Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Роман Драган, Наталія Каністратенко

65 років служіння дітям




Давно називають світ бурхливим
океаном, але щасливий той,
хто пливе з компасом…
М. Карамзін


Сьогодні непросто знайти орієнтир у морі інформації, але саме книга та бібліотека були і залишаються тим острівцем, де юний читач знайде для себе необхідне, цікаве, привідкриє завісу раніше невідомого і доторкнеться до надбань світової культури. І саме Харківська обласна бібліотека для дітей стала таким острівцем для багатьох харків'ян і мешканців області, адже кожне відвідування її перетворюється на справжнє свято.
У минулому році було свято і самої бібліотеки - їй виповнилося 65 років! Привітати бібліотеку з днем народження прийшло багато гостей, серед яких були: заступник голови Київської районної ради м. Харкова; заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації, голова Харківської організації національної Спілки письменників України І.М. Перепеляк; депутат Верховної Ради, керівник фонду "Харківські правові ініціативи" С.А. Косінов; представники Харківської державної академії культури, середніх навчальних закладів, харківських видавництв, колеги з бібліотек міста та області і, звичайно, наші читачі, як ветерани, так і юні шанувальники книги.
Ювілей - це рубіж, що надає можливість зупинити шалений біг життя, озирнутися на пройдений шлях, підбити підсумки і визначити плани на майбутнє. Це ще й привід для розповіді про нашу бібліотеку. Можливо, для світової історії 65 років - лише мить, але для бібліотеки - це ціле життя, життя багатьох людей і, навіть, поколінь.
За архівними документами, самостійні дитячі бібліотеки на Харківщині почали створюватися у другій половині 20-х років ХХ століття. Перші три були засновані на околицях міста - в районі Холодної гори, ст. Основа і на Молочній вулиці. Йшли роки, кількість дитячих бібліотек зростала, і в червні 1932 року у рішенні колегії НКО України вперше прозвучала ідея про створення саме обласних бібліотек для дітей. Але тільки у 1937 році за рішенням Народного комісаріату освіти на базі пересувного фонду дитячої літератури міського відділу народної освіти було засновано Харківську обласну бібліотеку для дітей. З перших днів свого існування вона стала головною установою з питань бібліотечного обслуговування дітей та підлітків, керівників дитячого читання, батьків; центром методично-бібліографічної допомоги дитячим міським і сільським книгозбірням, шкільним бібліотекам, бібліотекам для дорослих, що вели роботу з дітьми.
На долю бібліотеки випало багато випробувань: це і роки окупації міста німецько-фашистськими загарбниками, коли фонди було майже знищено, а бібліотеку - зруйновано; і повоєнне відродження бібліотеки; і будівництво нового приміщення, і її переїзд… Але щоб не траплялося, дитяча бібліотека завжди гостинно відчиняла двері, чекаючи на свого читача, зустрічаючи його новими книгами, книжковими виставками, масовими заходами тощо.
У повоєнні роки фонд бібліотеки налічував усього 10,5 тис. книг. Зараз книжкове багатство її становить близько 170 тис. примірників, виданих українською, російською та іноземними мовами, у тому числі 4,4 тис. аудіовізуальних документів. Щорічно бібліотека передплачує понад 300 назв журналів та газет. У бібліотеці є відділ МБА, обмінний фонд.
Найбільше досягнення бібліотеки - широка читацька аудиторія, і наша бібліотека пишається своїми читачами. За 65 років ті читачі, хто колись, гортаючи сторінки книг, ледве міг дотягтися до бажаної полиці, сьогодні стали вчителями і журналістами, лікарями і вченими, художниками і артистами. І дуже важливо, що саме бібліотекар допомагає дитині повірити в свої сили, свою неповторність.
Щороку бібліотека обслуговує понад 12 тис. читачів, а кількість прочитаних ними видань сягає більше, ніж 300 тис. примірників. Але бібліотека - це не лише книги, а й і цікаві зустрічі читачів з видатними особистостями. Для обдарованих і допитливих дітей у бібліотеці працюють: театральний гурток "Сюрприз", гуртківці якого беруть активну участь у проведенні екскурсій, бібліотечних уроків, Тижнів дитячої книги та "Посвяти в читачі", яка стала вже традиційною; клуб сімейного спілкування "Горлиця" та клуб цікавих зустрічей "Запросини", де діти з батьками спілкуються, обговорюють спільні проблеми.
Стало вже доброю традицією проводити зустрічі у цьому клубі, який збирає людей з різними долями і найрізноманітніших професій. Гостями клубу були: архітектор І. Лаврентьєв; поети, члени Спілки письменників України Н. Супруненко, Н. Матюх, І. Мироненко; дует бардів - Юлія і Володимир Копички, автори відомої "Пісні про Харків"; театрознавець, завідуюча музеєм театру ім. Т.Г. Шевченка Я. Партола; композитор В. Птушкін та багато інших. Тісні творчі зв'язки бібліотека підтримує з громадськими, культурними та іншими організаціями - Харківським Єпархіальним Управлінням, Харківсь-кою державною академією культури, Харківським державним педагогічним університетом ім. Г.С. Сковороди, художнім і літературними музеями, обласним палацом дитячої та юнацької творчості, ліцеєм мистецтв № 133, загальноосвітніми школами тощо. Напевне, всіх і не перерахуєш, бо бібліотека відкрита для творчої співпраці. На співробітників бібліотеки також чекають маленькі читачі і у школах-інтернатах, і у школах санаторного типу, і у школі соціальної реабілітації, і у міському притулку для неповнолітніх дітей; чекають з новими розповідями, виставами, вікторинами та іграми.
Робота з юними даруваннями - це один з важливих і цікавих напрямків нашої діяльності. Харківська обласна бібліотека для дітей була в числі організаторів проведення обласного відбірного туру Міжнародного конкурсу дитячого малюнка "Світ без мурів - очима дітей", заключний етап якого проходив у м. Києві. Приємно відзначити, що троє юних харків'ян стали лауреатами цього престижного конкурсу.
Ювілейний рік для нашої бібліотеки був особливо багатий на різноманітні заходи. Наприклад, проводився конкурс емблеми дитячої бібліотеки. Кожен читач мав можливість оцінити роботи юних художників, віддавши свої голоси за кращих. Завжди цікаво і змістовно у бібліотеці проходить Всеукраїнський тиждень дитячої книги. Минулого року бібліотека взяла участь у міжнародному проекті "З книгою - у ХХІ століття. 100 найкращих книг - для дітей та батьків", який проводився у рамках року України в Росії. За цим проектом у Бєлгородській обласній дитячій бібліотеці ім. А. Ліханова відбулася літературна естафета "Любов'ю та єднанням врятуємо дітей". Крім нашої бібліотеки, у цьому заході брали участь представники управління культури Харківської облдержадміністрації, видавництв "Ранок", "Торнадо", "Світ дитинства", книжкового магазину "Букс", Харківського відділення Національної спілки письменників України. Було визначено головні завдання естафети: усвідомлення громадськістю важливої ролі бібліотек та вплив на її свідомість; сприяння розвиткові в бібліотеках міжкультурної комунікації через організацію творчих зустрічей з письменниками, видавцями; використання можливостей естафети для розширення знань дитини про інші культури, розвиток позитивного ставлення до них, знайомство з письменниками і талановитими дітьми слов'янських держав.
Відкриття естафети відбулося у Бєлгородському державному театрі ляльок. Після урочистих привітань розпочалося літературне свято "Радість дарують улюблені книжки" за участю дитячих письменників: Б. Крауш (м. Харків) та Ю. Макарова, В. Шаповалова, Є. Дубравного (м. Бєлгород). Діти не тільки слухали улюблені вірші та казки у виконанні авторів, але й самі були активними учасниками різноманітних конкурсів, вікторин, інтелектуальних ігор, одержуючи призи та книжки-подарунки з автографами. Бібліотекарями було організовано відкритий перегляд книжкових і нотних видань, аудіо та відео матеріалів. А наприкінці свята відбувся грандіозний концерт, який підготували учні музичних та театральних шкіл. Продовженням роботи у цьому напрямку стала попередня домовленість Харківської обласної бібліотеки для дітей з Бєлгородською обласною дитячою бібліотекою ім. А. Ліханова про підготовку та видання спільної збірки віршів обдарованих дітей м. Харкова та м. Бєлгорода, робота над якою вже почалася.
За останні роки значно розширилося коло читачів бібліотеки, було відкрито "Абонемент для дорослих". Відтепер нашими читачами можуть бути не лише діти, а й дорослі. Відділ естетичного виховання реорганізовано у відділ творчої роботи та дозвілля дітей. Це надало можливість створити нові гуртки, клуби, об'єднання, наповнити новим змістом екологічний та правовий напрямки діяльності бібліотеки, підняти на вищий рівень роботу з дітьми-сиротами, дітьми, які знаходяться у лікувальних закладах.
Харківські видавництва не залишаються байдужими до проблем комплектування бібліотечних фондів. "Ранок", "Торнадо", "Світ дитинства", "Фоліо", "Майдан", видавничий дім "Школа" і багато інших постійно співпрацюють з нашою бібліотекою, дарують їй свої видання.
Пріоритетним напрямком діяльності бібліотеки є автоматизація бібліотечно-інформаційних процесів, впровадження та удосконалення бібліотечної технології, яка забезпечує максимальну оперативність, повноту та точність бібліотечно-бібліографічного обслуговування читачів. Так, за допомогою автоматизованої інформаційно-бібліотечної системи "МАРК" бібліотека розпочала створення власних електронних ресурсів, а саме, базу даних нових надходжень для організаторів дитячого читання з питань педагогіки та галузеві бази даних.
Впровадження нових інформаційних технологій сприяло підвищенню рівня видавничої діяльності бібліотеки. Використання сучасної техніки (5 комп'ютерів, 2 ксерокси, кольоровий принтер, сканер) дозволяє оперативно і якісно видавати значну кількість матеріалів: бібліографічні посібники, методико-бібліографічні матеріали, пам'ятки до ювілейних дат письменників; оформлювати книжкові виставки тощо.
Враховуючи, що ускладнюються потреби та запити читачів, сучасні методико-технологічні вимоги до функціонування автоматизованих інформаційно-бібліотечних систем, бібліотека розпочала впровадження більш досконалої адаптованої програми CDS/iSiS. Вона надає можливість не тільки для більш оперативного та багатоаспектного пошуку, створення електронного каталогу, паралельних баз даних, а й автоматизації основних бібліотечних процесів (комплектування, довідково-бібліографічне обслуговування) та створення окремих автоматизованих робочих місць, об'єднаних у локальну мережу.
Як науково-методичний центр з питань організації бібліотечного обслуговування дітей, бібліотека здійснює методичне керівництво 72 спеціалізованими дитячими бібліотеками у районах області та міста, а також 632 сільськими бібліотеками-філіями; є координаційно-методичним центром для 946 шкільних бібліотек м. Харкова та області. Надає професійну допомогу у розробці і проведенні різноманітних заходів, в організації обласних семінарів, нарад, методичних тренінгів, зустрічей за круглим столом.
Харківська обласна бібліотека для дітей є базовою для проходження виробничої практики студентами Харківської державної академії культури та Харківського училища культури. Практика є складовою підготовки висококваліфікованих бібліотечних фахівців і пов'язує теоретичні знання майбутніх бібліотекарів-бібліографів з роботою у бібліотечних закладах, сприяє набуттю навичок організаційної та управлінської діяльності. Щорічно у бібліотеці створюються умови для студентів-практикантів із закріплення теоретичних знань та застосування їх при вивченні спеціальних дисциплін "Автоматизація та технічне оснащення бібліотек", "Бібліотечні інформаційно-пошукові системи", "Бібліографічні ресурси" тощо.
За останні декілька років зміцнилися зв'язки бібліотеки із засобами масової інформації. Ми часто співпрацюємо з телепрограмою "Бумеранг" харківського обласного телебачення, з харківським обласним радіо, з місцевою пресою.
Професія бібліотекаря унікальна вже тому, що немає меж, які можна було б окреслити для неї.
І, передусім, багато в чому успіх роботи бібліотеки залежить від умілих дій її організатора-керівника. Професіоналізм, ініціатива, підтримка, а інколи, і просто вчасно сказане слово нашого директора - Трохименко Галини Володимирівни - допомагають реалізувати різноманітні ідеї, знаходити нові шляхи і напрямки у роботі бібліотеки. Багато вже зроблено, але ще більше - попереду. І ми переконані, що нам усе вдасться, якщо разом з нами буде наш улюблений читач!
Відомий філософ Д. Дідро сказав, що найщасливіша людина та, яка дає щастя великій кількості людей. А професія бібліотекаря має таку можливість. Чудово, коли ти можеш подарувати читачу хоча б маленьку радість спілкування з книгою.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей