Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Професійне свято бібліотекарі відсвяткували разом із читачами різних поколінь

       Бібліотечний раут «Читацькі династії. Побачення у часі» був приурочений до 50-річчя бібліотеки та до Всеукраїнського дня бібліотек, який в Україні відзначається 30 вересня. Сімейне свято — це не просто зустріч, це також звіт бібліотеки перед громадськістю. Бібліотека в цей день демонструє свої можливості, розповідає про нові гуртки, проекти, книжки.

       Саме тому в усіх куточках бібліотеки в цей день на відвідувачів чекали книжкові виставки, майстер-класи, вікторини, опитування – адже нам потрібно знати, чого очікують від бібліотеки наші читачі. Результати опитування див. тут.

       Читачі великі і маленькі відвідали та спробували усі цікавинки, які підготувала їм бібліотека. Багато бажаючих звернулися до приймальні бібліолікаря «Читаміни для дитини». Діти і дорослі залюбки обстежилися – взяли участь у діагностичному анкетуванні, за результатами якого кожному особисто були порекомендовані книжкові читамінки.

       Гості свята долучилися також до благодійної акції «Діти-Дітям», де придбали сувеніри, виготовлені руками гуртківців «Бібліо-АРТ-майстерні». Зібрані кошти підуть на допомогу в лікуванні важкохворій читачці нашої бібліотеки.

       Партнери бібліотеки – видавництво «Знання» та видавництво «СОВА» – організували у фойє виїзну книгарню, а батьки і бібліотекарі скористалися нагодою придбати нову дитячу книжку. Дітлахам особливо сподобався майстер-клас із виготовлення паперових літачків, яке влаштувало видавництво «СОВА». Книгу з автографом автора та порадами до читання охоче купували у письменниці Марини Рибалко.

       Популярними були локації з осіннім майстер-класом та аквагримом – малеча дуже любить побути в образі казкових персонажів, хоча б один день – на святі.

       Заняття до душі знайшлося для кожного. На свято завітали читачі різних років, читацькі династії у двох і навіть трьох поколіннях. Розшук династій тривав понад місяць. Бібліотекарі знайшли також дівчаток, яких фотограф знімав у бібліотеці у 80-х роках. Розшукати їх вдалося, але, на жаль, на свято прибути вони не змогли. Адже Олена Мінова (на першому фото) зараз мешкає у Ванкувері, Наталя Ізваріна (на другому фото праворуч) теж мешкає за межами країни, а ось Ірина Дементьєва (на другому фото ліворуч) киянка, але саме в цей день прийти до бібліотеки не змогла та обіцяла неодмінно завітати.

       Генеральний директор бібліотеки Алла Іванівна Гордієнко, яка в цей день була в ролі магістра славного міста Бібліон, привітала читачів у стінах своєї «альма-матер», розповіла, як бібліотека змінилася за ці роки, для того, щоб читачам нового покоління тут було не менш цікаво, аніж їхнім попередникам.

       На свято завітали нещодавні випускники бібліотеки – 18—20-річна молодь, які були активними читачами та відвідувачами бібліотечних гуртків, клубів, об’єднань уже в новому тисячолітті. Бібліотекарі взяли з них обітницю, що вони стануть засновниками нових династій, і їхні діти обов’язково будуть читачами, якщо навіть не нашої бібліотеки, то іншої.

       Таку ж обіцянку дали й зовсім юні читачі, які відкрили для себе бібліотеку тільки цього літа, але полюбили її так, що інколи уроки прогулюють, коли хочуть потрапити на якийсь цікавий захід.

       І хоча на свято завітало трохи менше гостей, ніж зареєструвалося (діти хворіють – осінь), але прийшло багато татусів та матусь, які були читачами нашої бібліотеки у 80-х та 90-х роках та зараз водять до нас дітей. Мабуть, тому що в них залишилися незабутні враження з тих часів, коли вони були зовсім юними та приходили до своєї улюбленої бібліотеки за книжками та просто відпочити. Саме про це говорили батьки у своїх міні-інтерв’ю. Більшість представників старшого покоління згадували відділ мистецтв, в якому всі любили слухати музику та танцювати на дискотеці; басейн, а також капці, які видавали відвідувачам (як у музеях, щоб мармурову підлогу не зіпсувати).

       На свято завітали також представники найдовших читацьких династій кінця 70-х початку 80-х років: бабусі, діти, онуки. Приємно, що серед них є дві бібліотечні династії. Бібліотекарями є бабусі, доньки, а можливо і онуки наслідують цю славну професію. Адже одна з дівчаток – Діана Зіміна дуже любить читати, а ще прекрасно танцює і продемонструвала це своїм виступом на святі. А наймолодша представниця бібліотечної династії Злата Горбенко не просто багато читає, вона є книжковим експертом і розповідає про книжки у серії відеороликів «Книжковий експерт рекомендує».

       Гостя свята молода співачка Вікторія Падалко своїм прекрасним голосом зачарувала усіх присутніх. До речі, Вікторія вже не вперше бере учать у заходах бібліотеки, навіть виступала з сольним концертом у проекті Музична платформа «Слухай своє», тож маємо надію, що у майбутньому Вікторія дасть початок ще одній династії читачів.

       Фінальна частина свята стала подарунком у першу чергу для колишніх читачів. На численні запити батьків ми влаштували бібліоКВЕСТ ДЛЯ ВЕЛИКИХ, тобто – тільки для дорослих. Активність батьків, емоційність, азарт, з якими вони змагалися, ще раз довели нам, що дорослі дуже люблять гратися. Тому заходи саме для них потрібно, мабуть, влаштовувати частіше.

       Квест водночас став і своєрідною екскурсією для тих, хто давно не був у бібліотеці. Адже команди побували як в добре знайомих з дитинства відділах, де згадували дитячі книжки, так і в найсучаснішому відділі документів іноземними мовами, де на них чекала гра «Символи світу»: кожна країна має свої символи, визначні пам'ятки або винаходи. Учасники квесту читали опис, знаходили символ і чіпляли його на мапі світу на країну, до якої він належить. Дорослі із захопленням поринули у гру і відгадали усі символи! Навіть просили ще.

       А у відділі мистецтв було несподіване завдання — заспівати українську пісню «Ой, є в лісі калина» та при цьому акомпанувати собі на музичних інструментах: акордеоні, сопілці, гітарі, мара касах, барабані і навіть рубелі. Співали і грали усі без винятку, навіть ті, хто зовсім не має слуху й голосу. Уявляєте, як було весело?!

       Маленькі читачі в цей час переглядали лялькову виставу, а школярі середнього та старшого віку змагалися в ігрових турнірах: реальному – у читальному залі для старших читачів, та віртуальному – мандрували світом з онлайн-грою Geo Guessr – «Давай дослідимо світ» у відділі документів іноземними мовами. З цією віртуальною грою наші учасники побували у різних куточках світу, зокрема їм вдалося з точністю у 42 км знайти своє місце знаходження!

       А потім всі разом знову зустрілися на ІІ поверсі, порахували зібрані під час квесту поетичні щеплення – цукерочки загорнуті у паперові фантики з віршами сучасних українських поетів (для дорослих!). Довго смакували гарячим чаєм, солодощами, спілкувалися, розповідали один одному і бібліотекарям історії з бібліотечного минулого, згадували улюблені книжки та рекомендували сучасну літературу. І раділи серця бібліотекарів: ці дорослі – студенти, тата й мами, які колись були нашими маленькими і завзятими читачами, читачами і залишилися!

       

Результати опитування «50 років разом із Бібліотекою»

       У рамках бібліотечного рауту «Читацькі династії. Побачення у часі» проводилося анкетування батьків. 79% опитаних становили мами, 16% – татусі та 5% – бабусі. Вік дітей, з якими батьки завітали на свято, був від 6 місяців до 13 років.

       85% респондентів пов’язують свою родину з династією користувачів НБУ для дітей. Серед найяскравіших вражень свого дитинства, пов’язаних із бібліотекою, батьки називають велику кількість літератури, перегляди мультфільмів, прослуховування музики, роботу гуртків та клубів, цікаві заходи в актовій залі. Залишилися у пам’яті колишніх користувачів і казкова краса споруди та її інтер’єру, а також приємні працівники, які обслуговували їх у бібліотеці.

       Називали батьки послуги та сервіси, які б вони хотіли бачити в бібліотеці сьогодні:

  • проведення більшої кількості майстер-класів;
  • наявність кімнати з іграшками для наймолодших відвідувачів;
  • дитяче кафе, де можна було б поїсти та випити гарячого чаю;
  • кондиціювання приміщення влітку;
  • робота різноманітних гуртків та курсів із вивчення іноземних мов;
  • цікаві заходи у вихідні дні.

       А ще батьки пропонують встановити в бібліотеці батут, щоб діти могли розслабитися після читання та роботи в гуртках, а також проводити більше заходів із залученням батьків.

       Можемо повідомити, що більшість побажань уже реалізується, а дещо – в найближчих планах. 95% респондентів залишили свої координати і бажають брати участь у бібліотечних заходах.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей