Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Ярмарок книжок, іграшок, ідей та послуг у Національній бібліотеці України для дітей

         29 вересня Національна бібліотека України для дітей розпочала святкування у колі читачів Всеукраїнського дня бібліотек, який за календарем відзначається 30 вересня. В цей день бібліотекарі запропонували своїм користувачам долучитися до активностей бібліотечного FREE-маркету.

         Ярмарок книжок, іграшок, ідей та послуг розпочався о 10 годині ранку. Маленькі і дорослі відвідувачі принесли на вільний обмін іграшки та книжки, з яких вони вже «виросли». Обмін у візочках бібліотечного супермаркету відбувався дуже активно!

         На замовлення користувачів у фоє бібліотеки працювали виїзні книгарні від видавництв «СОВА», «Каламар» та «АВІАЗ». Сім’ї наших читачів купували книжки для домашніх бібліотек, а також для благодійної скрині «Книжка тобі від мене». В ході акції було зібрано 57 книжок, які передадуть читачам новоствореної Донецької обласної бібліотеки для дітей (м. Маріуполь).

         Відвідувачі ярмарку мали нагоду висловити свої думки щодо майбутнього бібліотеки у ході опитування «Бібліотека МРІЇ», а також подати свої пропозиції щодо роботи бібліотеки на «Аукціон ідей від креативних дітей». П’ять найкращих пропозицій бібліотечні експерти відібрали для проведення аукціону. За результатами голосування (майже 150 читачів-дітей та їхніх батьків) переможницею стала ідея другокласниці, яка запропонувала проведення інтерактивних квестів за сучасними книжками. Відбулося урочисте підписання Договору між переможницею, юною активною читачкою Кучіною Надією, та генеральним директором Бібліотеки Аллою Гордієнко, про те, що бібліотека зобов’язується включити до плану роботи на наступний рік цю ідею. За пропозицією Алли Іванівни, бібліотекарі зголосилися втілити в життя ще дві ідеї від читачів – створення вільної зони відпочинку для батьків та ігрової зони для дітей.

         Протягом години із відвідувачами бібліотечного FREE-маркету ділилися креативними ТОП-ідеямі, які бібліотека запланувала реалізувати на 2020 рік. За цей час користувачі бібліотеки встигли розмалювати картонний будиночок у традиціях Петриківського розпису, помалювати фарбами на воді у ЕБРУ-лабораторії, пограти у мистецький дощик під кольоровою парасолькою, взяти участь у зйомках влогу «Лялька-ЛОЛ у бібліотеці», побавитися з Лунтиком, подивитися лялькову міні-виставу «Груфало», заблукати і вийти з книжкового лабіринту. В усіх локаціях був аншлаг! Всі були у захваті!!!

         Не залишилися поза увагою віртуальні пропозиції на сайті бібліотеки: у локації «Книжкограй» розгадували ребуси, складали пазли та проводили вікторини; у локації бібліосерфінг «Шукай! Читай! Пізнавай!» брали участь у грі «Дитячі острови сайт-ленду»; в Інтернет-центрі освоїли новий вид селфі – 3D та реєстрували користувачів у новій спільноті "НБУшка "Є подія", що створена у Viber.

         По завершенні презентацій відбулася ще одна важлива подія – вручення авторських примірників збірки дитячих творів «Казки літнього дворика» учасникам літньої майстерні «Я – письменник!». Алла Гордієнко вручила книжки 23 юним авторам віком від 5 до 14 років. Дитячі твори увійшли до збірки оповідань, розміщеної в електронному форматі на сайті бібліотеки.

         Бібліотечний театр підготував прем’єру! Пластична інтерактивна вистава-білінгва «Мальвіда – королева кольорів» за книгою Ютти Бауер «Die Konigin der Farben». Театралізоване дійство викликало шквал овацій!

         Найстійкіші залишилися на перегляд у сімейному кінозалі українського пригодницького фільму в жанрі фентезі «Сторожова застава», знятого Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського.

         Ті, хто не встиг на урочисте відкриття локацій, де презентували ТОП-ідеї, які бібліотека запланувала реалізувати у 2020 році, залишилися, щоб спробувати на смак креативні «Страви» від сучасних дитячих бібліотекарів, зробити кілька цікавих і незвичайних фото та поділитися ними у соціальних мережах з хештегами #НБУдлядітей #деньбібліотек #libraryday #ялюблюбібліотеку #прокачайбібліотеку та посиланнями на бібліотечні акаунти: Національна бібліотека України для дітей у Фейсбуці, а також @nbu_for_kids в Іnstagram.

         У відділі мистецтв працювала тематична фотозона «Інста’ рамка», де кожен зміг побачити в собі справжнього художника.

         Фотозони в старшому читальному залі користувалися популярністю. Особливо, фотозона «Шахові баталії», де всі охочі мали можливість пограти у шахи та сфотографуватися з шаховою королевою.

         Почуття замріяності та затишку викликала фотозона «Осіннє-книжковий Київ». Різнобарв’я книжкових новинок, впізнавані столичні сувеніри, символи Києва, віночок з осіннього кленового листя… І усе це під гарну музику...

         Під куполом "веселкової" парасолі, прикрашеної різнобарвними краплинками, проходила гра для дітей від 6 до 10 років «Мистецький дощик «Під парасолькою». Бажаючі обирали краплинку, в якій було сховане завдання: віднайти відповідну книжку з мистецтва. Діти намагалися чимшвидше скласти пазл і правильно відгадати загадки, аби отримати солодку крапельку від Мері Поппінс.

         Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами. Так, від відділу мистецтв працювала лабораторія фарб на воді «Ебру-малюнки». Присутні мали чудову нагоду освоїти техніку малювання на воді ебру – одну з найбільш незвичайних технік образотворчого мистецтва, де вода проявляє себе з абсолютно фантастичної сторони. Наші читачі спробували намалювати зображення квітів, рослинні мотиви та візерунки… Малювали з захопленням і цікавістю! Кожний створив свій неповторний шедевр…

         Відділ обслуговування дітей середнього і старшого віку пропонував читачам одразу три ідеї: бібліопотяг «Відкриваємо Україну», книжковий лабіринт «Вперед, щодекашники!» та інтерактивну виставку-гру «Україна- ДИВОсвіт».

         Найбільшу зацікавленість викликав бібліопотяг. Бібліопасажири віртуально відвідали 24 обласних центри України та головне місто автономної республіки Крим. Вільних місць у бібліопотязі не було, навіть утворилася черга за квитками. Щоб придбати квиток, читачі мали відповісти на запитання. Кожен привіз з подорожі невеличкий сувенір, зроблений власноруч, та поповнив свій багаж знань про рідну країну.

         У відділі документів іноземними мовами відбувалися віщування! І якщо у давні часи віщунки використовували карти і чарівну кулю, то сучасні бібліотекарі застосовують DOT-Robot, який дає відповідь, чи збудуться мрії, англійською мовою.

         У цьому відділі теж можна було зробити креативні фото на вибір: «Осіннє читацьке хюге» з книжками, листям зібраним у Сирецькому гаю, і святковою гірляндою для тих, хто цінує затишок осіннього читання; «Бібліотека – місце сили» – фото на зручному пуфі зі справжніми ловцями снів, аби після страшилок або антиутопій (у нас є читачі, які й таке люблять) добре спалося.

         У відділі для наймолодших презентували територію казково-розважального читання "Непосидам, малюкам, фантазерам-малюкам". Казковий герой Лунтик читав, розважав дітей, кожному зробив шарикового собачку, а насамкінець відбулась прем’єра лялькової вистави за книгою Дж. Дональдсон "Груффало".

         Піратська фотозона у читальному залі для молодших читачів приваблювала любителів пригодницьких книжок.

         Після відвідання презентацій ТОП-ідей від бібліотеки, читачі обирали з 10 ідей 3 найкращі за допомогою зірочок-наліпок, які клеїли на стенд з назвами ідей. За результатами читацького голосування перемогла ідея "Книжкограй" науково-бібліографічного відділу, який завдякі інтерактивним іграм знайомив читачів з новинками бібліотеки – 23 зірочки. По 16 читацьких голосів отримали ідеї бібліопотяг "Відкриваємо Україну", мистецький дощик "Під парасолькою" та лабораторії фарб на воді "ЕБРУ-малюнки", а також україномовний влог "Ляльки ЛОЛ у бібліотеці".

         Вітаємо усіх читачів із Всеукраїнським днем бібліотек!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей