Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Безмежний світ космосу

           Щорічно 12 квітня відзначається Міжнародний день космонавтики. Саме цього дня у 1961 році Юрій Гагарін вперше відправився в космос і облетів планету за 108 хвилин. В Україні 12 квітня святкують ще й День працівників ракетно-космічної галузі, і на це є вагомі причини, адже ще нещодавно наша країна входила до п’ятірки кращих країн за кількістю космічних запусків.

           Краса зоряного простору завжди приваблювала людей. Раніше ледь не кожен хлопчик мріяв стати космонавтом чи винахідником у сфері ракетобудування. У багатьох українських науковців мрія здійснилася, і вони зробили величезний внесок у розвиток світової космонавтики. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран».

           Українець Микола Кибальчич, ув'язнений у кімнаті смертників, першим винайшов літальний апарат із реактивним двигуном. З юності марив космосом Юрій Кондратюк, який ще на початку ХХ століття розрахував оптимальну траєкторію космічного корабля для польоту на Місяць.

           Безумовно, найвідомішим українцем, хто має відношення до космосу, є батько всієї радянської космонавтики Сергій Корольов. Він доклав руку до більшої частини ракетно-космічної програми СРСР. Запуск першого супутника Землі і перший політ людини в космос пройшли за його ініціативою і під його керівництвом.

           Ще одним українцем, який зробив значний внесок у космонавтику, є Валентин Глушко, творець рідинних реактивних космічних двигунів. Під його керівництвом було започатковано проєкт космічного комплексу «Енергія» – «Буран».

           Володимир Челомей, який був причетний до створення ракети-носія «Протон» і штучних супутників Землі «Політ», «Космос-1267», орбітальних станцій «Салют-3» і «Салют-5», народився в українському Підляшші, а навчався у Полтаві та Києві. Саме він вперше висунув ідею і реалізував створення транспортного орбітального корабля багаторазового використання.

           Уродженець Заліщиків на Тернопільщині Богдан Гнатюк дуже багато зробив для створення міжконтинентальних балістичних ракет «Трайдент» (в українському перекладі – Тризуб), що запускаються з підводних човнів.

           А першим космонавтом незалежної української держави став Леонід Каденюк, який у 1997 році увійшов до складу міжнародного екіпажу американського шатла «Колумбія» і перебував на орбіті 15 днів.

           Україна має всі можливості, щоб досягнути значних висот у космічній галузі. І навіть Ілон Маск визнає, що українські ракетобудівники найкращі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей