Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Всеукраїнський конкурс «ЛІДЕР ЧИТАННЯ»

       1 квітня 2018 року Національною бібліотекою України для дітей оголошено Всеукраїнський конкурс «ЛІДЕР ЧИТАННЯ», що проводиться у два тури за сприянням Міністерства культури України, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY. Головна мета Конкурсу полягає у стимулюванні до розробки та впровадження у бібліотеках для дітей власних програм популяризації дитячого читання та залученні до участі в них читачів, а також у розвитку зацікавленості дітей до книги.

       Підведення підсумків та нагородження переможців відбудеться згідно з Положенням про конкурс у вересні 2018 року на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.


Положення
про Всеукраїнський конкурс проектів
«ЛІДЕР ЧИТАННЯ»

1. Загальні положення

       1.1. Це Положення визначає порядок проведення щорічного всеукраїнського конкурсу «ЛІДЕР ЧИТАННЯ» (далі – Конкурс).

       1.2. Конкурс проводиться за ініціативи Національної бібліотеки України для дітей (далі — НБУ для дітей) спеціалізованими бібліотеками України для дітей за сприянням Міністерства культури України, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY.

       1.3. Організаційно-методичне забезпечення Конкурсу здійснює НБУ для дітей.

       1.4. Це Положення передбачає залучення до організації та проведення Конкурсу нових партнерів, підтримка яких сприятиме виконанню його мети.

       1.5. Основною метою Конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу дітей України; пошук нових дієвих та гармонійних форм національно-патріотичного виховання; заохочення дітей та підлітків до систематичного читання; популяризації та підтримки дитячого читання; підвищення ролі книги серед дітей; заохочення юних до змістовного дозвілля; підвищення міжнародного авторитету України.

       1.6. Завданням Конкурсу є залучення широкого загалу дітей до активної участі у культурному житті країни; почуття любові до рідної Вітчизни й поваги до кращих надбань вітчизняної та світової літератури; розвиток зацікавленості дітей у читанні завдяки «відкриттю» ними книги як результату плідної праці багатьох людей та неповторного засобу самовираження, а також стимулювання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних програм популяризації дитячого читання та залучення до участі у них читачів.

       1.7. Інформація про проведення Конкурсу оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національної бібліотеки України для дітей, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, обласних бібліотек для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, а також у засобах масової інформації.

       1.8. Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 р. № 2297-VI.

2. Участь у Конкурсі

        2.1. Учасником Конкурсу «Лідер читання» може стати зареєстрований читач дитячої бібліотеки, який читає книжки та є активним учасником різноманітних бібліотечних програм підтримки читання: бере участь у волонтерських, творчих, рекомендаційних та PR-напрямах програм читання, обговореннях книжок, зустрічах з авторами, а також позиціонує себе як постійний читач бібліотеки — важливого в житті кожної людини місця зустрічі з книгою. Місця, де працюють професіонали, які допомагають зорієнтуватися у книжковому потоці, рекомендують до читання якісний книжковий продукт — кращі дитячі книжки українських та зарубіжних авторів..

        2.2. Бібліотечні програми підтримки читання — це тривалі комплекси заходів переважно під час шкільних канікул, коли діти можуть щоденно певний час перебувати у бібліотеці та брати участь у подіях. Такі програми багато років реалізуються у дитячих бібліотеках України: Всеукраїнський тиждень дитячого читання, Зимові пригоди у бібліотеках, Осінні читання, літні програми змістовного дозвілля на кшталт «Канікули з книгою», «Бібліотечне літо», «Книжкові ігри» та інші тематичні програми, які залучають дітей не лише до читання книжок, а й до творчості, критичного мислення, формування власної точки зору, вчать висловлювати свою думку. Обов’язковим елементом таких програм має стати певна система рейтингів — оцінювання, яке допоможе визначити справжніх лідерів читання.

        2.2. Кожна обласна бібліотека для дітей для проведення Конкурсу в області готує положення на власний розсуд про перебіг Конкурсу в області, але з обов’язковим дотриманням основних правил участі. У разі відсутності в бібліотеці власних програм з підтримки читання бібліотека має їх розробити та запровадити у практику роботи з читачами.

3. Строки проведення Конкурсу

        3.1. Конкурс проводитиметься щороку, починаючи з 2018 р., у два тури:

       - перший на обласному рівні;

       - другий, підсумковий — на всеукраїнському, у терміни, що відповідають термінам проведення в області заходів з підтримки книжки й читання.

4. Фінансове забезпечення Конкурсу

        4.1. Конкурс проводиться на безоплатній основі.

        4.2. . Витрати на організацію та проведення І туру Конкурсу здійснюються за рахунок обласних бібліотек для дітей, а також коштів, не заборонених законодавством України. Приїзд учасників Конкурсу в обласну бібліотеку дітей для підведення підсумків І туру здійснюється за рахунок учасників, спонсорської допомоги, а також коштів, не заборонених законодавством України.

        4.3. Витрати на проїзд переможців І туру до бібліотеки, що проводитиме підведення підсумків ІІ туру здійснюються за рахунок учасників, спонсорської допомоги, а також коштів, не заборонених законодавством України.

5. Організаційний комітет Конкурсу

        5.1. Для організації проведення Конкурсу створюється Головний організаційний комітет. (Додаток 1).

        5.2. Головний оргкомітет щороку визначає та затверджує склад Головного журі для визначення переможців Конкурсу відповідно бази проведення ІІ туру (Додаток 2).

        5.3. Для проведення І туру створюються обласні оргкомітети та журі.

        5.4. Обласні журі Конкурсу підбивають підсумки І туру, визначають по 1 переможцю, який братиме участь у ІІ підсумковому турі.

        5.5. У 2018 р. перше підведення підсумків Конкурсу проходитиме на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки у вересні цього року.


6. Визначення та відзначення переможців Конкурсу

        6.1. Визначення переможців Конкурсу відбуватиметься щороку на базі однієї з бібліотек для дітей країни у рамках проведення заходів з підтримки книжки й читання:

       • м. Київ: Мистецький Арсенал, квітень;

                       Медвін: книжковий світ, листопад;

       • м. Одеса: Одеський Корнійчуковський фестиваль дитячої літератури у рамках книжкового фестивалю «Зелена Хвиля», початок серпня;

        6.2. . Програму підведення підсумків для визначення переможців готує бібліотека, яка є базою проведення підсумкового туру.

        6.3. Переможці Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» увійдуть до складу національного дитячого журі міжнародної премії IBBY.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей