Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Великий працівник пера

           У липні 2021 року виповнюється 85 років від дня народження українського письменника Валентина Лукича Чемериса. Про унікальність його особистості у вітчизняній літературі засвідчує багатюща творча скарбниця знаного і талановитого митця. Вона вміщує різножанрові твори: гумористично-сатиричні, історичні, пригодницько-фантастичні, твори для дітей, автобіографічні. Письменник порушує одвічні проблеми любові, вірності, боротьби за справедливість, виховання духовної особистості.

           Свій творчий шлях письменник розпочав як сатирик-гуморист: гуморески, сатирична проза, пародії – усього 18 збірок веселих історій.

           Та найпомітніше місце у творчості В. Чемериса займає історико-художня проза, яка формує ставлення читача до минулого своєї держави, виховує патріотизм і розуміння, що наше майбутнє залежить тільки від нас самих. Найвідоміші твори цієї тематики – романи «Ольвія», «Смерть Антея», «Скандал в імператорському сімействі», «Фортеця на Борисфені», історичні повісті «Життя та смерть Володимира Глібовича, князя переяславського, за яким Україна багато потужила» та «Кохання в Україні».

           На окрему увагу заслуговує збірка «Три шаблі над скарбом», яка складається з історичних повістей, оповідань, есе, спогадів. Це цікаві розповіді про давню Скіфію, про кургани, про відвідини скіфських степів давнім істориком Геродотом, а також про часи Київської Русі, боротьбу наших предків із половцями. А ще героями творів цієї збірки виступають Тарас Шевченко, Іван Нечуй-Левицький, Микола Гоголь, літописці запорозького козацтва – Дмитро Яворницький і Адріан Кащенко, поет, перекладач, етнограф Степан Руданський, автор пісні «Дивлюсь я на небо» Михайло Петренко, письменники Остап Вишня й Олесь Гончар.

           Не можна оминути фантастичних збірок письменника, що вийшли у 2000-х роках: «В Сузір'ї Дракона» (2005), «Феномен Фенікса» (2009), «Пригоди богині Іштар» (2011), «Прибульці з планети Земля» (2011), «Верхи на птеродактилі» (2011), «Вампір з Кассіопеї» (2013), до яких увійшли як нові твори, так і перевидані.

           Особливе місце у творчому доробку письменника посідають його автобіографічні твори: трилогія «Веселий смуток мій» та книга «Це я, званий Чемерисом…», де автор розповідає про реальні події минулого, учасником яких він був. Він розмірковує, звідки пішло прізвище Чемерис, надає описи природи, нариси з історії рідного краю, енциклопедичні відомості про Полтавщину тощо. Цей роман вийшов вже після смерті письменника, у 2018 році.

           Валентин Чемерис також автор цікавих творів для дітей: «Вибори таємного агента», «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» (чудове гумористичне оповідання про перше кохання), «Музикальний комар», «Славко», «Три секунди на вибір», «Щоденник щасливої вчительки», «Аравійська пустеля».

           Письменник нагороджений орденами Української православної церкви, орденом Святого Кирила й Мефодія; Почесною грамотою і медаллю Кабінету міністрів України.

           Він є лауреатом республіканської премії в галузі сатири та гумору ім. О. Вишні, літературно-мистецьких премій ім. Ф. Маківчука та С. Олійника (2008), неодноразовим лауреатом премії гумористичного журналу «Перець».

           У 1990 році Валентин Лукич отримав найпрестижнішу краєзнавчу нагороду – всеукраїнську літературну премію імені Д.І. Яворницького за романи «Скандал в імператорському сімействі» та «Смерть Атея»; у 2008 році – за романи «Фортеця на Борисфені» та «Ордер на любов» авторові присуджено Міжнародну премію Українського козацтва «Лицарське перо»; у 2009 році – Всеукраїнську літературну Аркадієвську премію за роман «Ольвія» (чотири масових видання); цього ж року йому присуджено літературну премію імені Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка «Без права повернення»; літературно-мистецьку премію ім. І. Нечуя-Левицького за повість «Убивство на хуторі біля Диканьки».

           Валентин Лукич Чемерис зробив значний внесок у розвиток духовності української нації. Твори письменника продовжують видаватися, задовольняючи зростаючий інтерес читачів до його творчості, до історії української минувшини.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей