Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів
 

К. Подгорна,
заступник директора з питань обслуговування дітей ЦСПБ м. Краматорська

ЦМДБ ім. О.С. Пушкіна: напрями розвитку, традиційні цінності та нові тенденції

Приємно і почесно було приймати гостей-професіоналів, учасників цьогорічної Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей у стінах нашого «Книжкового дому». Ми розуміємо, що, у порівнянні з іншими бібліотеками, ми — маленька провінційна книгозбірня, але, на наш погляд, нам є що сказати і показати.

Заснована наприкінці 1968 року, бібліотека стала методичним центром для всіх бібліотек міста, що обслуговують дітей. Стратегічна мета нашого колективу — перетворення бібліотеки на сучасний інформаційний центр. З 2002 року в бібліотеці розпочалася автоматизація бібліотечних процесів. Перший комп'ютер було придбано за кошти бібліотеки, а у 2003 році, після того, як ЦБС стала переможцем конкурсу LEAp «Інтернет для читачів публічних бібліотек», у бібліотеці розпочав роботу Інтернет-центр, що дало можливість сміливо ввійти до віртуального світу сучасних телекомунікацій. Щорічно Інтернет-центр відвідує понад 3000 користувачів, більше 700 дітлахів є його постійними читачами.

Сьогодні бібліотека — культурно-освітня, інформаційна установа, центр бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей, підлітків і організаторів дитячого читання. Та головне, бібліотека — це жива система спілкування, виховання творчості, дитячий заклад, головна місія якого — нести ідею читання юному поколінню, захищати його цінності, прилучати до духовності. Двері нашої бібліотеки відкриті більш ніж для 7000 читачів. Щороку до бібліотеки приходить понад 43 тис. читачів, видається більше 140 тис. документів та понад 20 000 довідок, фонд бібліотеки нараховує 74 000 примірників.

Перевага нашої бібліотеки перед іншими у тому, що вона розташована в центрі міста, поруч з багатьма школами, двома школами-інтернатами і реабілітаційним центром (притулком) для дітей, центром позашкільної роботи, міськвно, музеями, кімнатами школяра, Центром соціальних служб для сім`ї, дітей і молоді. Це спонукає до творчої співпраці, народженню багатьох ідей щодо організації дозвілля і духовного розвитку наших користувачів.

Бібліотека має 2 відділи обслуговування та Інтернет-центр. Завжди комфортно почуваються малюки у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, де для них яскраво оформлено книжкові виставки, зібрано ігри та ляльки. Тут завжди панує затишна атмосфера, що надихає маленьких читачів висловлювати свої думки у власних літературних творах і передавати свої фантазії у малюнках та саморобках. У відділі працює гурток за інтересами «Веселка».

Гостинно зустрічають читачів у відділі обслуговування учнів 5-9 класів та організаторів дитячого читання. До їхніх послуг художня, історична, науково-популярна, довідкова література, задовольняються читацькі запити за шкільною програмою, інтересами. Уся література і широке коло періодичних видань допомагають читачам працювати і вчитися, вдосконалювати знання, розвивати творчий потенціал, готуватися до обраної професії.

Колектив бібліотеки постійно знаходить нестандартні та перспективні заходи популяризації книги і проводить велику масову роботу. Подобаються дітям брейн-ринги, презентації, історико-етнографічні ігри, казкові калейдоскопи та багато іншого. В успішному проведенні такої роботи велику роль відіграє налагодження ділових контактів з різними установами. Так, на протязі багатьох років бібліотека тісно співпрацює зі школами мікрорайону, Центром позашкільної роботи, Центром здоров`я, єврейською общиною «Хесед Моріа», скаутською організацією, ландшафтним парком та ін. Формування ділових зв`язків — процес важливий, значущий і неймовірно складний, тому що всі заходи ми проводимо лише у стінах своєї бібліотеки, окрім вересневих нарад та  батьківських зборів. Надзвичайно цікаво і урочисто щорічно проходять Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, літня програма читань «Літній вояж, або 90 днів на книжкових островах», Шевченківські та Рибалківські читання.

Виконуючи функцію головної книгозбірні міста з популяризації дитячої книги, бібліотека не лише зберігає книжкові зібрання, а й нарощує документально-інформаційний потенціал фонду. Останніми роками бібліотека отримує до 1,5 тисячі нових видань книжкової та періодичної продукції. На превеликий жаль, нашій бібліотеці, як і іншим бібліотекам системи, майже не виділяються державні кошти для поповнення бібліотечного фонду (окрім передплати на періодичні видання). За рахунок спонсорів бібліотека у цьому році отримала різні видання на суму 2000 грв.

Дбаємо ми і про те, щоб дітям у книгозбірні було затишно, цікаво, спокійно. Творчий пошук і традиції, досвід спілкування з читачами забезпечили бібліотеці визнання у місті. Робота бібліотеки постійно висвітлюється на сторінках місцевих газет, на радіо «Меридіан», місцевому телебаченні. Діяльність бібліотеки тісно пов'язана з життям міської спільноти, тому своїм першочерговим завданням ми вбачаємо надання інформаційної підтримки органам місцевого самоврядування, організаціям і установам з виконання загальноміських цільових програм. Щорічно  ЦБС видає посібник, в якому інформує про заплановану роботу, в т.ч. і нашої бібліотеки.

Особливими відвідувачами бібліотеки є діти-інваліди, сироти, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, притулку, інтернатів. Для них завжди бібліотекарі знаходять добре слово і пораду, обслуговують вдома. Виконуючи національні програми: «Діти України» та «Обдарована дитина», бібліотека проводить активну роботу, виявляючи здібності дітей під час проведення конкурсів, турнірів, формує банк даних про них. Бібліотека стала дієвим осередком дитячої творчої діяльності. Наші читачі — неодноразові переможці всеукраїнських і обласних конкурсів «Хочу читати», «Живої природи душа промовляє», їх відзначали дипломами та книгами.

Про роботу Інтернет-центру можна сказати, що сьогодні у ньому є 4 комп`ютери, сканер, принтер, ксерокс, 2 телевізори, відеомагнітофон, музичний центр, завдяки яким покращується і оперативніше ведеться бібліографічне обслуговування читачів.

У нас працює високопрофесійний колектив однодумців, людей творчих, і, мабуть, саме тому всі інноваційні процеси, ідеї, які народжуються, завжди знаходять підтримку читачів. З 12 членів колективу 5 мають вищу спеціальну освіту, 2 — вищу педагогічну, 4 — середню спеціальну, 2 — навчаються в культурно-освітньому училищі; 80% колективу — це люди, які працюють понад 15 років. Усе, що робить бібліотека по формуванню фондів, автоматизації бібліотечних процесів, оновленню і модернізації форм бібліотечного обслуговування дітей, розробці масових заходів, стає надбанням бібліотечних працівників міста.

Я дуже стисло розповіла вам про діяльність нашої бібліотеки. На майбутнє у нас чудові плани: ми мріємо і про державне фінансування на поповнення бібліотечних фондів, і про розширення репертуару періодичних видань, і про покрашення матеріально-технічної бази — все це заради більш якісного обслуговування наших читачів.

Ми розуміємо, що ще багато нам доведеться зробити, щоб не згасло у дітей бажання пізнавати світ через книгу, щоб читання у їхньому дозвіллі залишалося пріоритетним.

Попереду у бібліотеки багато добрих, цікавих справ, здатних довести своє право на визнання та підтримку з боку суспільства і держави.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей