Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Презентація книжкової виставки «Японія – країна вранішнього сонця»

У рамках Тижня культури Японії відбулася презентація книжкової виставки «Японія – країна вранішнього сонця». Діти з великим задоволенням розглядали книги, представлені на виставці: перекладені книги японських авторів, словники, навчальні посібники та дитячі книги японською мовою.

Основою культури сімейного читання є звичка до тривалого споглядання. Японці вважають, що очима можна сказати і зрозуміти більше, ніж словами. У першу чергу японські дитячі книги покликані розвивати і виховувати вміння «зчитувати» емоції та передавати настрої, які відображені в ілюстрації. Єдиний жанр японських книг для дошкільнят – це книжка-картинка. Та й серед «шкільних книг» майже не зустрінеш неілюстровані видання.

Японці не бояться смерті і своїх дітей привчають до цього з самого раннього віку. Причина такого ставлення до смерті криється і в природних особливостях країни, і в релігійних установках. Про це чудово розповідають дитячі книги, у тому числі добре відома в нашій країні історія Йоко Сано про кота, який жив мільйон разів, вмирав і народжувався заново. Інша бабуся, що стала героїнею ще однієї книги Йоко Сано «Адже я зовсім вже старенька», у день свого 99-річчя ніби то «рухається» назад у часі і перетворюється на п'ятирічну дівчинку. Взагалі треба зауважити, що бабусі й дідусі, прабабусі і прадідусі, люди похилого віку — постійні герої і народних казок, і сучасних дитячих книг. Майже завжди це мудрі, досвідчені, все розуміючі герої. Шанобливе ставлення до старості є обов'язковим для японців.

Родзинкою виставки є чудові доповнення у вигляді сувенірів, які були привезені з Японії. Зокрема, учні на власні очі побачили символ національної культури — японську ляльку даруму, що символізує щастя. Японцями дарума використовується для загадування новорічних бажань: загадавши бажання, власник ляльки малює в оці даруми зіницю, а на підборідді — своє ім'я. Весь рік японська лялька дарума стоїть в будинку на почесному місці. Якщо протягом року бажання здійснилося, господар фігурки «дарує» їй другу зіницю. Якщо ж дарума погано попрацювала в минулому році і не здійснила задумане, то ляльку спалюють у храмі, а господар фігурки купує собі нову символічну ляльку.




 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей