Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Ґренджа-Донський Василь Степанович

Прізвище, ім’я, по батькові     

найбільш вживане

Ґренджа-Донський Василь Степанович

псевдоніми

_

криптоніми

_

Роки життя

дата народження

24 квітня 1897

дата смерті

25 листопада 1974

Географічний аспект

місце народження

с. Волове (нині — смт Міжгір’я), жупа Марамарош, Угорське королівство

місце смерті

Братислава, Словацька Соціалістична Республіка

місця перебування

Будапешт, Ужгород, Хуст, Братислава

Увійшов в коло дитячого читання

Окремо вийшли п’єси для дітей – «Сиротина» (1925). Переробив давніше написані віршовані казки: «Манюсінька», «Казку про відьму-бусурканю», «Пригоди ведмедика Бурмилка», «Кіт в чоботях», «Пригоди шибеника Михася». Його твори для дітей часто друкувались у журналі для молоді. Писав п’єси, сценки та музичні ігри для дітей: «Прогулянка на Місяць», «Воли та ведмеді» (1928), «Маленький оленик» (1928), «Підкарпатські казки» (1937), «Пригоди зайчика», «Віршовані казки» (1943), «Байки про козу та вовка», «Тече потік з бережечка» (1985)

Письменник

Український поет, прозаїк, драматург, публіцист, перекладач. Редактор щоденної газети Карпатської України «Нова свобода», співредактор часопису «Русинъ»

Основні дефініції щодо постаті

Громадсько-культурний і політичний діяч, один із творців Карпатської України. В 1963 році став членом української секції Спілки словацьких письменників

Нагороди, звання, відзнаки     

В 1970 році отримав звання «Заслужений діяч мистецтв». За активну діяльність у галузі української літератури президент Чехословацької республіки нагородив В. Ґренджа-Донського орденом «За відбудову». В м. Ужгороді встановлена меморіальна дошка В. Ґренджа-Донському. 12 квітня 2016 року на честь Василя Ґренджа-Донського у селі Олешник Виноградівського району перейменували вулицю

Літературознавчі статті

Матеріали з Інтернету:

Вегеш М. Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] / М. Вегеш // Енциклопедія історії України: Т. 2: Г-Д / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. — Київ: Наукова думка, 2004. — 688 с.: іл. — Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Grendzha_Donsky_V (останній перегляд: 06.04.2021).

Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [вебсайт]. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Ґренджа-Донський_Василь Степанович (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] // Енциклопедія сучасної України: [вебсайт]. — Режим доступу: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=25782 (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Василь Степанович Ґренджа-Донський : біографія [Електронний ресурс] // УкрЛіт: [вебсайт]. — Режим доступу: https://ukrlit.net/biography/grendzha.html (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Ґренджа-Донський Василь [Електронний ресурс] // Бібліотека українського світу: [вебсайт]. — Режим доступу: http://1576.ua/people/3712 (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

У фондах НБУ для дітей

Історія української літератури 20 століття. У 2 кн. : підруч. для студ. гуманіт. спец. вищ. закл. освіти. Кн. 1 : Перша половина 20 століття / за ред. В. Г. Дончика. – Київ. : Либідь, 1998. – 462 с. [С.184-186].

Мишанич О. Повернення : літ.-критич. ст. і нариси / О. Мишанич. – Київ : Обереги, 1993. – 120 с. [С. 94-111].

Пагиря В. «Я світ узрів під Бескидом» : сторінки історії / В. Пагиря. – Ужгород : Карпати, 1993. – 231 с. – 231 с. [С.77-91].

Одарченко П. Видатні українські діячі : ст., нариси / Одарченко, Петро ; Передм. Р. Харчук. – К. : Смолоскип, 1999. – 320 с. [С.134-149].

Федака П. Пам’ять рідної землі : вибр. краєзн. ст. і нариси / П. Федака ; Закарпат. краєзн. музей ; Закарпат. край. т-во «Просвіта». – Ужгород, 1996. – 327 с. [С.264-268].

У фондах відділу рідкісних та цінних видань  НБУ для дітей:

Ґренджа-Донський В. Збірка оповідань з карпатських полонин / В. Ґренджа-Донський. – Ужгород : Вид. т-ва «Просвіта», 1926. – 63 с. : іл.

Ґренджа-Донський В. Китиця квіток : діточі вершики / В. Гренджа-Донський. – Ужгород : [Пчілка], 1925. – 48 с. – На тит.: Гренджа-Донський. – Приплетено до: Підгірянка М. Збірничок вершів для дітей. – Ужгород, 1926.

Ґренджа-Донський В. Маленьке оленя / В. Гренджа-Донський ; переказ за Гренджою-Донським. – [Б. м.] : Книгоспілка, 1927. – [7] с. : іл.

Ґренджа-Донський В. Сиротина : драма на 1 д. / В. Гренджа-Донський. – Ужгород : [Пчілка], 1925. – 32 с. — Приплетено до: Підгірянка М. Збірничок вершів для дітей. – Ужгород, 1926.

Іконографія

Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [вебсайт]. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Ґренджа-Донський_Василь Степанович (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Електронні ресурси (посилання на електронні ресурси)

«Співець Срібної землі» (до 110-річчя від дня народження Василя Степановича Ґренджа-Донського (1897-1974) [Електронний ресурс] // Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва : [вебсайт]. — Режим доступу: http://zodub.uz.ua/vydav/grendzga-donskyj.html (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Біографічна довідка

Ґренджа-Донський Василь Степанович народився 23 квітня 1897 р. у с. Воловому у Закарпатті в бідній селянській родині. Минули дитячі та юнацькі роки, але однак не тьмяніла любов Василя до рідного краю, не гасло прагнення до творчості. Закінчивши початкову церковно-парафіяльну школу, з 12 років починає трудове життя, працює помічником учителя-дяка листоношою. Писати почав дуже рано. Його перший вірш надруковано ще у 1912 році в будапештській газеті «Неділя», яка видавалася рідною мовою.
З 1915 року заочно складає іспит за неповну середню школу (горожанську). Восени цього ж року його мобілізують і відсилають на східний фронт, де він був поранений. Лікуючись у Будапешті, Василь Ґренджа-Донський складає іспит за два класи торговельної школи, а також займається живописом. Незабаром його знову відправили на фронт. Після війни перебував ще якийсь час у Будапешті та поклик рідної землі не дав майбутньому поетові залишитися надовше в Угорщині. Він повернувся із родиною на Закарпаття, проживаючи в Ужгороді, працював при новоствореному Підкарпатському банку. З Будапешта з собою привіз добірку віршів.
Ґренджа-Донський був редактором журналу «Наша Земля» (1927-1928 рр.), який об’єднав навколо себе прогресивних письменників Закарпаття. Після закриття журналу співпрацював із «Просвітою», збирав усну народну творчість. У періодичній пресі Закарпаття 20-30-х років, зокрема в журналі «Наша Земля», вміщено цілий ряд фольклорно-етнографічних записів В. Ґренджа-Донського. За часів буржуазної Чехословаччини побачила світ поетична збірка «Квіти з терням», яка засвідчила прихід у літературу тогочасної Підкарпатської Русі першого світського автора. Саме у творчості Ґренджа-Донського вперше соціально загострено прозвучала ідея возз’єднання з Україною. Його творча практика послужила прикладом в освоєнні багатств української мови. Його літературна творчість вийшла за рамки Закарпаття і стала надбанням загальноукраїнської культури.
У січні 1935 року Ґренджа-Донський стає членом проводу українського націоналістичного об’єднання, що веде боротьбу за Закарпатську Україну. Від 1940 року життя Ґренджа-Донського назавжди було пов’язане з Братиславою, де він виконував велику культосвітню роботу, був ініціатором створення періодичного видання «Дружно вперед», «Дукля».
Творчий доробок письменника різноманітний. Він автор поетичних збірок: «Квіти з терням» (1923), «Золоті ключі» (1923), «Шляхом терновим» (1924), «Китиця квіток» (1925), «Тернові квіти полонин» (1928), «Тобі, рідний краю» (1936), «За ґратами» (1939), «Місячні груні» (1969). Із прозових творів: «Оповідання з закарпатських полонин», «Немає набоїв» (1930), «Ілько Липей — карпатський розбійник» (Львів, 1936). Із драматичних поем: «Зруб» (1948), «Русалка» (1945), «Спогади» (1966).
Василь Ґренджа-Донський був чудовим і висококваліфікованим журналістом, редактором і співробітником таких популярних видань, як «Нова земля», «Пчілка», «Русин», «Неділя», «Свобода», «Українське слово, «Нова свобода».
В останні роки життя письменник двічі приїжджав у рідну Україну, відвідав Ужгород і Київ, зустрічався із земляками, письменниками. Про відвідини Києва у 1969 році Ґренджа-Донський відгукнувся віршем «Золотоверхий Київ», в якому висловив своє захоплення історичними пам’ятками цього міста.
Помер Ґренджа-Донський 25 листопада 1974 року і похований на братиславському Пагорбі Слави.
У рідному Закарпатті творчість Василя Ґренджа-Донського отримало загальне визнання лише після його смерті. Перший однотомник вибраних творів з’явився в Ужгороді лише у 1991 році заслугою його земляка О. Мишанича. В тому ж році в Ужгороді була урочисто відкрита меморіальна дошка на будинку, де жив і працював Ґренджа-Донський.
Посмертно видано і книгу поезій для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей