Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Опера «Жив собі пес» на сцені бібліотеки та за участю бібліотекарів

    Ой украли!!! Ой, не теє… Ой, що було, що було! Добрі людоньки, що було сьогодні у бібліотеці! Опера була. Справжнісінька! Співав і хор, і солісти! Співали арії з опери «Жив собі пес», яка нещодавно була видана як книга для дітей – із малюнками, текстом – лібрето та нотами до кожної арії.

    Авторами цього незвичайного і цікавого видання стали три творчі і добре відомі особистості:

  — текст написав Петро Мага — український актор, поет-пісняр, телеведучий, сценарист;

  — музика до арій створена Володимиром Назаровим — композитором, співаком, актором   і кінорежисером;

  — книга ілюстрована малюнками українського художника Радни Сахалтуєва.

    Опера – доволі складний вид мистецтва. І для того, щоб полегшити дітям його сприйняття, творчий колектив бібліотеки поєднав оперу з ляльковим театром, із поясненнями ведучої, з діалогом головного персонажа собаки Бровка з авторами книжки. З цього синтезу вийшло яскраве і напрочуд цікаве мистецьке дійство, добре зрозуміле навіть наймолодшим глядачам.

    На сцені співав справжнісінький хор, який був повноправним учасником дії, адже своїм співом коментував усі події. А подій було дві: Дія І. Злодюжки. Дія ІІ. Геть! Геть! Геть!

    Головні діючі особи опери були у жанрі лялькового театру, але не за ширмою, тому що Господар, його Дружина та собака Бровко теж співали — виконували сольні партії та взаємодіяли з хором.

    В третій частині опери, чи то презентації нової книги, головний персонаж собака Бровко викликав на сцену автора тексту книги Петра Магу для бесіди віч-на-віч, у якій спробував з’ясувати, за що ж йому, бідному собаці, знову такі поневіряння.

    Але Петро Мага переконав і Бровка, і глядачів, що навпаки, вихід книжки – це новий зірковий час для усіх персонажів казки. А якщо опера буде поставлена на сцені справжнього театру, то взагалі. А це планується зробити на початку 2017 року у Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва що на Подолі.

    До автора тексту на сцені приєднався композитор Володимир Назаров. Композитор для опери така ж важлива персона як і автор лібрето, адже без музики – ну яка ж опера. Тим паче, що Петро Мага відкрив глядачам секрет – ініціатива створити оперу на давно відомий сюжет казки була саме від композитора, точніше від його дружини.

    Діти в залі із захватом дивилися оперу і з таким же захватом слухали розповіді авторів, тому що зустрітися з такими відомими і талановитими людьми так просто не можливо. Ну хіба що у бібліотеці. Оваціями зустрів зал пропозицію Петра Маги заспівати одну з арій дуетом із Володимиром Назаровим. Композитор сів за інструмент і… Це було так артистично, всі були в захваті! Відео тут.

    Ну і звісно, не обійшлося без фрагментів із добре відомого усім мультфільму «Жив собі пес», який став для деяких дітей відкриттям.

    До речі, наша бібліотечна опера дуже сподобалася Петру Петровичу. Він не очікував, що оперу саме заспівають! Ну хіба у бібліотеці знайдеться стільки співочих талантів?! А ось і знайшлося, та ще й немало. Бібліотекарі виконали величезний обсяг роботи, щоб діти змогли не тільки прочитати оперу в друкованому вигляді, а й почути її.


    Називаємо імена учасників цієї славної прем’єри:
    Бібліотекарі-учасники хору: Дарина Донцова, Олена Качанова, Оксана Тімочка, Мирослава Волощак, Світлана Бліннохватова, Валентина Казмірчук.
    Сольні партії: Євген Грабовський (Господар), Микола Бабин (Бровко).
    Музичний режисер, акомпаніатор та диригент — Тетяна Прудка.
    Постановник — Юлія Цимбалюк.

     Відеозапис вистави на відеоканалі бібліотеки.

    Повтор вистави відбудеться у січні 2017 року. Слідкуйте за новинами!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей