Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Неймовірний казкар із величезною фантазією

           Ганс Крістіан Андерсен відомий своїми неймовірно цікавими, повчальними, добрими, а іноді сумними казками. Діти всього світу зачитуються ними дотепер. При цьому вони вчаться любити, товаришувати, довіряти і, найголовніше, вірити в диво та беззаперечну перемогу добра. Яким же він був, цей неймовірний казкар, із величезною фантазією та неймовірною глибиною душі?

           Народився Ганс Крістіан 2 квітня 1805 року в Данії, в невеличкому містечку Оденсе, на острові Фюн. Хлопчик завжди почувався щасливим, бо мав люблячих батьків. Чи не найбільше в житті маленький Ганс любив слухати читання батька казок «Тисяча і одна ніч» при тьмяному світлі домашнього гасничка. Він ріс мрійною та ласкавою дитиною.

           Письменник залишив після себе величезну творчу спадщину. Але, як виявилося, ми були знайомі з нею не в повній мірі. Зовсім нещодавно була знайдена казка, яка, можливо, написана ним ще під час навчання у школі. Вона має назву «Сальна свічка». Рукопис був виявлений серед паперів в архіві данського міста Оденсе місцевим істориком. Фахівці підтвердили справжність роботи.

           Відомий казкар постійно знаходився в русі – за своє життя він здійснив 29 великих подорожей. Ганс Крістіан був витривалою людиною, вмів їздити верхи та добре плавав. Та він був панікером. Найменша подряпина наводила на нього жах, а назви хвороб викликали тремтіння. Вічним стражданням Андерсена був зубний біль. Втрачаючи черговий зуб, він засмучувався, а попрощавшись з останнім у 68 років, заявив, що більше не зможе писати казки.

           Пам’ятник для письменника був створений і установлений ще за його життя. Він навіть особисто затверджував проєкт архітектора Огюста Сабьо. У варіанті пам’ятника, втіленому в життя, письменник стоїть із книгою в руці.

           У день народження казкаря відзначається Міжнародний день дитячої книги. Також існує нагорода, яка має назву «Золота медаль» Ганса Крістіана Андерсена. Вона вважається найвищим досягненням у сучасній літературі в галузі дитячої літератури. Для авторів дитячої літератури премія Андерсена є найпрестижнішою міжнародною нагородою. Часто її називають «Нобелівською премією для дитячої літератури».

           Ганс Крістіан Андерсен говорив, що його життя схоже на казку і про себе він розповів у своїй книжці «Казка мого життя». Оксана Іваненко так написала про письменника-казкаря: «…Але хіба це дивно, що його, доброго і сердечного, любили люди, що він досяг пошани і слави, і ця пошана і слава живуть і житимуть ще довгі-довгі роки!».



 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей