Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
   УМКА     Про себе, країну і світ

Випуск 2 - 2004




Погляд











Погляд

 

ЦЯ МУЗИКА НЕ ДЛЯ НІЖНИХ ВУХ (ОГЛЯД)

     У кожного є власні уподобання і захоплення. Кожен має власний смак і стиль. Комусь подобається одне, а комусь - щось інше. Проте немає таких, хто не слухає музику. Вона також буває різною - для танцю, для душі, легка, лірична і, звичайно ж, популярна. Є ще музика, яку люблять наші бабусі і мамусі... Але ж надворі 2004-ий рік! Круті хлопці і дівчата надають перевагу важкій музиці.
     Що ж це таке, важка музика? Це може бути один із жанрів чи напрямів рок-н-ролу, що виникає на рубежі 80-их рр. минулого століття. Це був heavy metal rock, який, у свою чергу, сягає своїм корінням ще у далекі 60-ті. Саме тоді, по закінченні ейфорії, пов'язаної із легендарними "The beatles", на сцені фестивалю "Woodstock" у каліфорнійському Сан-Франциско (1969р.) з'явилися ніким не затьмарені досі "Deep purple", "Led Zeppelin" та "Rolling stones" -засновники напрямку hard rock. Були там також скандально відома каліфорнійська четвірка "Doors" на чолі з Джимом Моріссоном, які разом з британською групою "pink Floyd" вважаються фундаторами напрямку psychedelic rock . Звичайно, сьогодні це вже історія. Проте яка!
     Зараз однією з найважчих груп вважається американська "Slayer" (з англ. - убивця). Як полюбляють писати помірковані видання, їхньою музикою можна лякати не лише дітей, а й дорослих. За жанром, музику "Slayer" можна вважати новітнім heavy metal, який, проте, уже і до цього зазнав багатьох трансформацій. Фанати "Slayer" викликають жах у всіх довкола, а їхні концерти нерідко завершуються кривавими побоїщами. Поліція теж має чим зайнятися... На початку 80-их американський журнал "Life" уперше опублікував відгук про виступ однієї рок-групи, що працювала у жанрі heavy metal. Автор цієї публікації, приголомшений усім побаченим і почутим написав так: "Це був немов би писк мільйонів курчат з переламаними ніжками, яких одночасно замкнули у одному приміщенні". Можна зрозуміти його хвилювання, особливо, якщо таке йому довелося пережити вперше. Зрештою, колись і першу рок-групу "The beatles" вважали нічим іншим, як зграєю патлатих безумців, - звичайно, ще до того, як вони стали легендою.
     Шанувальників важкої музики з того часу не поменшало. Піку своєї популярності серед підліткової та молодіжної аудиторії досягли такі групи, як німецька "Rammstein" і американські "Linking park", "Limp bizkit ", "KoЯn". Звичайно, їхня музика багато чим відрізняється від того, що грали корифеї. Багато що змінилося. Особливо, якщо брати до уваги технічні можливості інструментів, їхня музика поєднує у собі й різні жанри - від гавайського реггі до гімалайських мотивів. Широко використовуються негритянські соул та блюз, які, проте, змінилися за своїм соціальним звучанням. Негритянська ритміка, покладена в основу ритм-н-блюзу, з якого у кін. 50 - на поч. 60-их рр. розвинувся рок-н-рол, почала масово використовуватися сьогодні реперами та популярними виконавцями.
     Критики виокремлюють ще один напрямок у важкій музиці - скандальний рок-н-рол. Чільне місце у переліку представників цієї категорії посідає неврівноважений американець Marilyn Manson. Маючи вроджену схильність до насильства та різного роду аномалій (серед яких потреба у регулярному вживанні до сніданку свіжої людської крові та споглядання перед сном розчленованих нутрощів тварин), цей упир Marilyn, який ніколи не ходив до церкви, і справді відсидів був якийсь час у в'язниці. Проте популярності у нього не поменшало. Передостанній альбом "Hollywood" викликав неабиякий ажіотаж у фанатів. За гроші, які Manson отримав від реалізації свого дітища, він придбав собі справжній палац у тому ж таки Голівуді. Останній його шедевр займає високі позиції у різноманітних чартах, взяти хоча б відеокліп до композиції "Mobscene".
     Німецька "Rammstein" продовжує утримуватись на вершині успіху і визнання. Хлопці популярні не лише у своїй країні. Два останні альбоми "Live aus berlin" і "Mutter" забезпечили групі чільну позицію у золотому списку апостолів нового тисячоліття, який обов'язково буде складений. До цього списку неодмінно потрапить і "Metallika", акорди якої із живою енергією надпотужного електричного звучання - ні, не стали відлунням минулого, а зазвучали як пролог. Важко сказати, чи буде у цьому списку хтось із українських виконавців. Можливо, VV...

Дмитро Тирусь
Школа журналістики ЦТДЮГ, м.Львів

 

  А що Ви думаєте з цього приводу?
Якщо Ви хочете написати нам листа, натисніть тут

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей