Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

«Н2О навколо нас», або «Водний» тиждень бібліотечного літа

       «Водний» тиждень був насичений і читанням, і захоплюючою екскурсією до Національного науково-природничого музею та екологічними мандрівками, і зустріччю з цікавими особистостями. Кожного дня у літньому дворику вирував водограй книжок: «Море Знань», «Річка Поезії», «Фонтан Гумору», «Океан пригод», «Струмок Читання», який захоплював малюків, волонтерів-активістів та батьків.

       Розпочався тиждень яскравим феєричним кульковим гармидером. Шоу було неперевершеним і захопило не лише присутніх, а й мешканців сусіднього будинку, які спостерігали за ним зі своїх балконів.

       Калейдоскоп книжкових ігор був насиченим і пізнавальним. Це запитання у колі друзів, пізнавально-ігрові розповіді про водойми Києва, літературний дайвінг «Таємниці підводного світу», «водна вікторина», «навколосвітня» подорож, що повторила маршрут яхти «Ікар», яку очолював український капітан Борис Немиров. Спробували наші читачі себе й у ролі Робінзонів. Обігравали різні предмети, які взяли б з собою на безлюдний острів, доводили їх необхідність та фантазували про додаткові можливості їх використання. Говорили і про книжки, які діти взяли б із собою на острів. Серед них «Пригоди Робінзона Крузо» Даніеля Дефо, книги Олександра Дерманського про вужа Ониська, «Про Барвінка і Коника Дзвоника» Богдана Чалого, «Чарівні окуляри» Всeволода Нeстайка, енциклопедії рослин і тварин.

       Захоплюючими стали досліди з водою в «бібліотечній лабораторії, де діти були і дегустаторами води, і лаборантами, і експериментаторами.

       Популярністю серед малюків користувалися водні розмальовки, аплікації підводного світу, рухливі ігри дитинства батьків.

       В один із днів бібліотекарі влаштували для читачів виїзну екскурсію до Зоологічного відділу Національного науково-природничого музею Національної академії наук України. Наші читачі вдячні екскурсоводу Євгенії за розповідь про різноманіття флори та фауни не лише України, а й різних куточків планети. Діти з цікавістю розглядали сучасні та старовинні наукові колекції, які збирають, досліджують і продовжують вивчати науковці вже більше 100 років.

       Екологічні мандрівки річкою Сирець та до джерел, що її живлять, стали не лише цікавими прогулянками «Сирецьким Гаєм», а й збагатили дітей знаннями про віковічну історію річки. По дорозі юні читачі пригощали горішками білочок, годували пташок, спостерігали за равликами. Звернули увагу і на сучасний екологічний стан місцевості: необхідність збереження та облаштування природних джерел, очищення річки, укріплення ярів, підгодовування тварин…

       Справжнім подарунком для дітей стала зустріч з Наталею Марченко, літературознавцем, знавцем українського фольклору. Спілкувалися про те: чому вода обожествлялася у віруваннях усіх народів світу, якими істотами населяли водні простори українці. Згадали, що йдеться не лише про річки, джерела, криниці, а й про «води небесні»: дощ, сніг, роси… Говорили також про води підземні та про страхи, пов’язані з водою. Було цікаво спостерігати, як стереотипні уявлення про Снігуроньку, русалоньок, грім, хмари викликали у дітей недовіру до міфічного трактування героїв.

       Приємно, що наша робота має високу оцінку дітей. Відповідаючи на питання анкети «Чим тебе приваблює бібліотека?», діти зазначали: «великою кількістю книжок», «цікавими заходами», «доброзичливим відношенням», «знайомством з новими друзями»… і щиро бажали бібліотеці «жити вічно!».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей