові його було всього півроку. На зустріч завітав син героя Анатолій Йосипович і онука героя – Токарева Наталія Анатолівна, які й досі проживають у Хмельницьку. У Клайпеді іменем героя названа вулиця, а у Хмельницькому – провулок, а також поставлений пам’ятник герою-десантнику, є вулиця імені героя та бюст також в рідному селі Іжевському на Рязанщині. Ось про таку цікаву людину з інтернаціональною біографією дізналися сьогодні учасники скап-естафети. А ще читачі Хмельницька підготували цікаві факти про події 70-річної давнини та зачитали їх київським учасникам спілкування.


10 квітня Всеукраїнська скайп-естафета урочисто перейшла до Херсонської області. Київські школярі в онлайновому режимі зустрілися з читачами Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Цей рік для Херсонщини є ювілейним. Виповнюється 70 років не лише з дня визволення від німецько-фашистських загарбників, але й 70 років від заснування Херсонської області, а ще у цьому році Херсонська ОБД ім. Дніпрової Чайки святкує своє 90-річчя.
Під час зустрічі діти та гості обмінялись цікавими розповідями, декламували вірші та співали патріотичні пісні. Завдяки малюнкам Дмитра Попенка, очевидця трагічних подій війни, всі змогли побачити життя херсонців в окупованому місті. Працівники Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки подарували користувачам нашої бібліотеки, книгу Леоніда Марченко «Клятве остались верны» і збірку «Про війну після війни», яку створили учні гімназії № 20 м.Херсон.
В роки війни солдати листувалися за допомогою польової пошти, та сьогодні, використовуючи пошту електронну, київські школярі миттєво отримали щирі вітання від своїх херсонських ровесників: «Розвивайте свої таланти!», «Не зупиняйтесь на досягнутому!», «Щоб по всій Землі був мир!».
Наприкінці зустрічі діти та дорослі, висловлюючи свої прагнення до миру та єдності, разом промовили: «МИ ПРОТИ ВІЙНИ, МИ ЗА МИР НА ЗЕМЛІ!»


Репортаж херсонців про зустріч дивіться на блозі "ХОДБ-news".

15 квітня Всеукраїнська скайп-естафета «Навіки пам’ять збережем» перейшла від Херсонської до Тернопільської області. Київські школярі в режимі on-line спілкувалися з читачами Тернопільської обласної бібліотеки для дітей.

Під час зустрічі діти та гості обмінювалися цікавими розповідями, декламували вірші та співали патріотичні пісні. Було переглянуто уривки з документального фільму «Битва за Тернопіль», що супроводжувалися цікавою та змістовною розповіддю Любові Панасівни Катеринюк, завідувача відділу нової та новітньої історії обласного краєзнавчого музею м. Тернополя. Презентовано слайд-шоу «Герої» про тих, кого за визволення Тернополя (до речі, це переважно росіяни) було нагороджено Золотою зіркою Героя.

Читачі Національної бібліотеки України для дітей представили літературно-музичну композицію «А нас могло й не бути…». На завершення зустрічі прозвучали слова: «МИ ПРОТИ ВІЙНИ, МИ ЗА МИР НА ЗЕМЛІ!», які і стали гаслом скайп-естафети. Ці слова прозвучали одночасно по обидва боки екрану – від дітей Тернополя і Києва. Цими ж словами завершувалися і попередні віртуальні зустрічі.

15 квітня у бібліотеці відбулася скайп-естафета «Навіки пам’ять збережемо», присвячена 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Цього разу її прийняло від м.Тернополя місто-герой Одеса. На віртуальну зустріч з нашими читачами працівники Одеської обласної бібліотеки для дітей запросили своїх читачів та ветеранів Великої вітчизняної війни. Вони розповідали про звільнення Одеси, про прославленого командира підводного човна О.І.Маринеско та продемонстрували документальний фільм про визволення міста. Користувачі Національної бібліотеки для дітей – учні 9-б класу середньої школи № 163 привітали ветеранів та юних одеситів музично-художньою композицією «Нам не треба війни». Сподіваємося, що почуте і побачене під час скайп-естафети залишить пам’ять та добрі почуття в серцях дітей.

22 жовтня 2014 року у відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку пройшла Всеукраїнська скайп-естафети «Навіки пам’ять збережем», на якій читачі нашої бібліотеки зустрілися в онлайн режимі зі своїми ровесниками із Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва. Закарпатці підготували цікаву інформацію про звільнення рідного краю від фашистських загарбників, прочитали вірші місцевих поетів та заспівали пісень на їх слова. Особливо вразило виконання коломийок. Акомпанувала дітям Народна артистка України Клара Василівна Лабик. В естафеті взяв участь ветеран війни, голова комітету Організації ветеранів України Закарпатської області, кавалер ордену Богдана Хмельницького II ступеня, полковник у відставці Олег Григорович Самойлович. Він розповів про своє фронтове минуле, про визволення України та Європи від фашистських загарбників. Гість подарував юним читачам власну книжку спогадів. Наші читачі також привітали закарпатців віршами та піснями: прозвучали пісні О. Злотника «Мати Тополя» та Ю. Рибчинського «Україно моя» у яскравому виконанні учасниць гуртка «Перлинка» Вікторії Янєчєк та Марини Криворученко. На заході названо кількість учасників війни, загиблих, закатованих, відправлених до концтаборів. Учасники скап-естафети вшанували полеглих у боях за звільнення України хвилиною мовчання.

23 жовтня 2014 завершилася Всеукраїнська скайп-естафета «Навіки пам’ять збережем». Цього разу читачі НБУ для дітей зустрілися в онлайн режимі з дітьми з Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей. Юні івано-франківці підготували літературно-музичну композицію, одинадцятирічна Катерина продемонструвала учасникам естафети свій вірш та малюнок для бійців, які сьогодні захищають нашу Батьківщину. В свою чергу читачі нашої бібліотеки привітали своїх ровесників з Івано-Франківська піснями та віршами військово-патріотичного напрямку. Українська народна пісня «Засвистали козаченьки» прозвучала у виконанні учнів 6-б класу ліцею-інтернату №23 «Кадетський корпус». Учні 3-б класу гімназії №172 «Нивки» віршованою композицією побажали миру, єдності, взаєморозуміння, поваги всім присутнім на цьому заході. Всі учасники скап-естафети заспівали Гімн України та вшанували солдатів, які принесли довгождану бажану свободу Україні. Наприкінці діти та дорослі, висловлюючи свої прагнення до миру, разом промовили: «МИ ПРОТИ ВІЙНИ, МИ ЗА МИР НА ЗЕМЛІ!»


Бажаєте взяти участь? Звертайтеся за довідками за телефоном: (044) 400-39-96

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей