Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Дитячий садок: історія та сьогодення

       В 2017 році у всьому світі відзначається 235 років від дня народження видатного німецького педагога, теоретика дошкільного виховання Фрідріха Вільгельма Августа Фребеля. Саме йому належить вислів про те, що діти – це квіти життя і виховувати їх повинні садівниці в дитячих садках. Фрідріх Фребель розробив педагогічну систему суспільного дошкільного виховання та відкрив перший дитячий садок.

       Історія зародження дошкільного виховання як у світі, так в Україні та м. Києві, застосування в сучасній педагогічній практиці ідей Фребеля, збереження, відтворення та збагачення найкращих традицій виховання дошкільників та роль книги в цьому процесі – такими були основні теми виступів під час науково-практичного семінару «Дитячий садок: історія та сьогодення», який відбувся у Національній бібліотеці України для дітей 26 квітня.

       Учасниками семінару стали вихователі дошкільних навчальних закладів Шевченківського, Подільського, Солом’янського, Оболонського та Печерського районів м. Києва, а також бібліотекарі Національної бібліотеки України для дітей.

       З вітальним словом до учасників звернулася генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Іванівна Гордієнко, яка наголосила на тісному взаємозв’язку вихователів і дитячих бібліотекарів, адже ми робимо спільну справу – виховуємо, організовуємо читання, дозвілля для дітей через книгу.

       Про життєвий шлях творця ідей і практики суспільного дошкільного виховання Фрідріха Фребеля та його систему дарунків розповіла Оксана Сергіївна Касяненко, завідувач сектору професійних документів та ділового спілкування Національної бібліотеки України для дітей.

       У наступному виступі йшлося про ще одну не менш визначну особистість, яка опікувалася проблемами дитячих садків м. Києва на початку ХХ століття – голову Товариства народних дитячих садків Наталію Дмитрівну Лубенець. Про неї розповіла Тетяна Олександрівна Рудницька, старший науковий співробітник Педагогічного музею України.

       Дуже цікавим і змістовним був виступ Людмили Іванівни Меленець, кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри методики та психології дошкільної і початкової освіти ІППО Київського університету імені Бориса Грінченка. Вона повідомила багато цікавих фактів про українське дошкілля ІІ пол. 60-х років ХХ століття в Україні та навіть зачитала фрагменти офіційних документів того часу, що стосувалися дошкільної освіти.

       Цікавим був виступ у віршованій формі Лариси Василівні Яременко, завідувача ДНЗ № 1 «Орлятко» Печерського району м. Києва, яка познайомила присутніх із найкращими традиціями виховання дошкільників, які зберігаються та відтворюються у закладі – одному із найстаріших у Києві.

       Ще про один, не менш цікавий дитячий садок № 120, що знаходиться на старовинному Подолі, розповіла вихователь-методист цього дошкільного закладу Наталія Миколаївна Кучерява.

       Завершився науково-практичний семінар виступами Ольги Миколаївни Стрикун, методиста РНМЦ управління освіти Шевченківського району м. Києва, про проектну діяльність педагогічних колективів району з дослідження історії освітянської діяльності дошкільних навчальних закладів, та розповіддю Ольги Володимирівни Бондаренко, вихователя ДНЗ (ясел-садка) № 204, про історію цього дитячого садочка, який було відкрито в 1958 році.

       Проведення подібних спільних заходів бібліотекою і науковцями педагогічних ВНЗ та педагогами-практиками дошкільних навчальних закладів міста Києва в котрий раз переконує, що ми всі займаємось однією справою – виховуємо майбутнє нашої країни, і саме від нас, від нашої взаємодії, залежить, яким воно буде.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей