Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Слово – вчинок, а життя – як слово

           У середині ХІХ ст. вважали, що основний обов’язок жінки – бути чудовою господинею, дружиною і мамою. А наука та освіта – це пріоритет чоловіків. Саме в такому дусі й виховували батьки Христину Алчевську. Але дівчина мала надзвичайні здібності, залізну волю і таку якість, яку сьогодні ми б назвали мотивацією. Тому зараз вона відома як активний діяч української народної освіти, меценат, організатор освітніх і культурних закладів в Україні, педагог, мемуарист.

           Найбільше Христина Данилівна переймалася проблемами жіночої освіти: заснувала недільну школу для жінок. Завдяки її зусиллям у Харкові було організовано Товариство грамотності. Вона сприяла створенню першої громадської бібліотеки (нині Державна наукова бібліотека ім. В. Короленка). Її глибоко хвилювали проблеми культури та освіти народу і насамперед зміст цієї освіти. Велику тритомну працю Христини Алчевської та її соратників – критико-бібліографічний вказівник «Что читать народу?» – 1899 р. на Всесвітній виставці в Парижі було відзначено Почесним дипломом. Христина Алчевська на своїй садибі у Харкові 1899 р. установила перший у світі пам’ятник Тарасу Шевченку.

           Детальніше про життя та просвітницьку діяльність Христини Алчевської, 180 років від дня народження якої відзначається в Україні, можна знайти у презентації «Слово – вчинок, а життя – як слово».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей