Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
ДІЯЛЬНІСТЬ IBBY

Міжнародний день дитячої книги


    Починаючи з 1967 року, у день народження Г.К. Андерсена, 2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги (МДДК), метою якого привернення уваги та прищеплення любові до дитячої книги. Кожного року одна національна секція має можливість стати спонсором МДДК. Узгоджується тема проведення свята; від країни, яка стає спонсором запрошується автор, який напише послання дітям світу, а також відомий ілюстратор – для розробки плакату. Ці матеріали використовуються для популяризації книг та читання. Пропагування конкурсу проводиться Секціями IBBY - шляхом розповсюдження інформації в школах та публічних бібліотеках. МДДК передбачає як суто святкування, так і проведення інших заходів – зустрічей з авторами та ілюстраторами, змагань,оголошення книжкових нагород. Усі плакати, які було видано з 1967 по 2002 роки, можна отримати в Секретаріаті IBBY.




IBBY Ямада-фонд

Право дитини стати читачем.
    В 2005 році IBBY почала компанію, яка відстоювала право кожної дитини стати читачем. Завдяки фінансуванню Бджолиної Ферми Ямада, Ямада-Фонд був створений для підтримки проектів, спрямованих на розповсюдження культури книги у багатьох країнах світу.

Кризовий Фонд IBBY

    Призначений для підтримки дітей, які постраждали внаслідок війни, громадських заворушень чи природних катастроф. Два головних напрями діяльності,які підтримуються фондом, спрямовані на терапевтичне використання книжок та розповіді історій шляхом бібліотерапії, а також створення колекцій обраних книг, а також їх заміна відповідно до ситуації.


Фонд IBBY Шарджа

    IBBY фонд Шарджа (ОАЕ) було створено в квітні 2012 року спільними зусиллями UAEBBY і IBBY за підтримки уряду Шарджі. Він фінансує проекти, що сприяють формуванню культури читання і надають книги дітям постраждалим в результаті війни, громадянських заворушень або стихійних лих в регіоні Центральної Азії в Північній Африці (ЦАПА).

    На сьогодні проекти фінансуються в Афганістані, Ірані, Лівані, Пакистані, Палестині і Тунісі. Фонд також підтримав регіональні збори членів ЦАПА в Шарджа в 2012 році, що дало їм можливість стати присутніми на всесвітніх конгресах IBBY в Лондоні в 2013 році і Мехіко в 2014 році.

Колекція книг IBBY для юних читачів з обмеженими можливостями

    Багато юних читачів з обмеженими можливостями не можуть читати та насолоджуватися звичайною книгою, або не можуть знайти потрібну книгу серед великої кількості доступних видань. Окрім того, вони часто потребують спеціально виготовлених книжок з урахуванням їхніх потреб - спеціальний дизайн, мова, сюжетна структура та зображення.

    Колекція розташована в Публічній Бібліотеці Торонто:
     - книги більш ніж на 40 мовах;
     - спеціальні видання з бліссимволікою, текстильні, тактильні (об’ємні);
     - популярні книги, персонажами яких виступають діти і підлітки з обмеженими можливостями;
     - книги для дорослих з мовними вадами та затримками у розвитку.

    Колекція пропонує:
    • різноманітність книг для практичного досвіду в бібліотеці;
    • науково-дослідні можливості для розвитку дитячої та юнацької літератури;
    • надихаючі приклади книжкового дизайну та будівництва в унікальних форматах;
    • ідеї і списки літератури для вчителів, батьків, вихователів і бібліотекарів;
    • видатні книги для вивчення авторам та ілюстраторам.

Історія і доступ

    Колекцію було створено в 1985 році як Центр документації IBBY книг для молодих інвалідів в Норвезькому інституті спеціальної освіти в Університеті Осло під керівництвом Ніни Асквіг. У 2002 році Хайді Бойсен обійняв пост директора, і колекцію було переведено в муніципальну школу Хауг в Берум неподалік від Осло. У 2013 році повне зібрання книг і документації IBBY було переміщено в дитяче відділення центральної бібліотеки Північно-Йорка в Торонто - в Публічну бібліотеку. З початку 2014 року зібрання стало доступним для відвідувачів. Інтернет доступ до IBBY колекції: сайт www.torontopubliclibrary.ca, здійснювати пошук можна за назвою, автором, темою, форматом, ключовим словом і мовою.

Видатні книги

    Кожні два роки національні секції IBBY висувають книги для юнаків з обмеженими можливостями – для колекції. Підбірка, яка складається приблизно з 50 книг потім об'єднується в каталозі. Друковані екземпляри та копії можна замовити через Секретаріат IBBY.

Виставки

    В Шарджа (ОАЕ) в 2014 році відбувся Аль-Мана форум. Доповідачем на ньому був Хайді Бойсен, колишній президент Центру документації IBBY.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей