Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Історичне фентезі на будь-який вік

           У 2021 році роман Володимира Рутківського «Сторожова застава» святкує одразу три ювілеї. Виповнюється 35 років з часу написання першого варіанта повісті (1986 р.), 30 років з дня публікації у журналі «Однокласник» (1991 р.) та 20 років з часу першого видання повісті окремою книгою у видавництві «Друк» (2001 р.).

           Не маленькою є і кількість її нагород. У 1991 році повість-легенда стала лауреатом премії імені Миколи Трублаїні, видання 2001 року було удостоєно найвищої в Україні відзнаки для дитячої літератури – премії імені Лесі Українки. А вже у 2012 році видання повісті у редакції видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА стало номінантом нагороди BBC Книга року у номінації «Дитяча книга».

           Це й не дивно, адже автор книги, український поет, прозаїк Володимир Рутківський є лауреатом багатьох премій та нагород і за інші свої твори. Зокрема, рейтингу «ЛітАкценту 2009» (за другу книжку з трилогії «Джури-характерники»), літературної премії «Книга року ВВС 2011» (за історичну трилогію «Сині води»), а також Національної премії України імені Тараса Шевченка (2012 р.) за історичну трилогію для дітей «Джури». У 2018 році за книжку «Гості на мітлі» («ВСЛ») пана Володимира було включено до Почесного списку Андерсена.

           «Сторожова застава» – роман, події якого розгортаються у 1097 році у Київській Русі, куди потрапляє звичайний український п’ятикласник. Хлопчик стає свідком та навіть учасником історичних подій. Книга витримала декілька перевидань, автор переробляв та дописував свій твір, додавав нові події та героїв.

           Зовсім нещодавно книгу було екранізовано. 12 жовтня 2017 року в кінотеатрах України відбулася презентація першого пригодницького фентезі-фільму про українських супергероїв за твором «Сторожова застава». Режисер фільму – Юрій Ковальов, а сценарій написали відомий український дитячий письменник Сашко Дерманський та кіносценарист Ярослав Войцешек.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей