Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен»

           27 та 28 лютого Національна бібліотека України для дітей стала організатором книжково-інтерактивного дитячого майданчика Всеукраїнського мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен», що присвячений творчості української письменниці, культурної діячки та перекладачки Лесі Українки.

           В центральній залі Національного центру «Український дім» дорослих і дітей зустрічала «справжня» Лариса Петрівна Косач, яка пропонувала поворожити геніальними цитатами від Лесі та проникливими думками прихильників її творчості. Далі бібліотечна дівчинка НБУшка розповідала про бібліотечні активності та запропонувала розпочати своє дозвілля зі світлини біля фотозони «Книги окриляють».

           Особлива увага відвідувачів була прикута до книжкової виставки «Нехай мої струни лунають...», на якій були зібрані книги про життя та творчість Лесі Українки в поєднанні з творами, виданими декілька десятиліть тому і зовсім новими українською мовою та в перекладах мовами світу.

           Деякі відвідувачі приходили з конкретною місією – пограти у квест-гру. Адже книжкова виставка мала ще й інтерактивний зміст. Завдяки наполегливості та уважності, діти та їхні батьки із задоволенням виконували завдання різного рівня складності та розгадували ребуси книжкової виставки-інсталяції у формі квест-гри, яку підготували бібліотекарі.

           Шалено популярними були майстер-класи для наймолодших відвідувачів. Діти з допомогою бібліотекарів створювали мінікнижки творів Лесі Українки «Зроби свою книжку!»; за мотивами збірки поезії «В дитячому крузі» діти разом із батьками під час майстер-класу «Квітчаста Лесина листівка» відтворювали квітку надії та ніжності — білу лілею. А Мавка розповідала про один із найкращих творів Лесі Українки — «Лісову пісню», про головних героїв, і пропонувала створити свою Мавку, прикрасивши її на власний смак.

           Велику зацікавленість серед дорослих і дітей викликала літературна мозаїка «Лесина квітка», яка привернула увагу витонченою, виготовленою бібліотекарями, конвалією — улюбленою квіткою письменниці. Бажаючі могли обрати тичинку на квітці того чи іншого кольору, знайти там номер запитання, присвячений життю та творчості Лесі Українки, та отримати за правильну відповідь невеличкий сувенір від бібліотеки.

           В екоскринці «Слово-зброю їй вручила доля» було заховано шість елементів живої та неживої природи, які стосуються творчості Лесі Українки. Леся Українка ототожнювала природу із живою складовою людського буття, тому діти повинні були не лише згадати твори письменниці, а й відчути, як Лесиною любов’ю і гордістю за українську живу красу наповнена її поезія. Якщо діти правильно відгадували всі предмети, то це свідчило, що вони дійсно добре знайомі із творами великої письменниці і перемогли у вікторині. Якщо ж деякі предмети залишались, бібліотекарі допомагали дітям розкривати таємниці з життя та творчості поетеси.

           Найактуальнішим запитанням від бібліотекарів було «Скільки іноземних мов ви знаєте або вивчаєте, та чи відомо вам, що Леся Українка знала вісім іноземних мов і була справжнім поліглотом?». І дійсно, мало хто з дітей знав, що Леся Українка вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами, писала свої твори українською, російською, французькою та німецькою, перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської. Добре знала латину, а в останні роки життя почала вивчати ще й іспанську. Знання мов розширило світогляд письменниці та стало в пригоді під час закордонних подорожей. Для учасників інтерактивної гри «Леся-лінгвіст» ці факти були надмотивацією для вивчення та вдосконалення іноземних мов.

           Не лишилися осторонь і наукові співробітники бібліотеки, які провели анкетування серед відвідувачів «Славетна донька України» та з’ясували, що українці досить обізнані в літературному просторі та добре знають про життя і творчість видатної мисткині.

           Ми продовжуємо свою роботу на Всеукраїнському мистецькому проєкті «Леся Українка: 150 імен» і з радістю повідомляємо, що 6 та 7 березня раді вас бачити тепер уже з 12.00 до 14.00.

           Тож, зустрінемось через тиждень.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей