Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Заохочувальна Нагорода Асахі від IBBY

    Заохочувальна Нагорода від IBBY надається двом групам чи установам, діяльність яких оцінюється як довгостроковий вклад в заохочення читання для дітей та молоді. Премію було засновано в 1986 році авторами газети Asahi Shimbun, які є також спонсорами цієї нагороди.

    Кандидатури подаються національними секціями IBBY і можуть включати в себе читацькі проекти з будь-якої країни світу. До складу журі входять члени Виконавчого комітету IBBY. Приз в 10000 $ і диплом вручається переможцям на дворічному Конгресі IBBY (який збирається раз на 2 роки).

Нагороди оцінюються за кількома критеріями:
  • Чи якісно підтримується Місія проекту IBBY?
  • Чи є наявна або можлива підтримка проекту з інших джерел фінансування?
  • Чи існує даний проект вже принаймні протягом двох років з дня його призначення? Чи є проект ґрунтовним? Чи є перспективи для зростання?
  • Який вплив проекту? Чи досягне він заявленої цільової аудиторії?
  • Чи є проект початковим і інноваційним?
  • Чи може проект служити моделлю для інших? Чи легко тиражується? Чи доступні друковані матеріали і чи висока літературна якість?
  • Чи можуть результати проекту бути поціновані?
IBBY-Asahi 2016 року
Переможці:

1) «Читай зі мною», Іран
     2) «Великий Брат Миша», Луангпхабанг, Лаос

    «Читай зі мною» – проект, який розроблений і реалізується Інститутом з вивчення історії дитячої літератури в Ірані (IRHCLI), сприяє читанню дітей, які перебувають у несприятливих умовах, та які схильні до ризику. «Інститут з вивчення історії дитячої літератури в Ірані» (IRHCLI) є некомерційною організацією, заснованою у 2000 році для проведення досліджень з історії дитячої літератури. Одним із головних його досягнень є публікація 10 томів історії дитячої літератури в Ірані. IRHCLI фінансується за рахунок пожертвувань, публікацій та реалізації культурних проектів. Звернення до знедолених дітей стало однією з основних проблем Інституту, зокрема тих, хто позбавлений культурного розвитку, книжок і читання. Він був розроблений у 2010 році.

    «Читай зі мною» має на меті створення якісних книг, які будуть доступні для дітей з неблагополучних сімей в маргінальних районах великих міст, віддалених і бідних районах Ірану. Проект, висунутий представництвом IBBY Ірану, надає книги і спеціалізується на читанні вголос; підтримує родинне мистецтво і ремісництво, акцентує увагу на рольових іграх під час читання; він збирає вчителів, бібліотекарів та волонтерів для проведення навчальних семінарів. За проектом створюються невеликі бібліотеки для забезпечення вищезазначеної роботи. Цільову аудиторію для цього проекту складають діти віком до 16-ти років, які, як правило, входять до групи ризику — це діти, які мешкають на вулиці, діти,які працюють, діти-сироти та мешканці віддалених і бідних районів. Проект дуже гнучкий, його можна реалізувати в домашніх умовах, у школі, в бібліотеці або в будь-якому іншому місці. Зміст проекту соціально та культурно адаптований до потреб різних цільових аудиторій. Проект фінансується за рахунок пожертвувань і силами добровольців.

    «Великий Брат Миша» було представлено секцією IBBY Швейцарії і схвалено секціями Данії, Франції та Німеччини.

    Традиційно Лаос вважається країною з невеликою кількістю книжок. І невеликий відсоток дітей, які відвідують школу хоча й повільно, але неухильно зростає, багато з цих дітей ніколи не читали ніяких книг, окрім шкільних підручників. В Лаосі взагалі мало людей, які вважають, що читання може бути цікавим або може якось поліпшити якість життя. Далеко не всі книги, видані в Лаосі досягають села, де мешкає більшість людей. Багато лаоських дітей залишають школу дуже рано, оскільки їм необхідно допомагати родині вижити. Їхня освіта дуже важлива. Проект «Великий Брат Миша» розробляється в містах Луангпхабанг і Вьентьян, там узгоджуються плани, приймаються рішення, які мають бути адаптованими до місцевих умов. Перші книжки були надруковані в 2006 році на мові Лао; інші — на обох мовах: лаоській та англійській. Це робить їх корисними для сприйняття не тільки первинною аудиторією — лаоськими дітьми, а й людьми будь-якого віку, які спілкуються англійською або Лао і вивчають іншу мову. Проект покликаний розповсюджувати книги, особливо дитячі, а також переконатися, що діти в сільській місцевості мають доступ до книг. Кожна дитина повинна мати можливість читати і користуватися книгами. Це відіграє важливу роль у наданні допомоги та боротьбі з широко поширеною неписьменністю, яка і до сьогодні існує в Лаосі.

    Премію було засновано в 1986 році, і її вручають кожні два роки двом проектам, які подаються групами або установами. Переможці обираються з числа проектів, висунутих національними секціями IBBY з усього світу. Члени журі: Vagn Plenge (Данія), Sunjidmaa Jamba (Монголія), Timotea Vrablova (Словаччина), Серпи Урал (Туреччина) і Евелін Freeman (США).

Два переможця були обрані з одинадцяти номінацій, поданих національними секціями IBBY:

    - Puntos де Lectura, Мар-дель-Плата, Буенос-Айрес, висунутих IBBY Аргентина;
    - Clube Cultural Dragao Azul (культурний клуб Blue Dragon), Петрополіс, Ріо-де-Жанейро висунутий IBBY Бразилії;
    - Програма матері Гуски, Торонто, висунутий IBBY Канади;
    - Ніч в дитячій бібліотеці, міста Шеньчжень, провінція Гуандун, висунутий IBBY Китаю;
    - Читай зі мною, в національному масштабі, висунутих IBBY Ірану;
    - Читальні Стільники, Сан-Крістобаль-де-лас-Касас, Чьяпас, висунутих IBBY Мексики;
    - Mundo: маленький світ бібліотек, Антверпен, Бельгія, висунутий IBBY Нідерланди;
    - Duffy книги вдома, висунутий IBBY Нової Зеландії;
    - Бібліотека для Сліпих і слабозорих, Любляна, висунутих IBBY Словенії;
    - Kelompok Pecinta Bacaan Анак (KPBA), Джакарта, Індонезія, висунутий IBBY Швеції.
    - Великий брат миша, місто Луангпхабанг, Лаос, висунутий IBBY Швейцарії, Данії, Франції і Німеччини.

    Для отримання додаткової інформації, повних описів переможців і інформації про IBBY перейдіть за посиланням:www.ibby.org

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей