Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

«День культури Киргизстану» в Національній бібліотеці України для дітей
із нагоди 30-річчя Дня Незалежності Киргизької Республіки

           24 вересня 2021 року в Національній бібліотеці України для дітей відбулося свято міжнародного формату — «День культури Киргизстану» до 30-річчя Дня Незалежності Киргизької Республіки. У бібліотеці вже проходили заходи, на яких читачі знайомилися з культурою, історією, літературою цієї прекрасної країни. Цьогорічне свято приурочене до ювілейної дати в історії країни, адже Україну і Киргизьку Республіку об’єднує спільне минуле і 30 років нової незалежної історії. Україна відзначала День Незалежності 24 серпня, а Киргизька Республіка – 31 серпня!

           Відкрив святкову подію Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Шарипов Жусупбек Шарипович, який у своєму зверненні до читачів відзначив багаторічну дружбу та важливість творчих подій, які Посольство Киргизстану проводить спільно з головною дитячою бібліотекою України, а це конкурс дитячого малюнка «Киргизстан — безмежно унікальний», а також відеомарафон читання киргизьких казок та інше.

           Генеральний директор НБУ для дітей Гордієнко Алла Іванівна у свою чергу подякувала партнерам за цікаві пропозиції співпраці, які надають можливість дітям не лише проявити свої творчі здібності, а й відкрити для себе таку напрочуд цікаву й унікальну країну, якою є Киргизстан.

           На честь Надзвичайного і Повноважного Посла Киргизької Республіки Шарипова Жусупбека Шариповича і киргизьких гостей Державна студія українського танцю «Барвіночок» виконала хореографічну композицію «Бабусин рушник».

           Ведучі розповіли читачам про унікальну культурну спадщину Киргизстану, яка вражає своєю автентичністю та заслужено здобула міжнародне визнання. Так у 2012 році до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було включено предмети побуту з повсті (войлоку) – киргизький ширдак і ала-кийиз. Згодом до цього списку увійшло також мистецтво імпровізації айтиш (поетичне змагання акинів), продемонстроване Киргизстаном разом із Казахстаном. Епос «Манас», що налічує 500 000 рядків та який включено у Книгу рекордів Гіннеса як найбільший епос у світі. Трилогія «Манас», «Семетей», «Сейтек» відображає традиційну культуру кочового народу, побут, вікові традиції, її також визнано нематеріальним спадком людства та внесено до Списку ЮНЕСКО. До речі, переклад епосу українською є у нашій бібліотеці.

           Великий інтерес у читачів викликав показ національних костюмів киргизького народу, який продемонстрували працівники бібліотеки та Посольства Киргизстану в Україні. Під час показу дітям розповіли, що однією з відмінних рис киргизького одягу від початку існування була зручність, оскільки народні киргизькі вбрання мали бути максимально пристосованими для постійних поїздок на конях. Традиційний киргизький костюм створювався зі шкіри тварин та грубої вовняної тканини. Національний киргизький одяг широкий і зручний, із мінімальною кількістю декору.

           Співпраця Національної бібліотеки України для дітей та Посольства Киргизької Республіки в Україні – це історія успішної багаторічної дружби, спрямованої на всебічний культурний розвиток дітей та формування зацікавлення у читанні. У 2018 році ми спільно провели Всеукраїнський конкурс дитячих малюнків «Сторінками книг Чингіза Айтматова», за результатами якого відбулася презентація робіт у виставковій залі НБУ для дітей, а учасники-переможці отримали путівки на відпочинок у Киргизстані. Учасники поїздки завітали на свято та розповіли про власні враження, а також привітали народ Киргизстану і зокрема Надзвичайного і Повноважного Посла Шарипова Жусупбека Шариповича із 30-річчям Незалежності Киргизької Республіки!

           З нагоди святкування 30-річчя Незалежності Киргизької Республіки з 1 червня до 31 серпня 2021 року у спеціалізованих бібліотеках України для дітей було проведено Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Киргизстан — безмежно унікальний». Участь у конкурсі взяли дві тисячі дітей з усіх куточків України. Під час свята пан Посол та генеральний директор НБУ для дітей вручили дипломи та подарунки переможцям, які змогли приїхати на свято. Інші учасники отримають свої подарунки поштою.

           Також читачі бібліотеки взяли участь у онлайновому проєкті «Візок добрих казок»: читали киргизькі казки і публікували відео у фейсбуці. Глядачам були показані короткі фрагменти з різних казок. Усі відеочитання можна переглянути у плейлисті «Всеукраїнський онлайн-марафон читання киргизьких казок «Візок добрих казок»».

           У фіналі свята бібліотекарі показали читачам інсценізацію за киргизькою народною казкою «Злагода», автентичні костюми для якої надало Посольство Киргизької Республіки в Україні.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей