Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Пізнаємо та навчаємося разом з Meet and Code

         Третій рік поспіль Благодійний фонд розвитку НБУ для дітей та юні користувачі беруть участь в ініціативі Meet and Code, яка популяризує новітні ІТ-технології серед молоді, сприяє діджиталізації в Україні. І незважаючи на те, що цього року всі події проходили в онлайн-режимі, діти були надзвичайно натхненні і брали участь у заходах, що проходили у рамках Code Week за підтримки ресурсного центру GURT та партнерства TechSoup Europe за фінансування SAP Corporation.

         Цього року наші користувачі взяли участь у трьох подіях, які проводилися на платформі Zoom у вересні і жовтні 2020 р. Під час першої віртуальної зустрічі 22 вересня учасники триденного заходу #Цифрові_навички_Online вивчали складові робототехніки за допомогою конструктора LEGO Education WeDo 2.0 та LEGO Mindstorms. Тренер Наталія Горбенко віртуально познайомила дітей із різними конструкторами LEGO, продемонструвала на відеопрезентації, яких роботів можна з них складати. Під час майстер-класу за допомогою конструктора LEGO Education WeDo 2.0 учасники віртуально створили модель «Жабки», яку потім запрограмували. Другий і третій день зумінарів проводили професійні фахівці з IT-школи GoITeens. Зумінари спрямовувалися на підвищення і розвиток інтересу школярів до програмування, практичних і корисних додатків. Заняття з напряму Scratch провела Юлія Максимець, викладачка інформатики та тренерка програми для підлітків eKids від компанії EPAM. Разом із нею діти програмували і створювали власну інтерактивну гру про візит до бібліотеки у пошуках Книги Знань. Михайло Максимов, викладач ХНУ ім. Каразіна, автор програми Python у GoITeens познайомив дітей із мовою програмування Python, пояснив, де вона застосовується, її переваги та особливості, діти дізналися, що таке змінні, як робити обчислення і як використовувати оператора вибору.

         У період з 5 по 8 жовтня 2020 року проходили заняття з опанування навичок програмування та створення графічних об'єктів і художнього оформлення з використанням цифрових технологій Digital Art для дівчат. До проекту долучилися дівчата з усієї України. Всі вони працювали над власними графічними проектами з дизайнером і викладачем Лізою Кевхаян. Метою занять було навчити дівчат користуватися таким редактором, як Adobe Photoshop. За час навчання вони вивчили примітиви програми і зробили власні рекламні макети для бібліотеки. Всі дівчатка займалися з ентузіазмом і натхненням. Дівчата ще раз довели, що світ ІТ потребує дівчат і він їм підвладний. Це додатковий стимул для навчання і вибору сучасної професії, а нові знання дітям стануть у пригоді в майбутньому.

         Щоб підвищити інтерес до 3D-дизайну, сформувати навички в розробці 3D-моделей та розповісти про сучасні 3D-технології з 19 до 23 жовтня 2020 року було проведено освітній онлайн-курс для підлітків #Пізнаємо_3D_вимір. Упродовж курсу учасники ознайомилися з основами роботи в онлайн-середовищі Tinkercad і опанували базові інструменти для створення 3D-моделей. Крім того, підлітки дізналися про розділ Circuits, який дає змогу складати електронні схеми з платою Arduino. Під час курсу учасники створили 3 власні тривимірні моделі: ракету, світлофор і транспортний засіб. А за допомогою розділу Circuits склали схему, яка запалює світлодіоди: світлофор і світлодіодний «смайлик». Викладачі під час заняття мали змогу дивитися роботи всіх учасників, давати свої коментарі і слідкувати за процесом виконання завдань. Самі заняття відбувалися у дружній атмосфері, підлітки задавали запитання і ділилися враженнями від навчального процесу. Проводили курс: Вадим Мордюк, викладач і фахівець, автор програми Arduino у GoITeens та інженер-конструктор, проектний менеджер GoITeens – Олександра Кравцова. Крім практичного досвіду, підлітки отримали важливу інформацію про перспективи розвитку у 3D-моделюванні, а також дізналися про різноманіття сфер, де використовуються навички конструювання і моделювання тривимірних об’єктів.

         Заходи щодня відвідувало від 13 до 20 підлітків. Для якісного впровадження проєкту та зворотнього зв’язку між викладачами-волонтерами та учасниками подій Meet and Code було створено групу у Viber. Учасники двох міні-курсів отримають сертифікати. Також вони висловили побажання і в майбутньому брати участь у подіях Meet and Code.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей