Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

23 КВІТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГИ ТА АВТОРСЬКОГО ПРАВА


           Даниною поваги до книг, авторів та усіх інших, чий внесок сприяв соціальному та культурному прогресу людства, стало запровадження Всесвітнього дня книги та авторського права. Головна мета міжнародного свята – привернути увагу до книги як джерела отримання знань, засобу комунікації, сприяти читанню, публікаціям і захисту авторського права.

           Ідея відзначення свята виникла в Міжнародній асоціації книговидавців, була запропонована урядом Іспанії на розгляд Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). На 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО (Париж, 1995 р.) було засновано Всесвітній день книги та авторського права, який з 1996 року щорічно відзначається саме в символічний день для світового загалу – 23 квітня: «Генеральна конференція … проголошує 23 квітня «Всесвітнім днем книги та авторського права», оскільки саме в цей день 1616 року померли Міґель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Ґарсіласо де ла Веґа».

           У кожній країні його святкування організовують національні комісії та клуби ЮНЕСКО, центри та асоціації, бібліотеки, а також ті, хто бажає взяти участь у популяризації книг, вшануванню їх авторів. У цей день проходять різноманітні цікаві заходи (зустрічі з авторами, читання книг, конкурси, розпродаж книг). Чудова традиція святкування виникла в Каталонії, де 23 квітня, у День Святого Георга, традиційно дарували троянду за кожну придбану книгу. Саме цього дня виникла традиція дарувати книги близьким. «Авторське право» було додано до формулювання назви свята пізніше, оскільки наприкінці ХХ ст. виросли масштаби використання результатів інтелектуальної діяльності. Одним із найважливіших досягнень стало впровадження всесвітнього символу авторського права під час організованої у 1952 році конференції ЮНЕСКО. В Україні «Закон про авторське право і суміжні права» набув чинності 1994 р.

           Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Вона була запроваджена 2001 року. Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями (Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій) обирають Світову столицю книги. Цього 2021 року було обрано столицю Грузії – Тбілісі зі слоганом «Ок. Отже, ваша наступна книга ...?» та програму із застосуванням та використанням сучасних технологій з метою популяризації читання серед молоді.

           Корисну та цікаву інформацію про авторське право ти можеш дізнатися в онлайн-проєкті «IT-К@мпанія без меж» «Головне про авторське право» та «STOP плагіат»

           Дізнатися більше пізнавальної інформації ти зможеш, звернувшись до бібліотеки.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей