Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Урочистості з нагоди 50-річчя Національної бібліотеки України для дітей

       20 квітня у Національній бібліотеці України для дітей відбулося офіційне святкування 50-річчя від дня заснування Бібліотеки. Ювілей головної дитячої бібліотеки країни було внесено до списку важливих державних дат відповідно до Постанови Верховної Ради України від 22 грудня 2016 року № 1807-VIII «Пам’ятні дати та ювілеї 2017 року».

       На святкові урочистості до Бібліотеки завітало багато почесних гостей, серед яких державні посадові особи, народні депутати України, очільники галузі культури та керівники установ-партнерів галузі, керівники державних та громадських організацій, директори національних бібліотек країни та обласних бібліотек України для дітей.

       Бібліотека готувалася до свята довго і ретельно, тому зустріла гостей гарною, оновленою, уквітчаною. На фасаді бібліотеки як цілий всесвіт з книги виросло казкове дерево з великою пташиною родиною. У центрі фойє першого поверху запрацював фонтан. Центральну частину фойє другого поверху прикрашено фотокомпозицією з рідкісними архівними кадрами з історії Бібліотеки та з світлинами сучасних буднів.

       Кожен гість бібліотеки отримав у подарунок символічний віночок-прикрасу, зроблену руками читачів – учасників творчого об’єднання «Бібліот-АРТ майстерня». До початку свята гості насолоджувалися концертом – у виконанні струнного квартету у складі учнів Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. М.В. Лисенка звучали музичні твори В. Барвінського, В. Грабовського, М. Скорика, Л.В.Бетховена, Ф. Шуберта, В. Моцарта. На святкові урочистості всіх запросили до найбільшого читального залу бібліотеки, який перетворився на величезну глядацьку залу, що вмістила майже 200 глядачів – гостей, працівників бібліотеки.


       Розпочалося свято з привітання господині бібліотеки – її генерального директора, заслуженого працівника культури України, Алли Іванівни Гордієнко. У своєму виступі Алла Іванівна не лише підкреслила роль Бібліотеки та назвала її здобутки, але й розповіла, за що так люблять бібліотеку діти і дорослі: «Нашу бібліотеку неодноразово названо Храмом дитячої книги, і ми з цим повністю згодні. У нас сонячно за будь-якої погоди, у нас вирують книжкові пристрасті, до нас залюбки приходять у гості автори кращих дитячих історій, у нас цінують і поважають дитячу книгу та вірять в її визначну роль у житті дитини».

       Непересічною подією свята стало погашення оригінальної марки, яку державне підприємство «Укрпошта» виготовила спеціально до ювілею Національної бібліотеки України для дітей. У церемонії погашення марки взяли участь начальник управління філателістичної продукції ПАТ «Укрпошта» Н.В. Мухіна, заступник Міністра культури України Ю.А. Рибачук та генеральний директор бібліотеки А.І. Гордієнко. Марку було погашено оригінальним штемпелем, виготовленим до ювілею Бібліотеки. Також до цієї події було надруковано тираж унікальних поштових конвертів із зображенням будівлі бібліотеки (художник О. Малакова).

       Бібліотека отримала офіційні привітання від Голови Верховної Ради України А. Парубія, від голови комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності М. Княжицького та прем’єр-міністра В. Гройсмана, які на початку свята зачитав ведучий.

       На свято завітали люди, які допомагають бібліотеці, підтримують її і вірять у те, що дитяча книга та дитяче читання — це важливий чинник виховання юних громадян та запорука успішного майбутнього нашої країни. Тому святкова програма була насичена емоційними виступами гостей, яких об’єднала з бібліотекою багатолітня плідна співпраця, реалізація ефективних проектів з метою формування нового інтелектуального читаючого покоління на користь дитинства.

       Бібліотеку в цей день привітали керівники галузі культури заступник Міністра культури України Рибачук Ю.А. та начальник управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури України Нікіфоренко Л.С., які зачитали привітання від Євгена Ніщука, міністра культури України та вручили грамоти та нагороди Міністерства культури кращим працівникам бібліотеки.

       «Бібліотека – це не тільки місце де зберігаються книжки. Це простір для спілкування і всебічного розвитку – комфортний, креативний, цікавий не тільки для дітей, а й для дорослих. Саме таким простором є Національна бібліотека. Вкрай важливо, що у цьому просторі природнім чином, ненав’язливо, виникає любов до читання, формується потреба у книжці, розвиваються надзвичайно важливі компетенції - читацька грамотність, критичне мислення. Щоб створити такий простір, мало лише фахових знань. Необхідні ще щирі серця, любов до дітей, відданість своїй справі. Все це відчувається у цьому місці, і це не може не захоплювати!», - зазначив під час свого виступу Юрій Рибачук.

       Завітали на свято народні депутати, громадські діячі і політики: радник Міністра внутрішніх справ України Апостол М.В., депутат Київської міської ради, член наглядової ради Національної бібліотеки України для дітей Яловий В.Б., голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), голова Наглядової ради Національної бібліотеки України для дітей Червонописький С.В., голова фонду «Рідна країна» Томенко М.В.

       У своїх виступах гості відзначили передусім важливу роль дитячих бібліотек в цілому та провідну роль Національної бібліотеки України для дітей як науково-методичного центру для бібліотек для дітей всієї країни в формуванні у підростаючого покоління почуття патріотизму, любові та поваги до свого рідного – рідної мови, надбань національної літератури та мистецтва.

       Так, М.В. Апостол у своїй промові зазначив, що діти, які відвідують таку бібліотеку, виростуть свідомими громадянами своєї держави і поняття «корупція» та «зрада» їм будуть незнайомі.

       Професійні профспілки в особі Перелигіної Л.Ф., голови ЦК профспілки працівників культури України та Колодко Л.В., голови Київської міської профспілки працівників культури відзначили бібліотекарів грамотами та грошовими преміями.


       Під час свята грамоти та відзнаки отримали більше 30-ти членів колективу Національної бібліотеки України для дітей. (Дивись список нагороджених)

       Але були й особливі нагороди. За заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної церкви Орденом «Святих Кирила та Мефодія» були нагороджені перший директор бібліотеки, яка створила її у 1967 році і успішно очолювала і розбудовувала бібліотеку більше 46 років, Анастасія Степанівна Кобзаренко та дійсний генеральний директор Алла Іванівна Гордієнко, яка прийняла цю естафету від Анастасії Степанівни, свого вчителя і наставника. Ці особливі нагороди вручав Ректор Київської православної богословської академії, Митрополит Переяслав-Хмельницької та Білоцерківської єпархії Епіфаній.


       Весь колектив бібліотеки отримав слова подяки та грамоту за популяризацію національної дитячої літератури й читання від президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Афоніна О.В.


       Вітали бібліотеку з її 50-ти річним ювілеєм колеги-бібліотекарі з провідних бібліотек держави: Вилегжаніна Т.І., генеральний директор Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого; Виноградова О.Б., заст. директора Державної бібліотеки України для юнацтва; Вергунов В.А., директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки. Колеги з «дорослих» бібліотек бажали ювілярці побільше читачів, адже маленький читач виростає і потім приходить до бібліотек юнацьких, наукових, публічних. Тому бібліотеки, які обслуговують юнацтво та дорослого читача, особливо зацікавлені в процвітанні дитячих бібліотеки та головної дитячої бібліотеки.

       Безумовно, на свято завітали керівники обласних дитячих бібліотек України, які виконують спільну місію виховання юних читачів – гідних громадян. Їх спільне привітання озвучив Знищенко М.П., генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей, заслужений працівник культури України.

       Особливим та по-сімейному теплим було вітальне слово партнерів та колишніх «шефів» Бібліотеки з державного підприємства завод «Антонов». На свято завітав директор з соціальних питань та будівництва заводу Педос О.І. Він нагадав усім присутнім, що та будівля, у якій зараз знаходиться Національна бібліотека України для дітей, була збудована саме підприємством «Антонов». І з того часу – кінця 70-х років минулого століття й до сьогодні бібліотеку та підприємство поєднують тісні зв’язки. Бібліотека і надалі завжди може розраховувати на допомогу та підтримку «антонівців». А в подарунок колективу О.Педос вручив сувенір у вигляді моделі відомого літака, який символізує стрімкий зліт вгору, а отже бібліотека отримала символічні крила для подальших натхненних польотів у відкритому просторі дитячого читання.


       Ще багато теплих і добрих слів в адресу бібліотеки та її високопрофесійного колективу було сказано кожним з виступаючих. Колектив бібліотеки та її керівництво щиро вдячні всім, хто завітав на свято, за щедрі подарунки та добрі слова у вітальних адресах:

Мальцев Ігор Всеволодович – перший  заступник  голови Державної служби України  у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції;

Федоренко Олександр Вікторович – голова Правління ГО «Муніципальна ліга Києва»;

Савчук Андрій  Олександрович – директор товариства  «Юніверс», член наглядової ради Національної бібліотеки України для дітей;

Петров Олег Володимирович – голова Українського молодіжного  аерокосмічного об’єднання  «Сузір'я»;

Гуржій Ольга – голова  благодійного фонду  «Діти — наше майбутнє»;

Бачинський Валерій  Йосипович – директор-розпорядник Національного академічного театру ім. І.Франка;

Івасенко Любов – завідуюча музеєм Державного підприємства «Антонов»;

Скорохватова Алла Віталіївна – генеральний директор Національної історичної бібліотеки України;

Романюк Ольга Іванівна – директор Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки;

Страйгородська Людмила Іванівна – заступник директора Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О.Сухомлинського;

Москаленко Олександра Олександрівна — заступник директора Державної науково-технічної бібліотеки України;

Височіна Галина Миколаївна — завідувач науково-методичного відділу Державної науково-технічної бібліотеки України;

Боженко Вадим Борисович – головний лікар Державного закладу «Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення Міністерства охорони здоров'я України»;

Петренко Юрій Іванович – колишній заступник генерального директора з будівництва заводу «Антонов»;

Морозенко Марія Миколаївна – голова творчого об’єднання дитячих письменників НСПУ;

Могильницька Катерина Олегівна – помічник директора Департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації.

       Дякуємо також колегам – директорам обласних бібліотек для дітей Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької, Черкаської, Чернігівської та Центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка для дітей м. Києва.

       У підготовці до свята допомагали бібліотеці друзі, партнери, меценати, серед яких багато колишніх читачів. Так, читач бібліотеки 90-х років, а нині художник-ілюстратор Світлана Рудікова разом зі своїми друзями-художниками здійснила розпис фасаду бібліотеки.




        У своєму заключному слові генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Іванівна Гордієнко відзначила: «50 років – це безліч творчих зв’язків, чимало партнерів та друзів. І ми вдячні всім, кому було з нами по дорозі, всім і з ким нас пов'язує давня багаторічна дружба».





        Висловлюємо подяку високопрофесійному ведучому свята – Глібу Олексійовичу Кудряшову, кандидату наук із соціальних комунікацій, доценту кафедри журналістики, а також творчим колективам, які своїми виступами прикрасили урочистості:

    - тріо бандуристок «ВИШИВАНКА» Полтавської обласної філармонії у складі: Т.Чугуєвець, О. Шевченко, В. Бовтік;
    - читачці бібліотеки О. Скінтей, учениці  3-го кл. київської ЗОСШ №163;
    - творчим колективам Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. М.В. Лисенка: камерному дівочому хору (художній керівник та диригент Ю. Пучко-Колесник, хормейстер В. Шемчук); квартету кларнетистів у складі: В. Макарова (7 кл.), М. Трегуб (7 кл.), М. Усманов (8 кл.), К. Ігарасі (8 кл.); струнному квартету у складі: 1 скрипка – Г. Мороз, 2 скрипка – Д. Гоноболін, альт – О. Канке, віолончель – Т. Кравченко (клас викладача О. Корінець); саксофон – клас заслуженого артиста України Ю. Василевича.



        Привітання до ювілею Бібліотеки. Репортаж зі свята 20 квітня.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей