Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Бесіда третя

Ти, твій дім, твої рідні

      Юний читачу!  З попередніх бесід ти вже зрозумів, що вихованій, пристойній людині краще та радісніше жити, її люблять, їй допомагають. Науковці встановили, що веселі та привітні люди живуть на десять років більше і довше зберігають молодість та красу. Про це знають навіть невиховані. Як же таким стати, як навчитись так себе поводити? Для цього теж існують правила. По-перше, потрібно мати відповідний зовнішній вигляд. Ти можеш запитати, яким він повинен бути? Ось, наприклад, голова. Вона у тебе не лише для того, щоб робити зачіски чи носити головний убір. Так, головою не треба: трусити, зайве кивати, крутити, втягувати у плечі, ніби соромлячись її; а волосся треба мити, щоб зачіска була охайною. Твоє обличчя - не екран телевізора, на якому йде кінофільм про події твого життя. Або руки. Не вимахуй ними, бо можна щось зачепити і розбити, поранивши себе і комусь завдавши шкоди. А ноги у тебе для того, щоб ходити, не тупочучи, як кінь. При цьому не перевалюватися з боку на бік наче качка, а йти рівно. А ще потрібно дотримуватись правил гігієни, прибирати своє помешкання, охайно одягатись. Ось такий приклад. Відомий мандрівник Джеймс Кук розповідав, як колись обідав вождь з острова Таїті. Спочатку він мив руки, потім полоскав рот прісною водою і робив це кілька разів під час обіду. Замість ножа використовував гострий край мушлі чи розрізаний бамбук. Під кінець обіду вождь знову мив руки і полоскав рот. А ось, як історики описують обід короля Франції Людовіка ХІV. Спочатку голосно сповіщалося про те, що король бажає обідати. Далі - десятки людей несли різні предмети для сервірування столу, потім подавали страви. Нарешті кулінарний інспектор все це переглядав. І тільки після цього король сідав до столу. Під час споживання їжі йому прислуговували шість поважних камергерів. І ні слова про те, що король перед їжею помив руки. І він їх справді не мив, а робив гігієнічні процедури двічі на день. Які ж саме? Вранці він виливав на руки кілька крапель парфумів, а ввечері йому подавали на двох золотих тацях змочений з одного боку рушник. Король витирав обличчя та руки спочатку мокрим, а потім сухим його кінцем. Ось так. З точки зору історії таїтянський вождь належав до нецивілізованих народів, а Людовік ХІV представляв культурну Європу. Але щодо здорового глузду та гігієни, перший був набагато культурніший.
      Про правила гігієни, поведінку в своєму помешканні, стосунки зі своїми домашніми та інше ти прочитаєш у таких книжках:
Бугай Н. Український етикет: Посіб. для дітей та дорослих.- К.: Б-ка українця, 2000.- С. 13-24, 29-32.
Бушелева Б. Поговорим о воспитанности: Кн. для учащихся.- 2-е изд., дораб.- М.: Просвещение, 1988.- С. 74-117.
Гольдникова А. Хорошие манеры в рисунках и примерах / Пер. с пол. Д. Гальпериной; Худож. Ю. Арятовский.- М.: Мол. гвардия, 1987.- С. 44-52.
      Мабуть, тобі здається дивним, коли хтось із дорослих веде себе не так, як ти, і ти думаєш, що він "дивак". Але ж дорослі по різному прожили життя. І повністю зрозуміти їхні вчинки ти не зможеш, тому поважай дорослих такими, якими вони є. І зовсім непогано буде, коли ти потурбуєшся про своїх молодших брата чи сестру. Автори книжок описують багато ситуацій, які можуть виникнути вдома у стосунках між тобою та твоїми домашніми: батьками, бабусею, братом, сестрою і підказують тобі, як поводитися, щоб у домі завжди був мир і спокій.
      Якщо хочеш перевірити, чи здатний ти підтримувати нормаль
ні взаємини з батьками та іншими членами родини, а також навчитися, яким чином ці взаємини можна поліпшити, дай відповіді на запитання тесту "Я и они", вміщеному у книжці "Академия Вежливых Наук профессора Бонуса" / Сост. Н. Хаткина, М. Хат
кина.- Донецк: Сталкер, 1997.- С. 117-226.- (Нескуч. энцикл.).
      Шановні батьки!  Пропонуємо ознайомитися із книжкою О.М. Корніяки "Мистецтво ґречності" (Чи вміємо ми себе поводити?- К.: Либідь, 1995.- С. 26-30). Автор допоможе вам згадати таку просту річ, як уміння ходити, стояти, сидіти, а також дасть кілька приписів ґречної поведінки для чоловіків і жінок. За бажанням, деякі з цих приписів, скажімо у формі гри, ви можете продемонструвати вашим дітям, і вони відкладуться в їхній пам'яті надовго.
      Правила поведінки в сім'ї часто-густо визначаються національною приналежністю, соціальним статусом, і тому вони неоднакові для різних сімей. Але в будь-якому разі повага до своїх бать
ків і дітей - основний принцип сімейних відносин.

Дерево роду

      У вже знайомій вам книжці П.М. Щербаня "Національне виховання в сім'ї" (Для батьків, учителів, вихователів.- К.: Боривітер, 2000.- С. 111-127) подано таке визначення вихованості: "Вихованість - якість особи, в якій органічно поєднані культура спілкування, культура зовнішності й культура задоволення потреб (побутова культура). Серцевиною в цій трійці є культура спілкування". Автор пояснює складові головної умови нормального виховання в сім'ї: любов і взаємоповага батьків один до одного, прагнення до згоди, єдності дій, опанування методів народної педагогіки а також подає схему "Педагогічний такт", яка допоможе визначити вашу поведінку у спілкуванні з дітьми.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей