Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Книжково Арсенальні будні і свята Бібліотеки

         З 22 по 26 травня Національна бібліотека України для дітей репрезентувала свою діяльність на найпрестижнішому Міжнародному книжковому фестивалі «Книжковий Арсенал-2019». Представники бібліотечного колективу брали участь у різноманітних фахових та дитячих подіях, а також представляли бібліотеку на власному стенді «Національна бібліотека України для дітей, Національна секція IBBY».

       Організатори дитячої програми фестивалю продумали місце розташування стенду Бібліотеки таким чином, щоб поруч опинилася виставка книжок з усього світу, які увійшли до Почесного списку-2018 Міжнародної Ради дитячої книги IBBY – так званий IBBY Honour List. Велетенська яскрава виставка – 191 книжка різними мовами світу – приваблювала відвідувачів ярмарку. Дитячі бібліотекарі проводили за цією колекцією міні-квест «Знайди серед них 3 українські книжки!», до якого радо долучалися не лише діти, а дорослі. Представники НБУ для дітей розповідали про ці книги, а ще більше – про Бібліотеку, її послуги та родзинки, програми та події, ресурси сайту, про неповторну будівлю-палац, демонстрували фотоальбом, дарували списки «Радимо прочитати», листівки із зображенням бібліотечного муралу та листівки-реклами «Книжкова пригода довжиною в літо».

         За 5 днів фестивалю роздано майже 1000 матеріалів оперативної реклами – на вибір відвідувачів стенду. До спілкування долучилося близько 700 відвідувачів, частина з яких взяли участь у соціологічному опитуванні «Книжка. Дитина. Читання». Деякі батьки згадали, як у дитинстві відвідували нашу бібліотеку, та обіцяли своїм синочкам і донечкам обов’язково привести їх туди. Діти, які мешкають далеченько від бібліотеки, погодилися прийти на екскурсію і, навіть, привести свій клас. Інші ж відвідали бібліотеку віртуально – сайт, соціальні мережі.

         Серед різноманіття подій для дітей Книжкового Арсеналу багато шанувальників долучилися до інтерактивних книжкових розваг від Національної бібліотеки України для дітей, а саме її філії «Дитяча бібліотека на Стрілецькій». 37 дітей, а з ними ще й стільки ж батьків зібралися біля дитячої сцени та із задоволенням взяли участь у книжковому летсплеї за книгою "Чарлі Бон і таємничий дар", який бібліотекарі проводили спільно з Видавництвом «Знання». Далі учасники театралізованих читань перейшли до зони майстерень для майстер-класу «Магічний кіт рятує світ». Бібліотечні розваги дуже сподобалися! Ще б пак, дитячі бібліотекарі знають, як зробити дітей читачами: треба гратися в книгу! І вони вміють це робити, і роблять це так весело і цікаво, що потім обов'язково хочеться книгу прочитати!

         Бібліотека стала учасником трьох фахових подій Книжкового Арсеналу. Президент Національної секції Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY), генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко та завідувач науково-бібліографічним відділом бібліотеки Наталя Гажаман взяли участь у дискусії «Премії та рейтинги в дитячій літературі: світовий досвід та український концепт. Презентація колекції IBBY Honour List». Серед учасників дискусії спеціальний гість Книжкового Арсеналу, виконавча директорка IBBY Ліз Пейдж, яка прибула на Книжковий Арсенал за підтримки Посольства Швейцарії в Україні. До обговорень долучилася зацікавлена аудиторія – бібліотекарі, письменники, видавці, літературознавці тощо. Модерувала зустріч Валентина Вздульська.

         Під час дискусії «IBBY в світі та в Україні» присутні отримали багато корисної та цікавої інформації про особливості функціонування національних секцій IBBY у всьому світі від виконавчої директорки Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги пані Ліз Пейдж. Заступник генерального директора НБУ для дітей по роботі та зв'язкам з громадськістю, член національної секції IBBY Людмила Полікарпова представила результати діяльності IBBY в Україні. До дискусії долучилися українська письменниця, редактор, літературний оглядач Валентина Вздульська, літературний критик, дитяча письменниця та засновниця сайту Простір Української дитячої книги «Барабука» Тетяна Стус, професор Львівської академії друкарства, дослідниця української дитячої літератури Емілія Огар.

         Круглий стіл «Дитяче читання та його промоція: пошуки ефективного формату» розглядав питання, які хвилюють усіх учасників процесу просування книги до юного читача. Модерувала зустріч Емілія Огар. На її запрошення в обговоренні взяли участь Тетяна Стус (простір «Барабука»), Міра Київська (ресурс «Букмоль»), Олександра Коваль (очільник «Українського інституту книги») та інші небайдужі. Бібліотеку представляла Олена Кислова (завідувач сектору бібліотечної реклами). Були висловлені думки, що для ефективності процесу необхідно залучати сучасних експертів та маркетологів з незалежних організацій, використовувати для реклами книги і читання медійний простір та сучасні технології, долучати до цього більше публічних людей, співпрацювати з установами педіатрії та пологовими будинками (з досвіду національної програми Швеції, де матуся у пологому будинку отримує в подарунок першу книгу для малюка та формуляр читача на дитину у найближчій бібліотеці). Учасники дискусії виразили побоювання, що без загальнодержавної програми процес цей знову відбуватиметься за рахунок зусиль зацікавлених організацій.

         У дні роботи Книжкового Арсеналу, а саме 25 травня, відбулася ще одна знакова подія для Національної секції IBBY: виконавча директорка Міжнародної ради з дитячої книги Ліз Пейдж відвідала Національну бібліотеку України для дітей. На жаль, день візиту припав на суботу – вихідний день у бібліотеці, тому гостя не побачила у залах читачів та відвідувачів (а бібліотеку щодня відвідує від 300 до 500 дітей і дорослих), та вона із зацікавленістю прослухала екскурсію, яку для неї провела генеральний директор НБУ для дітей та президент Національної секції IBBY Алла Гордієнко. Ліз Пейдж оцінила архітектурний та декоративний ансамбль будівлі бібліотеки, у створенні якого брали участь видатні українські митці Михайло Будиловський, Олександр Міловзоров, Ольга Рапай, Борис Довгань, сподобався гості й новостворений відділ документів іноземними мовами із сучасним дизайном, медійним обладнанням та зручними меблями.

         У бібліотеці створено інформаційний стенд Національної секції IBBY. Тут можна отримати фахову консультацію щодо роботи секції, ознайомитися з журналами Bookbird, які щоквартально публікуються організацією IBBY. Українською мовою огляди журналу №1 та №2 за 2018 рік можна прочитати у фаховому виданні «Бібліотека у форматі Д°». Ліз Пейдж подарувала бібліотеці новий номер журналу Bookbird, а також кілька примірників друкованого каталогу Почесного списку 2018.

         #КнижковийАрсенал2019 #BookArsenal2019

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей