Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
День Знань у головній дитячій бібліотеці України

Традиційно у День знань розпочинається новий бібліотечний сезон. Цьогоріч відбулося грандіозне свято у патріотичному стилі «Україна – це ТИ і Я». До бібліотеки завітали святково вбрані у вишиванки діти з мамами, татами, бабусями та дідусями, почесні гості, друзі, партнери бібліотеки. Для гостей підготували багато сюрпризів, новинок, цікавих акцій. Святковий концерт, присвячений відкриттю нового бібліотечного сезону, проходив на відкритому майданчику, адже жодна зала бібліотеки не змогла б вмістити усіх бажаючих його побачити.

Свято відкрила господиня бібліотеки, її генеральний директор Алла Іванівна Гордієнко, яка усіх привітала з початком нового навчального року і побажала читачам, вчителям, батькам легкої дороги до Знань, миру, сонця, благополуччя рідній Україні та її громадянам. Потім присутні урочисто заспівали Гімн України.

Працівник бібліотеки, програміст Андрій Удод, який щойно повернувся зі сходу нашої держави, де брав участь у бойових діях в АТО, подякував дітям за їхню підтримку і допомогу, за їхні малюнки, листи, вірші, за маскувальні сітки, які вони плетуть у школах і в дитячих бібліотеках, адже завдяки такій допомозі бійці не відчувають себе відрізаними від мирного життя. Завершив свій виступ боєць словами «Слава Україні!», а у відповідь - «Героям Слава!», та запропонував згадати усіх полеглих у бойових діях хвилиною мовчання. Сьогодні ці слова звучали частіше, ніж звичайно, й були наповнені якимось особливим дуже вагомим значенням. Їх проголосили й наступні виступаючі - давні друзі бібліотеки: Герой України, голова Наглядової ради бібліотеки Червонописький Сергій Васильович, голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Дерев’янко Артур Валентинович, які прийшли на свято не лише з привітаннями, а й з подарунками – книжками про воїнську звитягу, які подарували до бібліотеки, а це означає – усім її читачам.

Одним з найважливіших моментів Дня Знань є нагородження кращих читачів Бібліотечного літа. Цього року у програмі літніх читань взяло участь майже 200 учасників, але 9 з них були найкращими та найактивнішими, а саме: Марченко Люба та її мама Катерина, які разом прочитали влітку 93 книги, Ніколаєнко Анастасія - 75 книжок, Батюжевський Андрій - 73 книги, Батюжевська Анастасія - 64 книги. А ще бібліотекарі назвали найактивніших учасників бібліотечного літа, які працювали волонтерами у літньому дворику, читали книжки малюкам, допомагали бібліотекарям: Занаревський Олександр, Валуйскова Марія, Орєхов Юрій, Вельченко Анастасія, Леваднюк Марія. Були названі краща мама читачок Софійки та Катерини Погуляй, краща бабуся дівчаток-близнючок - Настусі і Даринкі Сторчак, кращий дідусь Наталки та Оленки Алесєєвих. Всі переможці отримали подарунки від Нікітіної Таміли Василівни, керівника напряму Юніорбанк ПриватБанку м. Києва, а також від партнерів бібліотеки комунального підприємства «Київпастранс», генеральний директор якого Майзель Сергій Петрович особисто завітав на свято, щоб привітати активних читачів та вручив їм Сертифікат на екскурсію-подорож історичними місцями Києва у Казковому трамвайчику.

Читачі й гості змогли насолодитися виступами прекрасних українських музикантів гуртів Занедбанцi, Stas Contrabas Trio та Юлії Шутенко, які влаштували справжній концерт на майданчику бібліотеки. Читачі з задоволенням підспівували музикантам улюблену «Червону руту» у джазовому аранжуванні гурту Stas Contrabas Trio, та завзято танцювали гопак під етнічну, але таку драйвову музику гурту Занедбанцi.


Незвичним та дуже видовищним було дефіле етнічних українських костюмів, і навіть дошкільнята уважно приглядалися до вбрання, яке бібліотекарі дістали з бабусиних скринь, де воно зберігалося не одне десятиліття. Гуцульський костюм для демонстрацї надав Національний музей українського народного декоративного мистецтва. Про нього глядачам докладніше розповіла провідний науковий співробітник музею Людмила Олександрівна Тихонова.

Після презентації костюмів влаштували майстер-клас старобутного танку «Картопля» з учасниками дефіле, у якому взяли участь і діти, і почесні гості, і директор бібліотеки. Усі разом весело танцювали під веселі вигуки «Картоплю копали, в корзину складали!».

Завершилася урочиста частина сюрпризом – веселим масовим селфі на камеру з висоти пташиного польоту. Дивіться, які гарні наші читачі!

Іще одна визначна подія відбулася на святі - відкриття Інтернет-кафе у бібліотеці. Генеральний директор бібліотеки та почесні гості перерізали стрічку, і кафе прийняло своїх перших відвідувачів

Після усіх урочистостей читачі змогли взяти участь у безлічі цікавих розваг, переглянути виставку вишиваних робіт бібліотечних майстринь «Веселкою сплелися кольори на рушнику моєму, наче доля», а також українських костюмів. Активно працювала майстерня бібліо-стиліста, в якій усім дівчаткам з довгими косами робили етнічні українські зачіски.

Популярною була книжкова-виставка частування «Гей малята, всі сюди – у країну смакоти!», на якій цікавими були не лише книжки. Бібліотекарі роздрукували рецепти традиційних страв української кухні та ще й наварили вареників, напекли шуликів, зварили компот і наробили бутербродів з салом і за невеличку плату – правильну відповідь на запитання вікторини – можна було добре почастуватися.

Тут же проходили майстер-клас оберегів для воїнів АТО та благодійний ярмарок «Від дітей, з любов’ю», на якому заробили чималенько коштів, на які придбають необхідне обладнання, спорядження, засоби захисту, медикаменти чи засоби гігієни. Все це буде передано волонтерському руху самооборони Майдану.

У відділах вирували й інші події. Квест-гру «Україна туристична, Україна різноманітна» працівникам відділу обслуговування читачів середнього і старшого віку довелося проводити двічі! У відділі мистецтв співали – співали усі разом, співали лише бібліотекарі солісти – флеш-моб «Наша пісня, наша дума…», який проходив у літньому дворику, зібрав більше 60 бажаючих. Учасники флеш-мобу знали деякі з пісень і активно підключалися до співу, а дехто з дівчаток, навіть спробував станцювати коломийки. Присутні переконалися в тому, що одноденні пісеньки швидко забуваються, а народна пісня залишається.


У відділі обслуговування дітей дошкільного і молодшого віку одночасно проходили літературний інтерактив «Патріот від А до Я» та майстер-клас інтернаціональна креатив-майстерня «Mehendi з українськими мотивами», кожен бажаючий міг зробити собі на руці гарний візерунок хною. У відділі документів іноземними мовами пригощали чаєм за старовинним закарпатським рецептом – чергова зустріч з циклу «Чайні традиції світу».

Усі бажаючі взяли участь в опитуванні вільний мікрофон «Хто такий ПАТРІОТ?». В анкеті було всього одне питання: «Як ти вважаєш - хто такий патріот?». Наші читачі добре розуміють, що означає це слово. Відповіді дітей наводимо повністю:

«Це той, хто пишається своєю країною», «Це така людина, яка захищає Батьківщину, свій народ, свою рідну землю», «Патріот – це та людина, яка захищає Україну і ними можуть бути навіть діти», «Патріот – це та людина, яка любить свою рідну землю, вони прикрашають свої домівки», «Патріоти – це ті, хто підтримує Україну, як наші воїни, які боронять Україну», «Це той, хто дійсно любить свою країну і не кидає у важкий час», «Той, хто оберігає Україну», «Той, хто береже природу України», «Це воїни, що воюють», «Це людина, яка любить свою країну і поважає її традиції», «Це волонтери, які допомагають військовим», «Це той, що відчуває гордість за свою країну», «Це людина, яка поважає та шанує свою країну і готова все за неї віддати», «Це людина, яка не продає свою батьківщину, а бути патріотом - це не ходить під прапорами, це має бути в душі», «Патріот - це така людина, яка ніколи не зрадить своїх батьків, друзів, батьківщину», «Це той, хто воює зараз на фронті», «Патріот - це той, хто знає традиції і культуру своєї країни» «Це той, хто до останнього вболіває за свою країну і готовий віддати за неї своє життя», «Патріот - це той хто шанує свою країну та поважає її звичаї і традиції».

Фотоальбоми зі свята на сторінках бібліотеки у соціальних мережах

В Контакті

У Фейсбуці


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей