Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Добрий і злий сірничок

           2 березня у світі відзначають незвичайне свято – Міжнародний день сірника. Невідомо точно, чому це свято відзначають саме у березні. Однак, в чому сходяться думки — що сірники протягом багатьох десятиліть є однією з незамінних речей для людей. Сьогодні для видобування вогню існує безліч способів, але варто озирнутися у минуле, і стає очевидно, що сірники стали науковим проривом. До цього винаходу розпалити вогонь було не так просто. У давнину його видобували тертям, із винайденням огнива — висіканням, яке потребувало зусиль, терпіння та певного рівня майстерності. І лише згодом з’явилися прасірники — сухі палички з голівкою із розплавленої сірки. З тих часів і почалася еволюція сірників, удосконалення яких стало предметом зацікавлення багатьох хіміків.

           Перші сірники з'явилися у 1805 році в Європі. У них немає однієї батьківщини, як немає і одного творця. Їх вдосконалювали майже півстоліття у декількох країнах. Винахід перших безпечних сірників, які запалювалися при терті об спеціально підготовлену поверхню, датується 1845 роком. Це шведський винахід ХІХ століття.

           Захоплення колекціонуванням сірникових коробок називається «філуменією» та включає в себе колекціонування всіх предметів, що пов’язані з сірниками. У світі є музеї, присвячені сірникам, і при нагоді було б дуже цікаво в них побувати. Такі музеї створені в Польщі, Швеції, Німеччині та Швейцарії. В Україні є музей сірникових коробок та етикеток, який знаходиться у Харкові. Також у нашій країні, починаючи з 2018 року, з нагоди цього свята щорічно проводиться Всеукраїнський фестиваль сірникових рекордів. Численні предмети, майстерно виготовлені з сірників, вражають уяву.

           Міжнародний день сірника — чудовий привід дізнатися більше про цей, на перший погляд, дріб’язковий, але такий незамінний предмет. Варто також і не забувати про правила безпеки поводження з сірниками, адже ця маленька дерев’яна трісочка інколи може спричинити велику пожежу.

           Пропонуємо вашій увазі книги про правила поводження із сірниками та в яких сірничок є головним героєм.

           Також радимо звернутися до бібліотечних онлайн-ресурсів:

           Електронна бібліотека:

           

           ІнфоТека для дітей:

           

           Почитайко:

           

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей