Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Наші ювіляри
Тетяна Кушнір

Дитячий острів книжкових скарбів
Житомирській обласній бібліотеці для дітей - 65 років

   Одна із перших бібліотек на Житомирщині - Житомирська обласна бібліотека для дітей - 16 серпня 2003 року святкуватиме свій ювілей. Саме 65 років тому при Житомирському палаці піонерів була створена обласна книгозбірня, яка обслуговувала на той час 3,5 тисячі юних читачів-дітей. Напередодні війни в її фондах налічувалося 25 тисяч одиниць зберігання, які під час війни майже повністю загинули від пожежі.
   Проте вже 1 травня 1944 року дитяча бібліотека почала функціонувати у тимчасовому приміщенні облвно. Її фонди стали інтенсивно поповнюватися літературою з Московського будинку книги та за рахунок благодійних зібрань з особистих бібліотек житомирян. І вже у 1945 році бібліотекою було видано близько 20 тисяч примірників літератури 2,5 тис. юним читачам. Тоді ж вона оселилася у двоповерховому будинку по вулиці Котовського, 11, де й знаходилась до 1979 року (нині обласна бібліотека для юнацтва). У 1950-60-тих роках фонд бібліотеки зріс вже втричі, а кількість її читачів сягнула 4 тисяч.
   1979 рік став знаменною віхою в історії нашої бібліотеки. Їй було надано приміщення колишньої обласної наукової бібліотеки, спеціально збудоване для Публічної бібліотеки ще в 1897 році, нині воно офіційно зареєстроване, як унікальна пам'ятка архітектури і містобудування кінця ХiХ століття.
У витоків становлення бібліотеки стояли досвідчені фахівці. Завдячуючи колишнім директоркам В.Ф. Синягіній та Н.І. Кульчицькій (нині на заслуженому відпочинку) сформувалася ціла когорта теперішніх професіоналів. Під їх керівництвом працювали і впродовж багатьох років професійно зростали О.Г. Лепілкіна, З.С. Заяць, С.Д. Дубровська, Е.С. Радченко та ін.
   Нинішній директор бібліотеки - Ольга Лепілкіна, яка майже 15 років її очолює, стала початківцем багатьох глобальних перетворень. Її творча активність є своєрідним внутрішнім генератором всіх нововведень у бібліотеці. Вона згуртувала навколо себе не просто бібліотекарів, а кваліфікованих людей, які успішно здійснюють освітньо-виховну та організаційно-методичну роботу.
   Якщо у 80-их роках напрямки роботи бібліотеки визначалися ідеологічною спрямованістю, то 90-ті характеризуються зміною розуміння працівниками функцій нашої бібліотеки. Цей період обумовлюється зростанням чисельності читацької аудиторії, пошуком шляхів підвищення інформаційного забезпечення зростаючих читацьких потреб дітей.
   У зв'язку із сьогоднішнім підвищеним попитом на бібліотеку і книгу з'явилися нові проблеми: як зробити роботу бібліотеки більш адресною, як створити оптимально комфортні умови для обслуговування користувачів.
   Тематична спрямованість масових заходів, спектр форм і методів обслуговування читачів підпорядковуються завданням національно-патріотичного, духовного, правового, естетичного, краєзнавчого становлення юних читачів, а також реалізації комплексних тематичних програм "До знань золотої скарбниці", "Світ в тобі і в світі - ти", "Бібліотека. Діти. Творчість". Особливого художнього забарвлення масовим заходам додає участь у них театру бібліотечних працівників "Аркадія". Цікавий задум щодо його створення виник у бібліотекарів, натхненних класикою та її чистими ідеалами, у минулому році. Театралізоване шоу до Всеукраїнського дня бібліотек у 2002 році, організоване для працівників книгозбірень області, стало помітною культурною подією у бібліотечному житті нашого регіону.
   Високодосвідченими фахівцями бібліотеки Е.С. Радченко, Т.К. Данилевич, Л.М. Пешковець, Т.Л. Огородник проводиться велика, і посправжньому творча робота з читачами-дітьми при клубах, читацьких лекторіях, школі психологічної допомоги. Вони ніколи не сприймають стандарти, весь час перебуваючи у пошуку.
   Обласна бібліотека для дітей як організаційно-методичний центр спрямовує діяльність на оновлення теоретичних знань, удосконалення практичних вмінь і навичок бібліотечних спеціалістів, маркетингові та соціологічні дослідження, активну рекламу бібліотеки.
   Сьогодні на часі новий етап - впровадження нових електронних технологій, від яких значною мірою залежить формування інформаційного суспільства та інформаційної культури читачів-дітей. Якщо донедавна ми могли тільки мріяти про сучасне комп'ютерне оснащення, то тепер у нас з'явилася реальна можливість втілити задум у життя.
   Втретє взявши участь у конкурсі "Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAp - 111)", який реалізувався за підтримки посольства США в Україні, бібліотека отримала грант на відкриття у себе Інтернет-центру. У найближчих планах - придбання комп'ютерного обладнання та інших матеріальних ресурсів, що стануть складовою центру. Діти матимуть можливість доступу до інформації, розміщеної у всесвітній інформаційній мережі, причому безкоштовно. Саме так максимально задовольнятимуться запити юних читачів - доповнити інформаційний матеріал, якого недостатньо в літературі.
Ми сподіваємось, що зможемо повноцінно задовольнити потреби юних читачів у навчанні, дозвіллі, пізнанні світу та забезпечити їм високий інтелектуальний статус особитсості.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей