Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Бесіда друга

Як бути пристойним

      Юний друже! Майже усім людям, і дітям і дорослим, хочеться, щоб рідні, знайомі і незнайомі люди чуйно ставились до них, завжди любили і поважали їх. А для цього потрібно знати один секрет. Тільки до людей ввічливих, вихованих і добрих оточуючі завжди будуть ставитися з прихильністю. Стати такою людиною зовсім неважко. Потрібно лише дотримуватись деяких правил, з якими тебе знайомить Л. Васильєва-Гангнус у книжці "Азбука вежливости" (М.: Педагогика, 1989.- С. 21-23). Ці правила бажано вивчити зараз, поки ти ще дитина, щоб потім, у "дорослому" житті, не довелось червоніти за свою непристойну поведінку.
      Видатний український педагог В. Сухомлинський у книжці "Як виховати справжню людину" (Вибрані твори. У 5 т. Т.2. - К., 1976.- С. 202-204) визначив десять "не можна", яких потрібно дотримуватись, щоб стати вихованою, культурною людиною:
не можна ледарювати, коли всі працюють;
не можна сміятись над старістю і старими людьми;
не можна сперечатись із шанованими і дорослими людьми, особливо зі старшими;
не можна виявляти незадоволення тим, що в тебе немає якоїсь речі, а у товариша є;
не можна допускати, щоб мати давала тобі те, чого вона не бере собі, - кращий маточок на столі, смачнішу цукерку;
не можна робити те, що осуджують старші;
не можна залишати стару рідну людину одинокою;
не можна вирушати в дорогу, не спитавши дозволу і поради у старших;
не можна сідати до обіднього столу, не запросивши старших;
не можна сидіти, коли стоїть доросла, особливо літня, людина та найбільше - жінка.
      У цій же книзі В. Сухомлинський розповідає, як потрібно ставитись до найрідніших тобі людей - батьків. Адже для них ти завжди будеш дитиною, навіть тоді, коли тобі виповниться і сорок, і п'ятдесят, і більше років. Автор говорить, що кожен твій вчинок - і хороший і поганий, відгукнеться в їхніх серцях радістю або болем. "Найбільше щастя для батька й матері - твоє чесне життя, працелюбство, а в шкільні роки - старанне навчання." Почитайте цю книжку разом.
      У книжці П. Щербаня "Національне виховання в сім'ї" (Для батьків, учнів, вихователів.- К.: Боривітер, 2000.- 258 с.) вміщено додаток "Правила культурної поведінки", в якому перераховуються загальні правила моральності, які має знати і виконувати кожна пристойна людина. Ось вони:
радій успіхові товариша;
будь правдивим, май мужність щиро визнати свою провину, не перекладай своєї провини на інших;
кажи завжди тільки правду;
дорожи довірою батьків і товаришів;
не хвалися навіть найгарнішим вчинком - добра справа промовляє сама за себе;
дав слово - тримай його, дав обіцянку - виконай;
справжній друг пізнається не лише в радості, а й у біді - він завжди допоможе, втішить, утримає від лихого вчинку;
нікого не ображай - ні словом, ні вчинком; дбай про молодших, допомагай їм, борони тих, хто слабший за тебе;
живи і чини так, щоб навколишнім - дорослим та дітям - було з тобою приємно і радісно.
      Засвоєння гарних манер допоможе тобі як у повсякденному житті, так і у досягненні успіху в майбутній роботі. Радимо тобі ознайомитися із книжкою С. Бороніна "Словник культурної грамотності" (Дітям від 10 до 14.- К.: Біота, 2001.- 206 с.: ілюстр.). У цьому незвичайному виданні ти знайдеш вислови, які тобі часто доводиться чути протягом життя. Вони дійшли до нас крізь віки з різних куточків земної кулі. Знання цих висловів допоможе тобі краще зрозуміти багато з того, що ти бачитимеш і чутимеш, зробить твою мову яскравішою. Тут ти знайдеш також деякі повчання, що беруть свій початок у найголовнішій книзі християнського віросповідання - Біблії. Один із розділів книжки містить "Тлумачний словник моральності". Слова з нього супроводжуються висловлюваннями та настановами як давніх мудреців, так і сучасних мислителів.
      На сторінках видання представлено уривки з таких літературних пам'яток: "Повчання Володимира Мономаха", "Моління Данила Заточника", а також таку книжку, як "Лист" - духівницю до своїх дітей, написаний 2300 років тому сирійцем Маром Бар Серапіоном. У кінці видання ти ознайомишся з "Основними правилами поведінки справжньої жінки" та "Основними правилами поведінки справжнього чоловіка".
      Любий юний читачу! Ти починаєш життя від своїх батьків, на землі твоїх предків. Уважно придивись до членів родини, і ти побачиш, що кожен з них виконує свої обов'язки, дотримується певних правил життя і норм поведінки в роді. "І там, де панує лад і повага до сім'ї, роду, народу, держави, віросповідання - усе дихає радістю й повниться квітом життя". У книжці Н. Бугай "Український етикет" (Посіб. для дітей та дорослих.- К.: Б-ка українця, 2000.- С. 184-208) є розділ "Етикет сім'ї - роду".
З нього ти дізнаєшся про основні ознаки українського роду - народу: державний прапор, герб та гімн України, рослинні та пісенні символи, священних для українців тварин і птахів, побачиш малюнки, на яких зображено жіночий та чоловічий одяг представників різних регіонів нашої держави, довідаєшся про свій родовід, який ти зобов'язаний знати до сьомого коліна, прочитаєш про українські народні свята. Знання норм етикету сім'ї, роду - народу є обов'язковим для культурної людини.
      Шановні батьки! Ознайомившись із поданою вище працею В. Сухомлинського, прочитайте разом з дітьми розділ "Ставлення до батьків, рідних, близьких", поясніть незрозумілі їм місця. Ця книжка для багатьох з вас стане своєрідним відкриттям. Дещо, звичайно, вже не підходить до вимог нашого часу, але, в цілому, ця робота допоможе вам виховати дітей достойними громадянами України, культурними, пристойними людьми з високими моральними принципами. І завжди, спілкуючись зі своїми дітьми, дотримуйтесь настанови В. Сухомлинського підтримувати прагнення дитини бути хорошим, берегти його як найтонший порух людської душі, не зловживати своєю владою.
      Співзвучною цій роботі В. Сухомлинського є книга П. Щербаня "Національне виховання в сім'ї" (Для батьків, учнів, вихователів.- К.: Боривітер, 2000.- 258 с.). В ній автор наголошує на тому, що батькам "… слід пам'ятати, що у будь-яку історичну добу виховується не абстрактна людина, а представник того чи іншого народу, носій певної національної культури". В. Щербань розкриває сутність національного виховання дітей у сім'ї, в результаті якого кожна особистість "… високо цінує свою громадську, національну і особистісну гідність, совість і честь", наводить обов'язкові умови, провідні напрями та роль народних традицій у цьому процесі, звертає увагу на виховання дітей в українській родині у дусі лицарства. У виданні вміщено цікаві додатки: Концепція "Сім'я і родинне виховання"; Кодекс вартостей сучасного українського виховання; Батьківський катехізис; Правила культурної поведінки; Сорок заповідей любові та свободи; Тест "Чи годящі ви батьки?"; Афоризми та вислови, народні прислів'я про виховання; Календар знаменних і пам'ятних дат українського народу.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей