Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Збірка нарисів і спогадів, віршів і пісень про загиблих та живих воїнів-інтернаціоналістів підготовлена до 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану «В горнилі локальних конфліктів» побачила світ завдяки групі ентузіастів — воїнів-інтернаціоналістів з Уманщини. Ініціатор видання книги — воїн-інтернаціоналіст, голова Громадської організації «Уманської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану» Олег Зайченко. До збірки увійшли матеріали про людей, які брали участь у бойових діях чи військових конфліктах на території більше 20-ти іноземних держав: Іспанії, Фінляндії, Японії, Північної Кореї, Угорщини, В’єтнаму, Куби, Єгипту, Сирії, Чехословаччини, Анголи, Ефіопії, Китаю, Монголії, Афганістану, Югославії, Іраку та інших.

На зустріч завітали почесні гості: Червонописький Сергій Васильович — генерал-лейтенант, голова Української спілки ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів, Герой України; Аблазов Валерій Іванович — полковник у відставці, заступник голови Української спілки ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів; Дерев’янко Артур Валентинович — полковник спецназу ГРУ, кавалер ордену Червоного Прапора та трьох орденів Червоної Зірки, голова Державної служби з питань ветеранів та учасників АТО.

Ініціатором видання книги став воїн-інтернаціоналіст Олег Зайченко, голова Громадської організації «Уманської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану», який також завітав на зустріч.  Олег Зайченко зазначив, що збірка «В горнилі локальних конфліктів» не комерційне видання, тому книгу подарують бібліотекам для того, щоб молодь та дорослі, читаючи, пам’ятали, розуміли, робили висновки...

Сергій Васильович Червонописький нагадав, що головне завдання Спілки ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів – це збереження пам’яті. Він відзначив те, що вже зроблено спілкою, а саме: встановлено меморіальні дошки пам’яті на школах, в яких навчалися загиблі герої, видано багато книг. За його словами: «Книга — це і є пам’ять, особливо така, яку сьогодні презентуємо — в ній вперше віддано шану всім воїнам-інтернаціоналістам. Вони є не лише учасниками бойових дій в Афганістані. З 1924 по 1989 роки наші військові брали участь у бойових діях на території більше ніж 20-ти іноземних держав».

Дерев’янко Артур Валентинович нагадав присутнім, що презентація проходить у час, коли тисячі вояків захищають територіальну цілісність та державний суверенітет України. Наразі ця книга, точніше, її герої та автори є прикладом того, як треба боротись і захищати Батьківщину. Можливо, досвід героїв книги допоможе хлопцям, які сьогодні повертаються із зони бойових дій, у психологічній адаптації і поверненню до мирного цивільного життя.

Дуравко Володимир Миколайович, полковник у відставці, який виконував свій інтернаціональний обов’язок в Анголі, побажав молоді ніколи не воювати: «Война это страшная вещь! Она совсем не похожа на то, как ее показывают по телевизору».

Ковальчук Федір Миколайович виконував інтернаціональний обов’язок на Острові Свободи. Це збройне протистояння в історії назвали – війна, якої не було. В книзі є його нарис під назвою «Прыжок через океан». На думку Анатолія Івановича ситуація, що склалася сьогодні в Україні, нагадує йому події, учасником яких він був у 60-х роках на Кубі.

Звертаючись до гостей і читачів бібліотеки генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Гордієнко Алла Іванівна подякувала Спілці ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів та її очільникам за багаторічну співпрацю і нагадала, як рівно 10 років тому на тій же сцені була презентована книга «Відлуння афганських гір». І тоді всі говорили, що афганська війна – остання, в якій загинули українські воїни. Проте сьогодні знову проливається кров наших співвітчизників, тому ця нова книга-ПАМ’ЯТЬ — застереження нам усім.

Зі словами зі словами Віри, Любові і Надії звернувся до учасників зустрічі колишній військовий, учасник бойових дій у Афганістані Сергій Іванович Стасюк, нині - – священик, настоятель Свято-Воздвиженської церкви. Віра допомогла йому загоїти важкі рани  від втрати своїх побратимів. А він через Віру допомагає іншим з оптимізмом дивитись у завтрашній день.

На завершення зустрічі представники спілки ветеранів Афганістану подарували книги для дитячих бібліотек України. Книжковий подарунок отримали майбутні воїни – вихованці війського училища. Вручили збірку також вдові героя афганської війни і доньці героя війни минулої, який загинув у війні нинішній…

Під час презентації у виконанні читачів та бібліотекарів — ведучих презентації — звучали вірші з книги, а пісні присвячені всім солдатам миру у виконанні Володимира Трояна, Богдана та Романа Полянчуків не залишили байдужим жодного в залі.

Запрошуємо переглянути відео зустрічі:




 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей