Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Заняття 25. Методика систематизації документів за УДК з урахуванням особливостей користувачів бібліотек для дітей

    Практикою доведено, що застосування уніфікованої класифікаційної системи у бібліотеках для дітей та у бібліотеках для дорослих є доцільним. Але при створенні таблиць для систематизації дитячої літератури необхідно враховувати специфіку роботи дитячої бібліотеки, своєрідність інтересів користувачів-дітей, особливості дитячої книги.

    Ще з 40-х років XIX ст., працюючи з таблицями десяткової класифікації, бібліотекознавці рекомендували бібліотекарям-практикам зважати на вікові аспекти користувачів-дітей при систематизації та розстановці фонду. При цьому виокремлювались документи для наступних груп читачів: дошкільники (0-6 р.) – <Д>; діти молодшого шкільного віку (6-9 р.) – <мл>; діти середнього (10-11 р.) та старшого шкільного віку (12-15 р.) – <с> та <ст> та організатори дитячого читання – <В>. Ці ж вікові визначники в бібліотеках для дітей використовуються і сьогодні незалежно від прийнятої класифікаційної системи. Вони є частиною основного (поличного) індексу і проставляються на книгах, каталожних картках, книжкових формулярах та у інших вихідних формах.

    На сьогодні бібліотеки України для дітей розпочали впровадження Універсальної десяткової класифікації для систематизації своїх фондів. Пропонуємо орієнтовну робочу схему таблиць УДК (Заняття 26-40) з досвіду роботи НБУ для дітей. Для кращого розуміння відповідностей таблиць Універсальної десяткової класифікації та Бібліотечно-бібліографічної класифікації, після кожного класу УДК подається перелік рубрик ББК, документи з яких переходять до відповідного класу УДК.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей